Obuka

Boćarski kamp za početnike na Platku oduševio mališane

Sanja Gašpert

U trodnevnom boćarskom kampu za početnike  / foto I. TOMIĆ

U trodnevnom boćarskom kampu za početnike / foto I. TOMIĆ

Prema programu za najmlađe uzraste, od 7 do 14 godina, sa sedam djevojčica i sedamnaest dječaka intenzivno su radili treneri Vjekoslav Matetić i Dean Klarić, a sve je organizirao Boćarski savez Primorsko-goranske županije



 Jučer je na prostoru RSRTC-a Platak s radom završio trodnevni boćarski kamp za početnike, Kamp Platak 2016., kojega je organizirao Boćarski savez PGŽ-a, a u obuci novih naraštaja najmlađih boćarica i boćara sudjelovalo je 24-ero mališana – sedam djevojčica i sedamnaest dječaka, od 7 do 14 godina. S njima su radili treneri Vjekoslav Matetić i Dean Klarić. Program je bio zamišljen kao intenzivan rad u tri dana, dva puta po tri sata, prije podne i poslijepodne, s dosta odmora i slobodnih aktivnosti, pod nadzorom trenera boćanja. Smještaj i prehrana organizirani su u višekrevetnim sobama u Velikom domu Platak.


– Ovo je već sedma godina za redom kako Boćarski savez PGŽ-a organizira i ujedno financira boćarski kamp. Po dvije godine kamp je bio održan u Selcima i na Podvežici, a posljednje dvije je na Platku, koji smo izabrali zbog brojnih sadržaja od kojih su mnogi namijenjeni upravo djeci. Goranski sportski centar koji upravlja Platkom, kao i Županija i Općina Čavle učinili su uistinu puno toga novoga na Platku posljednjih godina, pa je on sad privlačan tijekom cijele godine, a posebice u ovim vrućim ljetnim danima, kada mnogi pronalaze osvježenje na Platku. U pregovorima smo s GSC-om da se u bliskoj budućnosti uredi još jedan boćarski teren s četiri staze, koji bi omogućio i ozbiljnije pripreme za boćarska natjecanja, kaže voditelj kampa Vjekoslav Matetić. Dodaje kako je u ovogodišnjem kampu jedanaestero polaznika iz prošle godine te trinaest novih, a za svih njih kamp je bio besplatan.


– Djeca dolaze s područja cijele županije, odnosno iz brojnih boćarskih klubova – Vargon Rijeka, Lovran, Rječina, Pašac, Trstena iz Njivica, Selce, Drivenik, Sveti Jakov iz Jadranova, Čavle, Frankopan. Cilj kampa je popularizacija boćanja kod najmlađih. Moram istaknuti kako Primorsko-goranska županija prednjači u radu s djecom u obučavanju u boćanju, a što se najbolje vidi na službenim natjecanjima, kadetskim i juniorskim. Posebno treba istaknuti tri škole boćanja koje najviše rade s djecom – Čavle, koje okuplja uglavnom djevojčice, Škola Čede Vukelića iz Vargona i Škola boćanja Sveti Jakov iz Jadranova, ističe Matetić.




Sedmogodišnja Ema Maršanić iz Čavala u kampu je prvi puta i ne krije oduševljenje kako Platkom, tako i svime što je naučila o boćanju.


– Došla sam da naučim boćati, a boćanjem me »zarazila« moja starija sestra Dorotea, koja je hrvatska reprezentativka u boćanju. Jako mi se sviđa ovdje, od prirode, do smještaja i društva, treneri su super, a najzabavnije mi je bilo kada smo učili boćati.


Iz Grada Grobnika na Platak je, također da nauči boćati, došla devetogodišnja Hana Travalja.


– Prvi put sam u kampu i odlično je. Sve je jako dobro, sve mi se sviđa. Došla sam jer sam željela naučiti nešto o boćanju i mislim da sam dosta toga novog i naučila. Nadam se da ću doći i sljedeće godine.


Drugi puta u kampu sudjeluje trinaestogodišnji Dario Beganović iz Lignja, koji je još prošle godine naučio osnove o boćanju, a ove ih je godine došao usavršiti.


– Super mi je na Platku, stekao sam puno novih prijatelja s kojima ću sigurno ostati u kontaktu. Naučio sam još bolje boćati i svakako se veselim sljedećem kampu.


I Luka Čavara (8,5 godina) iz Pašca drugi puta je u kampu.


– Sve je odlično organizirano, kao i prošli puta. Uživao sam u svim danima boravka na Platku, a posebno kada smo boćali.