Ekološki štetno ulje

Burić strahuje od pozadine smanjenja cijene grijanja: Energo do ušteda na štetu okoliša i građana

Marinko Glavan

Toplana Vojak jedna od tri koje koriste ekološki štetnije srednje lož ulje / snimio S. JEŽINA

Toplana Vojak jedna od tri koje koriste ekološki štetnije srednje lož ulje / snimio S. JEŽINA

Od 2013. godine Energo u tri toplane, umjesto lakog loživog ulja koristi srednje lož ulje, koje u znatno većoj mjeri zagađuje okoliš, upozorava Hrvoje Burić. U Energu tvrde da je korištenje srednjeg lož ulja »nužno zlo«, inače bi cijene grijanja bile više



Energo u tri svoje toplane u Rijeci od 2013. godine umjesto lakog loživog ulja koristi srednje lož ulje, koje u znatno većoj mjeri zagađuje okoliš, čime se izravno ugrožava zdravlje građana koji žive u blizini tih toplana, upozorava nezavisni gradski vijećnik Hrvoje Burić.


Prema materijalima kojima raspolaže, Energo od početka 2013. godine u toplanama Vojak, Zamet i Donja Vežica, kao osnovno gorivo koristi srednje lož ulje, s ukupnom potrošnjom od oko milijun i sedamsto tisuća kilograma na godinu.


Do konca 2012. godine, vidljivo je iz podataka Hrvatske regulatorne energetske agencije, te su toplane kao gorivo koristile lako loživo ulje, koje ima višestruko niži udio sumpora, te stvara manje čađe prilikom izgaranja. Udio sumpora u srednjem lož ulju je do jedan posto, što znači da se njegovim izgaranjem u navedenim toplanama u atmosferu godišnje izbacuje 10,7 tona sumpora.




Za usporedbu, kada bi se koristilo ekstra lako loživo ulje, prema podacima sa službenih stranica Ine, ta bi emisija bila deset puta manja. No, cijena ekstra lakog loživog ulja je oko četiri i pol kune po litri, dok je cijena srednjeg tek oko 2,1 kune. Ekonomski je srednje lož ulje kao gorivo isplativije, ali ekološki je, ističe Burić, potpuno neprihvatljivo u urbanoj sredini.



Iz Energa kažu kako toplane na Zametu i Donjoj Vežici zbog tehničkih razloga nisu modernizirane i prilagođene za korištenje prirodnog plina koji se kao gorivo koristi u većini toplana, jer gabaritima i tehničkim karakteristikama ne zadovoljavaju zakonom propisane uvjete, a ona na Vojaku nije modernizirana jer će u budućnosti biti zamijenjena kogeneracijskim plinskim postrojenjem u Kampusu na Trsatu.



Ocjena ustavnosti


– Energo ne smije uštede u poslovanju ostvarivati na ovakav način, dovodeći u pitanje kvalitetu života i zdravlje građana Rijeke. Pozdravljam smanjenje cijena centralnog grijanja koje su prije nekoliko dana predstavili direktor Energa i gradonačelnik, ali ono nije posljedica sposobnosti uprave Energa i dobre poslovne politike i prakse, nego s jedne strane pada cijena energenata, a s druge, kako se sad vidi, i korištenja daleko štetnijeg goriva u toplanama.


Stanari zgrada oko ovih toplana svakodnevno su izloženi povećanim emisijama sumpora i drugih štetnih plinova, a poseban je problem toplana Vojak, koja je smještena u neposrednoj blizini vrtića i škole, kaže Burić, koji je nedavno Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o tržištu toplinske energije koji je, kako kaže, građanima koji se griju na toplane ili kotlovnice donio izrazito visoke cijene grijanja, enormno povećao broj potrošača koji se žele isključiti iz sustava te nametnuo neopravdanu obavezu ugradnje razdjelnika topline.


Na pitanje o korištenju srednjeg lož ulja iz Energa odgovaraju kako je ono u kotlovnice uvedeno s početkom 2013. godine, kao »nužno zlo«.


– Ina je tada prestala proizvoditi lako lož ulje koje su koristile te tri toplane kao gorivo, te je u ponudi ostalo isključivo ekstra lako loživo ulje, te srednje loživo ulje. Cijena ekstra lakog loživog ulja bila je previsoka, a poskupljenje iz 2014. godine bilo bi još i veće da je korištena ta vrsta goriva. Energo pri tom nije ostvario nikakvu uštedu u usporedbi s dotadašnjim korištenjem lakog lož ulja, jer je cijena srednjeg lož ulja bila ista kao cijena lakog, u trenutku kada je lako povučeno iz prodaje. Ni mi nismo zadovoljni takvim ishodom, jer srednje loživo ulje sadrži teže frakcije nafte koje i nama uzrokuju probleme u radu i održavanju toplana, kazao je Klaudio Jurada iz Energovog sektora toplinarstva.


Sjena na ulaganja


Takav je odgovor gradskog toplinara za vijećnika Burića neprihvatljiv.


– Ako je to rješenje, te ako je stvar samo u korištenju što jeftinijeg goriva, onda mogu koristiti i teške ostatke nafte koji su sigurno još jeftiniji, ali i još više zagađuju okoliš. Ponavljam, neprihvatljivo je da se uštede u poslovanju ostvaruju tako da se ugrožavaju građani, odlučan je Burić.


Inače, toplana na Vojaku druga je po snazi od svih Energovih toplana, a ona na Zametu četvrta, tako da zajedno s toplanom na Donjoj Vežici čine otprilike četvrtinu ukupne Energove proizvodnje, što s korištenjem ekološki nepovoljnijeg energenta baca sjenu na ulaganja u modernizaciju ostalih toplana koje koriste prirodni plin. Upravo je smanjenje zagađenja, odnosno emisija štetnih plinova i čestica bilo glavno obrazloženje za ulaganje u njihovu modernizaciju, da bi se sada u tri preostale toplane na lož ulje koristilo ekološki nepovoljno gorivo.