'Sapunica se nastavlja'

Burić suzdržanim glasom zaštitio Obersnela: Lex Kukuljan pao četvrti put u riječkom Gradskom vijeću, pala i nova Odluka o komunalnoj naknadi

Damir Cupać

Hrvoje Burić jučer je bio »zvijezda« i na Korzu 16 i na Rivi Boduli / Snimio Sergej DRECHSLER

Hrvoje Burić jučer je bio »zvijezda« i na Korzu 16 i na Rivi Boduli / Snimio Sergej DRECHSLER

Odluka u grobljima ni četvrti puta nije dobio većinu zbog toga što je gradski vijećnik Hrvoje Burić, koji je prošli put podržao ovu odluku, sada bio suzdržan. No, omjer snaga promijenio se već se u sljedećoj točki dnevnog reda, Odluci o komunalnoj naknadi, tako da prijedlog gradonačelnika nije prihvaćen jer je 19 vijećnika – ovaj put i Burić – bilo protiv, čak je i zatražio Obersnelovu ostavku



RIJEKA  Takozvani lex Kukuljan, kako prijedlogu Odluke o grobljima tepaju u Gradskom vijeću, ni četvrti puta nije dobio potrebnu većinu glasova zbog toga što je gradski vijećnik Hrvoje Burić bio suzdržan i na taj način onemogućio prihvaćanje prijedloga kojim bi se onemogućilo naplaćivanje jednokratne grobne naknade.


Ukupno 18 vijećnika iz redova HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida, Mosta te dva nezavisna vijećnika, Josip Kukuljan i Marinko Koljanin, bili su za novu odluku, dok je 18 vijećnika SDP-a s političkim partnerima, uključujući tri vijećnika HNS-a, bilo protiv.


Takozvani Srednji blok bez HNS-a, ali i HDZ, napao je Burića zbog njegovog suzdržanog glasa za svrstavanje u SDP-ov tabor i za političko konvetirstvo.




Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić već je imao pripremljen dar za Burića zbog njegovog stava, a riječ je o majici na kojoj je na leđima broj 19 i iznad toga logo SDP-a.


»Idiotski zakon«


Omjer snaga već se u sljedećoj točki dnevnog reda, Odluci o komunalnoj naknadi, promijenio tako da prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela nije prihvaćen jer je 19 vijećnika – ovaj put Burić svrstao se uz političku opciju koja je protivna SDP-ovom taboru – dok je 18 vijećnika podržala gradonačelnika.



Rasprava je nakon izmjena Poslovnika Gradskog vijeća trajala beskonačno dugo, više od šest sati, jer su gradski vijećnici do iznemoglosti koristili uvođenje instituta replike.


Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan još je jednom ponovio tezu da je nova Odluka o grobljima motivirana željom da se građanima omogući povoljniji život i smrt. Ponovio je da se jedino u Rijeci naplaćuje jednokratna grobna naknada nakon isteka ugovora od 30 godina za grobno mjesto.


Kao kompromis Kukuljan je, kao i na prošloj sjednici, naveo da bi se to primjenjivalo od početka sljedeće godine kako se ne bi ugrožavalo poslovanje Komunalnog društva Kozala. Vojko Braut (SDP) poručio je Kukuljanu da nije ozbiljno iz sjednice u sjednicu na dnevni red stavljati isti prijedlog, tim više što prijedlog odluke nije ni na koji način dorađen.


– Ako vam je cilj od Gradskog vijeća raditi cirkus, a nekim kolegama je to cilj, na dobrom ste putu. Jasno je da bi se smanjenjem prihoda smanjila kvaliteta usluga, a smanjio bi se i broj radnika na održavanju. Ako odluka bude prihvaćena, bit će to poraz odgovornog upravljanja gradskim resursima – uvjeren je Braut.


Sandro Vizler (HNS) naglasio je da on i njegovi kolege ostaju pri stavu koji su iznijeli na tri prethodne sjednice – da je prijedlog odluke u ovakvom obliku neprihvatljiv, a Kukuljana je pitao može li jamčiti da u slučaju da odluka bude prihvaćena usluge za dvije trećine građana koji su platili jednokratnu grobnu naknadu neće poskupjeti.


