Misa za bolesnike

Biti blizu onima koji trpe: U Rijeci proslavljen blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Prepuna vjernika bila je danas kapucinska crkva Gospe Lurdske tijekom svečanog misnog slavlja u povodu blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika. Euharistijsko slavlje za bolesnike je u zajedništvu s mnogim riječkim svećenicima predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, a među vjernicima su bili članovi Odbora koji organizira riječko obilježavanje Svjetskog dana bolesnika pod vodstvom dr. Asje Valković Mika, kao i predstavnici riječkih zdravstvenih ustanova koje sudjeluju u organizaciji obilježavanja toga dana – KBC-a, Medicinskog fakulteta, Doma zdravlja PGŽ-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Medicinske škole, te Grada Rijeke i PGŽ-a koji su tradicionalni pokrovitelji obilježavanja toga dana.


Svjetski dan bolesnika ustanovio je sv. papa Ivan Pavao II. 1993. godine i od te se godine taj dan obilježava i u Rijeci. Brojna događanja posvećena bolesnicima i svima koji trpe održana su uoči Dana bolesnika, a središnje je bilo današnja misa u crkvi Gospe Lurdske na kojoj su svećenici bolesnicima podijelili bolesničko pomazanje. Pozdravljajući okupljene u crkvi Gospe Lurdske, župnik domaćin fra Eugen Pavlek rekao je da na toj misi, utječući se Gospi Lurdskoj, vjernici mole jedni za druge, za sve starije, nemoćne i bolesne, kao i sve liječnike i druge zdravstvene radnike koji su u službi zdravlja čovjeka.


Nadbiskup Devčić je u propovijedi, među ostalim, podsjetio na početke svetišta u Lurdu, djevojčicu Bernardicu Soubirous kojoj se tamo ukazala Majka Božja, da je Lurd poznat po mnogim ozdravljenjima, da Marija poziva i na solidarnost s onima koji su pogođeni trpljenjem. Rekao je da je papa Ivan Pavao II. ustanovio Svjetski dan bolesnika želeći da se u svojoj sredini više posvetimo bolesnicima, nemoćnima i slabima, svima koji trpe. Među ostalim je poručio da neka nitko ne bude prepušten sam sebi, nitko isključen, da neka imamo vremena za druge, za bolesne i nemoćne, sve ugrožene.Župa Gospe Lurdske je naravno slavila blagdan svoje zaštitnice te će večeras blagdansku misu predvoditi biskup krčki mons. dr. Ivica Petanjak.