Danas novi sustav rada u ordinacijama obiteljske medicine

Bressan: Čak 50 tisuća građana PGŽ-a do 2020. ostaje bez svog doktora

Barbara Čalušić

Dr. Leonardo Bressan / Foto Marin ANIČIĆ

Dr. Leonardo Bressan / Foto Marin ANIČIĆ

Zbog naših odlazaka u mirovinu i odlazaka mladih liječnika u inozemstvo, doktora je sve manje. Udruge liječnika resorno ministarstvo to upozoravaju već pet godina i dovoljno je reći da će do 2020. godine, samo u Primorsko-goranskoj županiji u mirovinu otići 33 liječnika i zasad će samo tri liječnika preuzeti njihove ordinacije, kaže dr. Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine PGŽ-a



RIJEKA Liječnici u ordinacijama obiteljske medicine od danas uvode sustav primanja pacijenata svakih dvadeset minuta, čime će, kako poručuju, pacijenti dobiti kvalitetniju medicinsku skrb i vrijeme koje zaista trebaju. Također, sve potrebno administriranje liječnici će od danas odrađivati na radnom mjestu, te od devet do 10 sati kad je riječ o jutarnjoj smjeni i od 14 do 15 sati u poslijepodnevnoj smjeni, neće pregledavati pacijente. Drugim riječima, liječnici obiteljske medicine uvode kriterije po kojima će pregledavati pacijente pri čemu prednost imaju svi aktuni pacijenti, na drugom su mjestu pacijenti koji se u pravilu naručuju dok će na zadnjem mjestu biti pacijenti koji svog izabranog liječnika trebaju zbog raznoraznih administrativnih potvrda.


Kako objašnjava dr. Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine Primorsko-goranske županije, zbog sve većeg opterećenja brojem pacijenata u skrbi i sve većim administrativnim zahtjevima centralnih vlasti, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu mogli svojim pacijentima pružiti potrebno vrijeme i pažnju te su takvim ritmom rada ugrožavali zdravlje svojih pacijenata.


– Hoće li biti listi čekanja u našim ordinacijama? Hoće, no one će sigurno i dalje biti kraće nego u bolnicama. Isto tako, s novim će sustavom primanja pacijenti moći obaviti više stvari kod svog obiteljskog liječnika, kaže Bressan ističući kako će isti sustav primanja pacijenata biti i u ordinacijama koje se nalaze u okviru domova zdravlja.


Liječnici ističu kako novi sustav rada nije bijeli štrajk koji podrazumijeva primanje samo akutnih pacijenata, ali ne isključuju i tu mogućnost ako se ne prihvate njihovi zahtjevi.Naime, novi način rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poruka je Vladi na kojoj bi se danas trebao naći prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji, između ostalog predviđa da 25 posto ordinacija u PZZ-u ostaje u okvirima domova zdravlja te da se nakon umirovljenja liječnika, ordinacije u primarnoj ponovo vraćaju županijama. Prilikom izrade novog zakona, predstavnici primaraca predlagali su potpunu privatizaciju ordinacija u PZZ-u te mogućnost naslijeđivanja ordinacija, no ti su prijedlozi tijekom javne rasprave ipak izbrisani iz prijedloga zakona. Bressan ponavlja da se prijedlozi primaraca ne mogu proglašavati amerikanizacijom zdravstva, budući da je jedini cilj tih prijedloga bio smanjenje sve većeg nedostatka liječnika obiteljske medicine, kao i ostalih specijalnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Zbog naših odlazaka u mirovinu i odlazaka mladih liječnika u inozemstvo, doktora je sve manje. Udruge liječnika resorno ministarstvo to upozoravaju već pet godina i dovoljno je reći da će do 2020. godine, samo u Primorsko-goranskoj županiji u mirovinu otići 33 liječnika i zasad će samo tri liječnika preuzeti njihove ordinacije. Ako imamo na umu da je prosječan broj pacijenata po ordinaciji 1.700 pacijenta, treba znati da će kroz dvije godine 50 tisuća građana naše županije ostati bez izabranog doktora i tako izgubiti sva prava iz zdravstvenog osiguranja poput lijekova, uputnica, ortopedskih pomagala i bolovanja, predviđa Bressan i dodaje kako na razini Hrvatske ta brojka iznosi 1,3 milijuna pacijenata. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u srijedu, 27. lipnja 2018.