Predavanje u Rijeci

Budimir Lončar: Postojeći model liberalnog kapitalizma došao do svoga kraja

Damir Cupać

Predavanje Budimira Lončara u Gradskoj vijećnici / Snimio  Roni BRMALJ

Predavanje Budimira Lončara u Gradskoj vijećnici / Snimio Roni BRMALJ

Ako se stvari ne promijene, a budući da je srednja klasa oslabjela, populizam će biti sve opasniji, kao i nacionalizam jer su to dva najlakša puta za skretanje pozornosti s drugih problema, poručio je Lončar



RIJEKA  Kako je rekao Antonio Gramsci – kada jedan sistem dotraje, a drugi nije na vidiku, imamo krizu. Očito je da je model liberalnog kapitalizma došao do kraja u postojećem obliku i treba ga mijenjati, upozorio je Budimir Lončar na predavanju »Izazovi globalnih promjena – svijet na raskrsnici« koje je održano u Gradskoj vijećnici u organizaciji Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci i Centra za napredne studije jugoistočne Europe.


Uvodnu riječ je održao gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetivši da je Budimir Lončar bio, među ostalim, posljednji ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije te posebni savjetnik bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića i predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića.



– Obavljao je i još uvijek obavlja razne međunarodne dužnosti. Npr. sudjelovao je u radu 35 redovitih i većine specijalnih zasjedanja Godišnje skupštine UN-a te u osnivanju i aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja. Jedan je od osnivača Kvadrilatere – Austrija, Italija, Mađarska, bivša Jugoslavija, potom Pentagonale koju danas znamo kao Srednjoeuropsku inicijativu, SEI – rekao je Obersnel, istaknuvši da je Lončar bio i na brodu Galeb prvi put nakon 40 godina.




Lončar je naglasio da mu je čast doći u grad koji ima veliko značenje na cijelom Mediteranu, izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture jer to zaslužuje po prošlosti, a još više po sadašnjosti.


– Rijeka nastavlja tradiciju kozmopolitizma, tolerancije, poštivanja različitosti, a što je najvažnije, poštivanja manjina. To je posebno bitno zbog trenutka u kojemu se svijet nalazi. Završila je recesija i kriza, ali nezaposlenost je i dalje velika, dok su razlike i podijeljenost sve veći. To je glavna karakteristika današnjeg vremena. U porastu su antiglobalizam, populizam i nacionalizam. Multilatelarizam kao jedna od karakteristika je predmet kritike, a posebno to radi američki predsjednik Trump. Zabrinjava što je utrka u naoružanju jača nego u  doba Hladnog rata. Nalazimo se u začaranom krugu iz kojega se ne vidi izlaz. Neravnopravnost je sve veća, srednji sloj je u krizi i u razvijenom svijetu je frustriran. Svijet raspolaže nikada većim bogatstvom, a razlike su sve veće. Zato postojeći model liberalnog kapitalizma treba mijenjati.



Trenutno je svijet, da se metaforički izrazim, brod bez kapetana, a neizvjesnost je veća nego u vrijeme Hladnog rata. Živimo u vremenu koje je povijesna prekretnica kao što je to bilo vrijeme pada Berlinskog zida koje je označilo kraj Hladnog rata – ocijenio je Lončar, uvjeren da je jedno od rješenja problema rješavanje pitanja neravnopravnosti koja je sve veća u Americi, Rusiji, Kini, Indiji, ali i u Europskoj uniji.


– Što se tiče Europske unije, mislim da ona treba jačati integracije, udaljiti se od Amerike, uvesti svoju vojsku i diplomaciju, a u institucionalnom smislu treba postojati Gornji dom koji bi odlučivao o vojnoj i vanjskoj  politici te o proširenju. Ako se stvari ne promijene, a budući da je srednja klasa oslabjela, populizam će biti sve opasniji, kao i nacionalizam jer su to dva najlakša puta za skretanje pozornosti s drugih problema – uvjeren je Lončar koji je dodao da u današnjem svijetu nedostaje liderstvo, na što ga je podsjetio posjet brodu Galeb.


– Tito je bio jedan od osnivača pokreta nesvrstanih koji je i danas aktualan, najviše po svojim idejama i porukama – zaključio je Lončar.