Ana Trošelj (PGS) poručila je da svi vijećnici gube vrijeme po četvrti put jer jedan pojedinac »siluje« većinu vijećnika uz pomoć lošeg poslovnika. Ivona Milinović (HDZ) podržala je Kukuljanov prijedlog riječima da »treba omogućiti građanima povoljniju smrt kada im se već u ovom gradu ne da živjeti«.



– Do sada je tu naknadu platilo oko 8.800 korisnika, a to čeka njih još oko 6.000. Najviše me smeta, a perfidno je bezobrazno, da se u ovom kontekstu spominju i hrvatski branitelji. Takvi spinovi me žaloste i ljute. Osim toga zašto nikoga nije briga od kuda umirovljenicima oko 5.000 kuna koliko ta naknada košta za prosječno grobno mjesto na Drenovi – pitala je Milinović.


Gradonačelnik Vojko Obersnel najprije ne naglasio da je novi prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu »idiotski« jer onemogućava komunalnim društvima pružanje niza usluga, a samim tim ih uništava.


– U prijevodu sve će raditi vlada, a lokalna samouprava postaje nebitna i očito takvoj vladi ni ne treba. Što se tiče hrvatskih branitelja, emocije neće platiti grobna mjesta u Aleji hrvatskih branitelja. Radi se o tome da komunalno društvo dobiva novu obvezu, a mi bi istom tom komunalnom društvu smanjivali prihode. Vlada komunalnom društvu Kozala, kao i svim komunalnim društvima u Hrvatskoj, želi zabraniti sve djelatnosti osim održavanja groblja i organizacije ukopa. To znači gubitak velikih prihoda. Kada se tome doda i ovaj prijedlog, te nove obveze, jasno je da će se ugroziti sustav održavanja grobalja – ocijenio je Obersnel.


Pale maske


A tada je za govornicu stao Hrvoje Burić i poručio da će on biti suzdržan jer je takav stav zauzelo Predsjedništvo njegove stranke Nezavisna lista Bura.


– Ne želimo diskriminirati građane i to je razlog. Javio sam na vrijeme predlagatelju svoj stav, a on nije emotivan, već rezultat analize, rekao je Burić. Ivona Milinović (HDZ) izašla je za govornicu i poručila: – Dragi moj Hrvoje, ovo je prešlo svaki granicu vjerodostojnosti.

Kristjan Staničić (HDZ), zbog čijeg nedolaska odluka nije prošla na prošloj sjednici, bivšem je stranačkom kolegi poručio da su maske pale i da je za očekivati da će Burić na sljedećim lokalnim izborima biti kandidat SDP-a.


Josip Ostrogović (HDZ) ponovio je da je glas za Burića bio glas za SDP. Burić im je svima poručio da mu je drago da su djeca izrecitirala što su imala te da je dok ih je slušao imao leptiriće u trbuhu od smijeha.


– Vi ovakvim ponašanjem branite Obersnela, a ne napadate mene. Bilo bi minimalno korektno od Kukuljana koji je u Gradsko vijeće ušao preko moje grbače da me je konzultirao u vezi s odlukom. No, gospoda su opet precijenila svoje mogućnosti, uvjeren je Burić koji je bivšoj stranačkoj kolegici Ivoni Milinović poručio: »Draga Ivonica, uguglaj Novi list pa ćeš vidjeti da sam ja o svemu tome govorio na tiskovnim konferencijama dok si ti šetala hodnicima Bruxellesa«.


Danko Švorinić podsjetio je da je Burić na prošloj sjednici glasovao za Kukuljanov prijedlog.



Sjednica je započela u 8.30 sati, a zaključena u 18.13 sati. Raspravu, iako nešto kraću, izazvala je i Odluka o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, koju je već i prije sjednice kritizirala vijećnica Mosta Petra Mandić. Odluka je ipak prošla – za nju su glasala 24 vijećnika, četiri su bila protiv a četiri suzdržana. Amandman Petre Mandić nije prošao jer je za njega glasalo samo 11 vijećnika, 18 je bilo protiv a četiri suzdržana.



