Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. siječnja 2020.
Revitalizacija

Brajda se godinama licka, paviljoni zjape prazni: Grad Rijeka u malu placu dosad uložio oko 2,8 milijuna

Uređenje place na Brajdi se nastavlja / Foto: S .DRECHSLER
Uređenje place na Brajdi se nastavlja / Foto: S .DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2017. u 14:58 2017-02-20T14:58:25+01:00

Brajda se godinama licka, dok paviljoni zjape prazni. Gradski oci planiraju s projektom sanacije ove građevine iz 19. stoljeća ići dalje, ali problem je u tome što u paviljonu tržnice Brajda trenutno posluje sedam zakupaca

Gotova je druga faza sanacije paviljona na Brajdi, u kojeg je Grad Rijeka do sada uložio oko 2,8 milijuna kuna, a na tomu se neće stati. Naime, gradski oci planiraju s projektom sanacije ove građevine ići dalje – uskoro na red dolazi uređenje prizemlja građevine, prostora ribarnice i istočnog dijela nadstrešnice, koja će se ukloniti i na njeno mjesto postaviti nova.

To će uslijediti vjerojatno nakon što se ispod nadstrešnice na zapadnom dijelu paviljona, u travnju, postavi šest kioska. Sa sanacijom prizemlja, trenutni zakupci koji su u paviljonu morat će se preseliti na kat, najavljuje se.

Gornji kat kompletno uređen

Radovi na uređenju paviljona započeli su još 2013. godine. Najprije se saniralo pročelje, ulazna vrata, prozori, očistila se ornamentika na fasadi, a zatim se krenulo na interijer, to jest gornji kat i na sanaciju zapadne nadstrešnice. Gornji kat je kompletno sada uređen (rasvjeta, podovi, keramika na zidovima), a trenutno se izvode radovi na postavljanju suvremenog dizala. U okviru zahvata uređena su stubišta te su stavljene i nove instalacije (voda, struja).

Malo kupaca

Pohvalno je da Grad brine o povijesnom nasljeđu grada i da se ova građevina s kraja 19. stoljeća tako predano godinama licka. Objekt izgleda odlično, nikad bolje. Jedini je problem što je paviljon prazan, nikad manje zakupaca, a i posjećenost je male riječke place općenito – slaba.

Prema podacima koncesionara paviljona, a to su Tržnice Rijeka, u paviljonu tržnice Brajda trenutno posluje sedam zakupaca. Pet ih u dijelu gdje se prodaje meso i suhomesnati proizvodi, a dva u ribarnici. Na vanjskom prostoru ispred paviljona aktivno je 11 do 15 zakupaca, ovisno o danima (odnosi se na drvene stolove za prodaju voća i povrća, te kioske za kruh, jaja i tekstil ). Ima li ovaj projekt održivost, ili možda vlasnik ima neke druge planove?

Foto: S. DRECHSLER

Pročelnik Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom Vladimir Benac ističe da je upravo revitalizacija tog objekta razlog sustavnom ulaganju u ovu građevinu.

Prije je ovdje bilo živo

Upitali smo i zakupce što misle o ovim planovima vlasnika, jesu li im radovi – koji traju godinama – pomrsili račune, ali i o tome da će uskoro preseliti.

– Radovi su jako utjecali na naš promet, ali mi smo zadovoljni. Imamo svoje kupce, ima posla. Ne znamo kako je bilo prije. Tu smo godinu dana, ali veselimo se preseljenju na kat. Tamo je super, vele nam Elena i Danijela, prodavačice u paviljonu.

Među veterankama je i Ivana, prodavačica mesnice Fućak.

– Ja sam tu 25 godina. Najstarija sam. Prije je tu sve bilo živo. Sve krcato. Ako šef kaže da idem gore – idem. A promet je s radovima pao, ne može se očekivati ništa bolje – kad se stalno nešto kopa, lupa. A i ljudi sve manje imaju novaca – dok je ponuda sve raznolikija. Tko će tomu konkurirati, rekla nam dalje naša sugovornica.

Ništa od prenamjene

– Cilj ovih ulaganja jest da se poboljšaju uvjeti trgovanja na tržnici Brajda, što bi trebalo poboljšati ponudu, a time i interes kupaca. Kada govorimo o ulaganju u gradski objekt koji je ujedno i svojevrsni kulturno-povijesni »landmark« ovog dijela grada, teško možemo govoriti o održivosti ulaganja, navodi pročelnik, dodajući da se jednako tako ne može govoriti niti o održivosti ulaganja u gradske trgove i prometnice.

– Radi se o obnavljanju i održavanju vrijedne imovine koja je gradskoj upravi povjerena na upravljanje. No, to nije sve, radovi se izvode u kontekstu provođenja novog koncepta upravljanja gradskim tržnicama koji bi trebao rezultirati novim vizualnim identitetom riječkih tržnica, kako ove na Brajdi, tako i središnje gradske tržnice, otkriva pročelnik Benac.

Foto: S. DRECHSLER

A to uključuje, saznajemo, ponešto izmijenjeni obuhvat na kojem će se u idućim godinama organizirati trgovanje, ali i uređenje paviljona i javnih površina, novu tržnu opremu, kioske, pultove, suncobrane, nadstrešnice i drugo. Pročelnik isključuje mogućnost da će ta građevina dobiti neku drugu namjenu – tržnica na Brajdi i dalje će ostati tržnicasamo uređenija, organiziranija, s bolje uređenim i svrsishodnije korištenim javnim površinama koje je okružuju, naveli su dalje gradski oci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.