Nezavisni gradski vijećnik

Burić: “Čistoća” Gradu Rijeci posudila više od 40 milijuna kuna, vrijeme je za DORH

Andrej Petrak

Nije istinito da je Čistoća upala u poslovne probleme zbog kašnjenja izgradnje CGO Marišćina, već je do toga došlo jer je Grad svom komunalnom društvu još dužan više od 35 milijuna kuna, kaže Hrvoje Burić



RIJEKA – Do podizanja cijene usluge Čistoće za više od 100 posto došlo je jer je politika uništila ovu komunalnu tvrtku, a sve to plaćaju sami Riječani, koji su direktno oštećeni ovim enormnim poskupljenjem, izjavio je nezavisni gradski vijećnik Hrvoje Burić.


Pozvao je sve Riječane da mu se pridruže na prosvjedu protiv poskupljenja usluge odvoza otpada, što će biti održan krajem rujna, a o točnom datumu još će obavijestiti javnost.


Rijeka ne smije biti prljav grad s najskupljim komunalnim uslugama, poručio je Burić.




– Više od četrdeset milijuna kuna, gotovo pedeset posto svog godišnjeg prihoda, posudila je Čistoća Gradu Rijeci od 2007. godine naovamo, a jako malo od tog novca Grad je dosad vratio.


Nije istinito da je Čistoća upala u poslovne probleme zbog kašnjenja izgradnje CGO Marišćina, već je do toga došlo jer je Grad svom komunalnom društvu još dužan više od 35 milijuna kuna. KD Čistoća došlo je u tako nelikvidnu situaciju da je društvu potreban novac da može funkcionirati.


Siguran sam da su ti milijuni vraćeni Čistoći da bi društvo poslovalo itekako dobro, kao što je ostvarilo profit u 2015. godini, da bi u 2016. gubitak iznosio 18 milijuna kuna.


Jedini je krivac za poskupljenje cijene usluge Grad Rijeka. Bilo bi dobro da DORH posjeti Čistoću, mislim da tamo ima posla za njih. Gradonačelnik ne može manipulirati javnošću, tražit ćemo da se cijena usluge Čistoće vrati na staro, rekao je Hrvoje Burić.


On iznosi da je Čistoća Gradu još 2007. godine posudila 24 milijuna kuna, što je Grad iskoristio dok je čekao treću tranšu municipalnih obveznica, uz obećanje da će novac biti vraćen.


– Šest godina kasnije, 2013. godine, dug je i dalje iznosio 22,3 milijuna kuna. Umjesto vraćanja posuđenog novca događaju se financijske malverzacije pa Grad plaća glavnicu u ime Čistoće za tri podignuta kredita, za koje je potpisano ukupno deset aneksa, a čiji je ukupan iznos upravo 22,3 milijuna kuna, rekao je Burić.


Međutim, nastavlja, tu nije kraj dugovanja Grada svom komunalnom društvu, od kojeg je dodatno posuđeno ukupno 15 milijuna kuna.


– U koje svrhe je ovaj novac išao, ne znamo. Ono što je poznato iz financijskih izvještaja, dug Grada prema Čistoći po ovom pitanju u 2015. godini iznosio je 10 milijuna kuna, a već sljedeće godine 15 milijuna kuna.


U studenom 2016. godine Grad se preko jednog faktoring društva obvezao vratiti ovaj dug u devet tranši od po 1,6 milijuna kuna. Koliko mi je poznato, niti jedna tranša dosad nije plaćena. Podsjetit ću da je na tv sučeljavanju na Novoj TV gradonačelnik ustvrdio da Grad nema pozajmica od svog komunalnog društva, a nova direktorica KD Čistoća rekla je da su svi dugovi vraćeni. Međutim, nisu vraćeni, a još je došlo do novog zaduženja, rekao je Hrvoje Burić.