Prvi korak

Bolji uvjeti za srčane bolesnike: Preuređen Zavod za kardiovaskularne bolesti KBC-a

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Vrhunska medicina ne može se u potpunosti provoditi ako pacijenti nemaju dostojanstvene uvjete boravka u bolnici, više je puta ponavljana konstatacija prilikom jučerašnjeg obilaska Odjela za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Zavoda za kardiovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Rijeka na Sušaku koji je uz pomoć investicije od preko milijun kuna u potpunosti preuređen i prilagođen teškim bolesnicima.Iako se ovaj zavod riječke bolnice po primjeni noviteta u kardiologiji i dostignućima medicinskih ekipa može svrstati u vrh medicine, bolesnici čija hospitalizacija zbog prirode bolesti traje osjetno dulje od bolničkog prosjeka, boravili su u starim šesterokrevetnim sobama.

Prvi korak




Tijekom rekonstrukcije koja je trajala dva i pol mjeseca napravljene su manje tri dvokrevetne i šest trokrevetnih soba koje su opremljene novim namještajem, a uređeni su i prostori za medicinsko osoblje i administraciju. Polovicu iznosa cjelokupne investicije osigurala je Primorsko-goranska županija dok su ostatak sufinancirali KBC Rijeka iz svojih sredstava te Ina putem programa Ina donator. Radove je izvela Zanatoprema s kooperantima.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac rekao je da je uređenje postojećih prostora u kojima borave pacijenti prvi korak prema novoj, objedinjenoj riječkoj bolnici na sušačkom lokalitetu koja će, prema njegovim riječima, biti dovršena za osam godina.


– Kardiologija je jedna od predvodnica moderne medicine ne samo u Rijeci, već i u Hrvatskoj, koja nas više puta godišnje iznenadi nekom novošću. No, uz vrhunsku medicinu bilo je nužno prilagoditi prostore jer ne možemo više dozvoliti da pacijenti borave u ovakvim prostorima i zato cijenimo napore koje u uređenje prostora ulažu Županija i naši partneri. Ovo bi trebao biti minimalni standard naše bolnice, no to nažalost nije tako, a vrhunska medicina se ne može razvijati ako pacijenti nemaju dostojanstvene uvjete. Zato je naš prvi korak osigurati pacijentima minimalne uvjete poput ovih, a kad naša cjelokupna bolnica bude gotova za osam godina, uvjeren sam da ćemo imati najljepšu bolnicu na ovom području. Zato vas molim da nas i dalje pratitie na tom putu, kazao je ravnatelj KBC-a prof. dr. Davor Štimac.


Vrh piramide


Na diskrepanciju između medicine koja se pruža na Zavodu za kardiovaskularne bolesti i prostora koji raspolaže sa sveukupno 90 postelja, upozorio je i pročelnik Zavoda prof. dr. Luka Zaputović koji smatra da su s ovim preuređenjem dobiveni primjereni uvjeti za boravak pacijenata i rad stručnjaka.Član Uprave Ine Ivan Krešić naglasio je da suradnja s riječkom bolnicom traje već godinama te je najavio još jednu suradnju do kraja godine dok je na pitanje kako to da ulaže značajna sredstva u ustanovu čiji nije osnivač, župan Zlatko Komadina kazao da je to bio samo njegov prijedlog koji su podržali članovi Županijske skupštine, dakle ljudi ovog grada.

– Ja još ovdje nisam boravio, nisam doživio infarkt. No, smatramo da lokalna zajednica mora biti uključena u sve pore života. S obzirom na naše proračunske mogućnosti i ovlasti, naš je prioritet osam zdravstvenih ustanova čiji smo osnivači, a koje imaju 1.700 zaposlenih i koje nastojimo držati na visokoj razini. No, tu je i naš klaster zdravstvenog turizma s kojim surađujemo, a na vrhu piramide, kad je zdravstvo u pitanju, je KBC Rijeka, poručio je Komadina.