Sveučilište u Rijeci

Brucošima u Rijeci na raspolaganju 3.722 mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Prijave za upis pojedinih studijskih programa okončat će se ranije / Foto S. DRECHSLER

Prijave za upis pojedinih studijskih programa okončat će se ranije / Foto S. DRECHSLER

Raspisan natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih studija, a brucošima će se ponuditi 3.722 upisna mjesta, 63 mjesta više nego lani



RIJEKA – Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija za iduću akademsku godinu. Krajnji rok prijava za upis na studijske programe u sustavu NISpVU u ljetnom roku bit će do 17. srpnja, dok je krajnji rok prijava u jesenskom roku do 19. rujna, a prijave za jesenski rok započet će po okončanju ljetnog roka upisa, odnosno 24. srpnja.


Budućim brucošima ukupno će se ponuditi 3.722 upisna mjesta, što je za 63 mjesta više nego lani, a najveći broj upisnih mjesta, 2.627, namijenjen je redovnim studentima hrvatskim državljanima te državljanima zemalja članica EU-a. Izvanrednim studentima ponudit će se 990 upisnih mjesta, a 105 mjesta namijenjeno je studentima iz država koje nisu EU članice. Iako prijave za većinu programa traju do 17. srpnja, iznimno zbog provođenja dodatnih provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti prijave za upis pojedinih studijskih programa okončat će se ranije.


Riječ je o programima Akademije primijenjenih umjetnosti, pojedinim programima Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija te Odjela za biotehnologiju. Tako će Filozofski fakultet za studijske programe psihologije, kulturologije, engleskog jezika i književnosti, njemačkog jezika i književnosti te talijanskog jezika i književnosti prijave u ljetnom roku okončati 9. lipnja. Fakultet zdravstvenih studija prijave će za sve programe završiti 16. lipnja, a Medicinski fakultet 31. svibnja, također za sve studijske programe. Odjel za biotehnologiju prijave za program biotehnologija i istraživanje lijekova završit će 16. lipnja.




Natječajem je propisan i puni iznos participacije u troškovima studija za upis u prvu godinu preddiplomskih stručnih, preddiplomskih sveučilišnih, integriranih sveučilišnih, diplomskih sveučilišnih te specijalističkih diplomskih stručnih studija, a iznos participacije ostaje na prošlogodišnjoj razini. Tako participacija za studije koji se izvode u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti, odnosno nastavnom području društvenih i humanističkih struka te za studije Učiteljskog fakulteta i studije kulturologije Filozofskog fakulteta iznosi 5.500 kuna, za studije koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti, odnosno u nastavnom području tehničkih i biotehničkih struka te za studije Odjela za fiziku i Odjela za matematiku 7.370 kuna, a za studije koji se izvode u znanstvenom području biomedicine i zdravstva odnosno nastavnom području struke biomedicine i zdravstva, za studije Odjela za biotehnologiju i Akademije primijenjenih umjetnosti 9.240 kuna.