Tiskovna konferencija

Burić traži od Obersnela odgovor je li digao kredit od 20 milijuna kuna za otplatu duga HEP-u

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Gradski vijećnik tvrdi da se kotlovnica u Riječkom neboderu koristi bespravno, a stanarima skupo naplaćuje grijanje



RIJEKA Energo u Riječkom neboderu, bez suglasnosti stanara, bespravno koristi postojeću kotlovnicu, a stanarima skupo naplaćuje uslugu grijanja, ustvrdio je na konferenciji za novinare gradski vijećnik Hrvoje Burić.


Grad Rijeka je u Riječkom neboderu suvlasnik sa 64,3 posto udjela, što prema Burićevim riječima Energo koristi kako bi bespravno svojatao kotlovnicu.


– To je primjer bahatosti gradonačelnika Vojka Obersnela i direktora Energa Sanjina Kirigina, jer Energo koristi kotlovnicu koja je vlasništvo svih stanara zgrade i koja se održava sredstvima iz pričuve, dok se istovremeno korisnicima naplaćuje visoka cijena grijanja i tople vode. Uz to, Energo na šestom katu nebodera namjerava ugraditi novu plinsku kotlovnicu, bez suglasnosti stanara i suvlasnika zgrade, što je problem i po pitanju imovinskopravnih odnosa, i zaštite na radu i sigurnosti stanara, rekao je Burić, pozivajući gradonačelnika i Energo da javno odgovore koristi li Energo bespravno postojeću kotlovnicu.




Burić je dodao i kako je na aktualnom satu Gradskog vijeća gradonačelnika pitao o navodno protupravnoj naplati ugradnje kalorimetara u pojedine stambene zgrade, pod prijetnjom penalizacije tri puta većim koeficijentom obračuna toplinske energije za one koji ne žele ugraditi nove kalorimetre tvrtke Tehprojekt Oprema d.o.o..


– Gradonačelnik tobože ne zna odgovor na to pitanje, ali me zato vrijeđa ad hominem, i to je jedino što zna. Stoga mu javno postavljam i pitanje je li digao kredit u komercijalnoj banci, u visini od 20 milijuna kuna, bez suglasnosti Gradskog vijeća koju je po poslovniku za tako visok iznos bio dužan ishoditi, za otplatu duga Grada Rijeke prema HEP-u – rekao je Burić.