– Dragi Hrvoje, poštedi nas demagoških izjava i opravdavanja. Glasovao si za ovaj prijedlog i prozivao vijećnike za nedolazak na sjednicu. A postao si SDP-ova zakrpa, kakva si od početka rada u Županijskoj skupštini. Zbog svega toga pripremili smo i skroman poklon za tebe – kazao je Švorinić. Burić im je odgovorio da je on u prvom krugu izbora dobio više glasova od svih njih zajedno te da su jedino oni podržali Obersnela onog trenutka kada su digli ruku za proračun.


– Glasovali ste za proračun i glasovat ćete opet jer se bojite novih izbora jer znate da u tom slučaju ovdje više ne bi sjedili. Imate još puno palente pojesti dok ne dobijete glasova koliko sam ja dobio u prvom krugu – rekao je Burić.


Aleksandar Bulog (SDP) ocijenio je da je jedino Švoriniću pala maska, a Kukuljanu je savjetovao da se kloni političkog mentorstva predsjednika Liste za Rijeku jer su izgorjeli svi oni kojima je mentor bio.


Čisti populizam


Prijedlog nove Odluke o komunalnoj naknadi koji je obrazložila pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević nije prošao. Oponenti SDP-ovom bloku u Gradskom vijeću tvrdili su da je nova odluka uvođenje novog poskupljenja građanima koji ionako plaćaju najveće namete u Hrvatskoj, dok su Obersnel i njegovi stranački kolege i partneri objašnjavali da bez ove odluke nema povećanja komunalnog standarda. Obersnel je prihvatio i amandmane HNS-a kojim bi se smanjilo povećanja komunalne naknade dijelu korisnika poslovnih prostora.


– Prihvaćanjem ovakve odluke građani bi opet dobili veće račune, a žive u najskupljem gradu. Do sada se od komunalne naknade prikupljalo oko 100 milijuna kuna, a novom odlukom to raste na 117 milijuna kuna. Dobro je da je u prijedlogu proizvodnoj djelatnosti smanjena komunalna naknada, ali sve ostalo je neprihvatljivo. Odluka je krinka za novo veliko poskupljenje – pojasnio je Ostrogović.


Danko Švornić uvjeren je da je prijedlog odluke loš i za građane i za poduzetnike te da je motiv isključivo punjenje sve praznije gradske kase.



Objašnjenje zbog čega se ne zaustavi daljnje propadanje Tetra Fenice i što Grad Rijeka misli poduzeti po tom pitanju zanimalo je Teu Mičić Badurina (PGS) i nezavisnog vijećnika Marinka Koljanina. – Grad Rijeka nema nikakvih mogućnosti da intervenira u objekt u privatnom vlasništvu, bez obzira je li riječ o kulturnom dobru ili ne. Bilo kakve zahvate, inspekcijske nadzore ili druge aktivnosti može poduzeti jedino Konzervatorski odjel. Jedno od rješenja je da se postavi skrbnik objektu. Grad Rijeka nema nikakve mogućnosti intervencije. Ono što su neki kroz medije pokušavali izmanipulirati da se vlasnika prisili komunalnom naplatom, je nemoguće, jer je ona vezana za zonu, djelatnost i odvijanje poslova u prostoru. Ne postoji zakonska mogućnost uvođenja nekakve kaznene naknade. To bi bilo jedino bilo moguće uvođenjem poreza na nekretnine, no koliko znamo većina je bila protiv njegova uvođenja, pa sad imamo to što imamo, odgovorio je gradonačelnik. Obersnel je podsjetio da je za sanaciju fasade i krova iz spomeničke rente bilo osigurano milijun kuna, ali je vlasnik Teatra Fenice, privatna tvrtka Rijeakino, odustala od projekta. – Čak i da imamo novac za kupnju Teatra Fenice, upitno je bi li to napravili jer će obnova objekta koštati između pet i 10 milijuna eura. Električne instalacije su na 110 V i iz doba su Italije. Zato u ovom trenutku nemamo interes za tu zgradu – kazao je Obersnel. Koljanin je poručio da to pitanje treba riješiti jer je nedopustivo da zgrada takvog potencijala stoji neiskorištena godinama.


