Halubje

Bokunić užanci najavljuje Majevicu: Prvi svibanjski vikend u Viškovu bit će u znaku autohtone hrane, običaja i tradicije

Andrej Petrak



VIŠKOVO Prvi svibanjski vikend u Viškovu bit će u znaku tradicionalne kuhinje, ali i kulturne i povijesne baštine Halubja. Ovogodišnje izdanje Majevice, Fešte od mladega leta, što će u nedjelju od 14 sati nadalje biti održano na parkiralištu Milihovo, na idealan će način najaviti promocija knjige »Bokunić užanci«, u kojoj su predstavljeni recepti i kuharski savjeti s autohtonim namirnicama i načinima pripreme svojstvenim tome području. »Bokunić užanci« bit će predstavljen u petak u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu, a ovo je izdanje rezultat inicijative Rajka Sroka, predsjednika Delavske katedre Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, koji je želio oteti zaboravu i za buduće generacije očuvati jela koja su se nekad kuhala u našem kraju.


– Ovaj kraj krasila je jednostavnost u prehrani. Bilo je malo vrsta hrane, koja se namjenski pripremala kako bi ljudima dala snagu. Kopačima i onima koji su obavljali radove u šumi prije svega bili su namijenjeni kapuz, fažol ili repa, a spremalo se jednako tako i nekoliko recepata jednostavne i lake hrane. Smatrao sam da je šteta da se ti recepti izgube i da se ne očuvaju za buduće generacije, jer danas mladi o tome ne znaju gotovo ništa. Razgovarao sam sa ženama za koje sam znao da znaju kuhati po starinski i priča je pala na plodno tlo – objašnjava Rajko Srok. Dvije godine zaredom hranu spremljenu po starinski prezentirali su na manifestacijama u povodu Dana općine i na Matejni, kao i na Majevici. Ljudi su ova jela, dodaje Srok, dobro prihvatili, a nakon što se već prikupila lijepa baza recepata, zaključeno je da bi vrijedilo izdati knjigu. Tu u priču ulaze autorica Marina Frlan Jugo te urednica knjige Doris Brusić.


– Njih dvije počele su kuhati tu kuharicu i vjerujem da su je dobro skuhale i da ćemo njihovo djelo lijepo prezentirati u Domu hrvatskih branitelja u petak – rekao je Srok. Doris Brusić napominje da »Bokunić užanci« nije klasična kuharica, o čemu govori i podnaslov knjige – Štorija od hrani.




– Ono što ovu knjigu razlikuje od drugih je to što nije riječ o zbirci recepata i kuharskih savjeta, nego su prikazane autohtone namirnice s hranjivim i zdravstvenim vrijednostima. Prikazan je način ishrane kao poveznica s nekadašnjim načinom življenja. Hrana je samo jedna karika u lancu koji nas veže s našim korijenima duboko učvršćenim u neko staro vrijeme u kojem su se rodili običaji i ono što čini kulturni identitet – rekla je Doris Brusić, napominjući da publikacija predstavlja svojevrstan turistički proizvod, u smislu razvoja gastronomske ponude bazirane na identitetu samoga kraja. Direktorica Turističke zajednice Marina Jurić i načelnica Sanja Udović pozvali su sve mještane i goste da u nedjelju dođu u Viškovo i na Majevici se upoznaju sa štorijom od kraja i običaji, koju će ispričati brojne viškovske udruge. Zainteresirani će moći zaigrati starinske igre, naučiti kako se plete košić, ali i kušati starinsku hranu koju će pripremiti učenici Ugostiteljske škole Opatija. Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira sajam domaćih proizvoda i suvenira, a za one najmlađe tu je Dečji kantunić s recitacijama, dječjim igrama i vožnjom u starinskom kalesinu. Prije Majevice, PD Viškovo vodi na mladoletnju šetnju na Lončevu grižu, a polazak je u 10 sati s parkirališta Milihovo.