Izložba

Bivše gimnazijalke se od škole oprostile kroz – fotke

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA Ena Topić, Mara Prpić, Petra Poldan i Viviana Rea Doričić sada su već bivše maturantice Gimnazije Andrije Mohorovičića, a od svojih srednjoškolskih dana odlučile su se oprostiti na pomalo neuobičajen način, izložbom fotografija koje su nastale tijekom njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Njihove fotografije izložila je Narodna čitaonica Gradske knjižnice Rijeka, a na izložbi »Mi« prikazano je dvadeset fotografija nastalih u okviru rada gimnazijske fotogrupe.


Izložba prikazuje isječke iz života četiriju mladih autorica i predstavlja presjek njihova srednjoškolskog života, a upravo je fotogrupa ono što je povezalo četiri gimnazijalke jer kako je pojasnila Ena, autorice izložbe nisu bile učenice istog razreda.


– Izložene fotografije nastale su tijekom posljednjih dviju godina, a neke od njih napravljene su i tijekom ovog ljeta. Izabrale smo svoje najbolje radove i odlučile izložbom obilježiti završetak jednog poglavlja u našim životima – kazala je Ena.




Postavljena izložba ujedno obilježava i početak nove faze u njihovim životima jer sve su upisale fakultete, i to sve četiri različite. Tako će Ena studirati na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, Viviana Rea arhitekturu u Ljubljani, Petra je odabrala Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu, a Mara studij režije u Bolonji. Iako nijedna nije odabrala studij fotografije i dalje će se, kaže Ena, nastaviti amaterski baviti fotografiranjem jer to je hobi koji su zavoljele, a kroz rad u fotogrupi njime su i uspješno ovladale. Voditelj fotogrupe David Karasman ističe kako postojanje fotokluba u srednjoj školi nije baš uobičajena praksa, a fotoklub u GAM-u postoji već osam godina.


– Do sada smo imali niz javnih predstavljanja radova naših učenika kroz izložbe. Naši učenici ostvaruju i zapažene rezultate na fotonatječajima, a u svakoj generaciji nađe se nekoliko gimnazijalaca koji se ozbiljno zainteresiraju za fotografiju. Svake godine fotogrupa ima desetak polaznika. U početku ih je i više jer svi misle da je dovoljno samo imati fotoaparat, no onda shvate da je fotografija puno više od posjedovanja fotoaparata – kazao je Karasman.