– Nas je u ovom gradu 19 posto manje u odnosu na 2011. godinu, a gradska uprava želi od onoga što je ostalo tu živjeti naplatiti 17 posto više komunalne naknade – naveo je Švorinić. Sandra Krpan (SDP) podsjetila je da je premijer Andrej Plenković odustao od uvođenja poreza na nekretnine kojim se trebalo nadomjestiti ono što je država već uzela lokalnoj samoupravi.


– Govoriti da nešto treba, a ne reći kako je čisti populizam i to je ono što slušamo u ovom Gradskom vijeću od onih koji ne žele podržati odluku koja je rezultat rada struke – uvjerena je Krpan. Obersnel je kazao da uvažava potrebe poduzetnika, ali je dodao da su riječki poduzetnici poslije onih zagrebačkih najuspješniji.


Tražim ostavku!


– Nažalost, vlada se pobrinula da kompletan prihod od poreza od dobiti bude prihod države. Poduzetništvo je bitno i zbog toga smo predložili smanjenje komunalne naknade za proizvodne djelatnosti. Komunalna naknada se nije mijenjala 15 godina, ali je povećan obim poslova na koje se ona troši. Takav standard nemoguće je zadržati s istom količinom novca, s tim da su se povećali i ulazni troškovi. Netočno je i da Rijeka ima najveću komunalnu naknadu. Budući da je proračun prihvaćen, a sastavni dio njega su planirani prihodi od ovakve odluke, to znači da ćemo imati 12 milijuna kuna manje za čišćenje javnih i zelenih površina, za održavanje groblja, javnu rasvjetu za KBC… To je vaša odgovornost jer morate biti svjesni što znači neprihvaćanje odluke. Ako vam je motiv destrukcija, samo tako nastavite, ali građani moraju znati zašto neće biti javne rasvjete, novih parkova, izdvajanja za KBC… – poručio je Obersnel.



Petru Mandić (Most) zanimalo je zbog čega je Vladimir Benac još uvijek ravnatelj APOS-a nakon što je suspendiran s dužnosti pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom i zbog čega nije pokrenut postupak protiv njega pred Službeničkim sudom.– Odgovoran sam prema ovom gradu jer postupam isključivo prema zakonima. Prije istrage suspendirao sam pročelnika Benca, a zakon jasno propisuje kada se netko može udaljiti s dužnosti. Neki su takve odluke donosili ad hoc pa su sudovi poništavali takva rješenja. Dakle, od utvrđivanja krivice suspendiranog pročelnika Benca zavisi njegova daljnja sudbina – odgovorio je Obersnel.


Burić je bio vrlo jasan.


– Poslije proračuna ovo je najvažnija točka. Tražim vašu ostavku jer se inače nastavlja politika lošeg kontinuiteta, odnosno antipoduzetnička i antidemografska politika koja vas obilježava. Sve je krenulo s izmjerama poslovnih prostora kada ste zakupcima naplatili nakon vaših izmjera i zatezne kamate. A ne pada vam napamet naplatiti komunalnu naknadu za 15 katova Tower centra. Zašto Ina ne plaća ekološku rentu, zašto ste uzeli dvoranu 3. maju. A znate poskupjeti usluge Čistoće, Energa i povećati komunalnu naknadu – ocijenio je Burić.


Obersnel mu je odgovorio da ne postoji zakonska mogućnost naplate komunalne naknade poslovnom tornju Tower centra jer nema uporabnu dozvolu, te da Grad Rijeka ne može naplatiti ekološku rentu INA-i koja za Mlaku sukladno zakonima plaća 50 posto komunalne naknade nakon što je prestala raditi rafinerija.