Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Astronomski centar Rijeka

Božić u planetariju: Valcer zvjezdanih plesača za ljubitelje glazbe i umjetnosti

Ilustracija ACR
Ilustracija ACR
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2018. u 15:54 2018-12-06T15:54:27+01:00

Neprekidno gibanje planeta, zvijezda i zviježđa u Svemiru u filmu je prikazano uz glazbenu podlogu gudačkog orkestra te će u njemu uživati svi ljubitelji glazbe i umjetnosti

RIJEKA I ove godine u Astronomskom centru Rijeka će se prikazivati prigodan program tijekom blagdana, Božić u planetariju. Program u planetariju sastoji se od dva dijela, a preporuča se starijima od 10 godina.

U prvom dijelu posjetitelji će u kratkom showu upoznati božićno nebo iznad Rijeke, odnosno zvijezde, zviježđa i planete vidljive u prosincu. Objasnit će se zimski suncostaj, najkraći dan u godini kojeg su slavile brojne kulture i narodi kroz povijest. U drugom dijelu gledatelji će moći pogledati kratki film Valcer zvjezdanih plesača.

Neprekidno gibanje planeta, zvijezda i zviježđa u Svemiru u filmu je prikazano uz glazbenu podlogu gudačkog orkestra te će u njemu uživati svi ljubitelji glazbe i umjetnosti.

Film je djelo nagrađivane multimedijalne umjetnice Diane Reichenbach, a glazbene pjesme iz Concerta za violinu, rock banda i uz gudački orkestar Mikea Millsa i violinista Roberta McDuffiea.

Nakon službenog programa kratki film za digitalni planetarij večeras će prokomentirati prof.dr.sc. Ingeborg Fülepp, izvanredna profesorica za nove medije i film s Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka (APURI) i voditeljica Centra za inovativne medije (CIM) Sveučilišta u Rijeci. Neformalno druženje bit će organizirano nakon programa u predprostoru planetarija.

Nakon studija filma Akademije za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te postdiplomskog studija za filmske, video studije i interaktivne medije Sveučilišta Harvardi i Massachusetts Institute of Technology, The Media Lab, Ingeborg je predavala kao docent na zagrebačkom sveučilištu, SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Od 1997.-2002. godine djeluje kao gostujući profesor na Sveučilištu za film i televiziju (HFF) Potsdam-Babelsberg te od 1997. kao docent na Sveučilištu za primjenjenu tehnologiju i poslovanje (FHTW) u Berlinu.

Kao nezavisni umjetnik radi na brojnim filmskim, video, interaktivnim multimedijalnim projektima, video umjetnosti i interaktivnim video instalacijama. Dugogodišnji je montažer igranih, kratkih filmova, dokumentaraca, reklama, glazbenih spotova TV i video produkcija, sudionik brojnih međunarodnih izložba simpozija i festivala te kustos i umjetnički direktor Media- Scapea (2006-2009), Strictly-Berlin (2006-2009) i drugih manjih izložba. U suradnji sa suprugom vodi Media in Motion, Berlin-Zagreb te je prisustvovala na nekoliko Europskih projekata.

Spomenuti program prikazat će se na dane 6., 13. i 20. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Informacije i rezervacije na 051/455-700 ili na astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze