Knjige i sport

Boris Nemec viškovskim učenicima: “U sportu morate mnogo trenirati, a u školi učiti. Izbor je vaš!”

Portal Novilist.hr

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

U gotovo dvosatnom druženju s izuzetno zanimljivim gostom stotinjak učenika je imalo priliku iz prve ruke saznati kako je izgledao put naših srebrnih nogometaša od priprema pa do osvajanja medalje



VIŠKOVO U knjižnici OŠ Sveti Matej još su davne 2012. godine odlučili spojiti obilježavanja dviju značajnih manifestacija -„Hrvatskog olimpijskog dana“ i „Mjeseca hrvatske knjige“ te je tako nastala sada već tradicionalna, Akcija „Knjige i sport“. Idejni začetnik same Akcije je nastavnica TZK-e Vali Božić. Zahvaljujući  odličnoj suradnji nastavnice Božić sa školskom knjižničarkom Jasminkom Bertović, prof. i uz veliku potporu ravnatelja škole, Josipa Crnića, prof., već se sedam godina učenici škole druže se s poznatim hrvatskim sportašima, članovima Hrvatskoga kluba olimpijaca, trenerima i sportskim djelatnicima. Do sada su u goste došli: Aramis Naglić, Alvaro Načinović i Valter Matošević, neprežaljena Milka Milinković, Vladimir Vujnović i Mirza Džomba, Ćiro Blažević i novinar Orlando Rivetti, Petar Skansi i Nikola Pilić.


Ove godine, poznate po odličnom plasmanu nogometne repke u Rusiji, ostali su aktualni i učenicima sportašima i knjigoljupcima u goste doveli legendarnog doktora hrvatske nogometne reprezentacije – dr. Borisa Nemeca.


Knjižnica – središte školskog života


– Školska knjižnica danas više nije samo mjesto posudbe knjiga, već središte školskoga života u kojem učenici usvajaju nova znanja i informacije. Naš ovogodišnji gost je pravi primjer kako je itekako moguće spojiti knjige i sport – vrijedno je učio, završio Medicinski fakultet, jedan od najtežih fakulteta i već je pune 22 godine u sportu i to onom najpopularnijem – uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju, napominje Jasminka Bertović.





U gotovo dvosatnom druženju s izuzetno zanimljivim gostom stotinjak učenika je imalo priliku iz prve ruke saznati kako je izgledao put naših srebrnih nogometaša od priprema pa do osvajanja medalje. Osim što je podijelio mnogo interesantnih priča, dr. Nemec prisutne je počastio i ekskluzivnim fotografijama iz Rusije, ali i iz onog famoznog busa s reprezentativcima, kojeg je u Zagrebu pozdravilo pola milijuna ljudi.


– Ne znamo točno zašto, ali određeni, ženski dio publike nije bio toliko oduševljen fotkama s Putinom ili članovima FIFE, koliko onima na kojima je dr. Nemec u društvu Vrsaljka, Lovrena, Ćorluke…, šali se Jadranka Bertović.


Promijenio 8 izbornika, ali jedan je Ćiro


Prisutni su vidjeli uživo srebrnu medalju iz Rusije, ali i onu brončanu iz ’98. godine kada su Šuker, Boban, Ladić, Prosinečki i ostatak „Vatrenih“ oduševljavali Hrvate u domovini i ostatku svijeta. Saznali su i to da je njihov gost promijenio 8 izbornika, a u reprezentaciju ga je doveo nitko drugi no legendarni Ćiro Blažević. Mada izgleda glamurozno putovati po cijelom svijetu s nogometnom reprezentacijom, dr. Nemec je priznao da rijetko kada stigne na miru razgledati gradove u kojima se igra utakmica jer je njegov primarni zadatak biti na raspolaganju igračima i stručnom stožeru.


Popričalo se i o tome kakvi su vrhunski sportaši kao pacijenti, je li umjetna trava kao podloga razlog sve većih i jačih ozljeda nogometaša te kako je pratiti vrhunske tekme s klupe. Navodno ne baš idealno jer se onome tko sjedi na klupi stalno ispred glave šeću ili izbornik, ili linijski ili pak četvrti sudac!.


Najdraža lektira – Tom Sawyer


Naravno, dotaklo se i vremena kada je dr. Nemec bio učenik pa su ga iz publike „izrešetali“ pitanjima da se malo podsjeti na školske dane. Saznalo se da je dr. Nemec uvijek bio uspješan u školi, najdraži predmet mu je bila Priroda, najdraža lektira roman „Pustolovine Toma Sawyera“. Volio je čitati jer tada tehnologija nije bila toliko uznapredovala pa je uživao u miru koje donosi druženje s knjigom. Danas više ne stiže toliko čitati lijepu književnost jer je primoran pratiti stručnu literaturu. Medicina napreduje velikom brzinom i mora pratiti trendove ne bi li što više i bolje pomogao svojim pacijentima u Specijalnoj bolnici za ortopediju “Dr. Nemec” u Matuljima.


Savjet učenicima za kraj veoma zanimljivog i edukativnog druženja: „Ako želite u nečemu uspjeti, doći do ostvarenja svojih želja i snova, znate i sami da morate biti uporni. U sportu morate mnogo trenirati, a u školi učiti. Izbor je vaš!“.