D-403

Bit će gotovo cijela pod zemljom ili u zraku. Pogledajte video animacije “najskuplje ceste u Hrvatskoj”

Marinko Glavan

Simulacija

Simulacija

Trasa je izuzetno zahtjevna, s tunelom, vijaduktima, podvožnjakom, potpornim zidovima u duljini od 1.400 metara, te zaštitom od buke. Tijekom gradnje bit će primijenjene tehnologije i mjere kojima ćemo utjecaj zahvata na život lokalne zajednice svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je Škorić



RIJEKA Ugovor o financiranju izgradnje »najskuplje ceste u Hrvatskoj«, 520 milijuna kuna vrijedne državne ceste D-403, potpisali su jučer u Rijeci ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU(SAFU) Tomislav Petric te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić. Potpisivanju su prisustvovali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.


Ugovorom je osigurano financiranje ceste koja će povezivati budući kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali sa čvorom Škurinje na riječkoj zaobilaznici, istodobno otvarajući novi ulaz, odnosno izlaz iz zapadnog dijela Rijeke. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija do 2020. godine, pri čemu Europska komisija osigurava 85 posto od ukupnog iznosa, odnosno 442 milijuna kuna, dok je ostatak doprinos državnog proračuna.


Cesta D-403, duga svega tri kilometra, gotovo cijelom će duljinom biti izgrađena pod zemljom ili u zraku – na trasi će biti izgrađen trotračni tunel Podmurvice, dug 1.253 metra, dva vijadukta, Piopi i Mlaka, ukupne duljine oko 500 metara, te podvožnjak ispod željezničke pruge, dug oko 60 metara. Osim ceste koja će povezivati Baračevu ulicu sa zaobilaznicom, bit će izgrađeno i oko 400 metara spojne ceste sa Zvonimirovom ulicom, čime će se osigurati integriranje ceste D-403 u mrežu gradskih prometnica.





Josip Škorić je govorio o tehničkim aspektima projekta, navodeći sve objekte koji će biti izgrađeni na cesti D-403, uz rekonstrukciju dijela Zvonimirove i Benčićeve ulice.


– Trasa je izuzetno zahtjevna, s tunelom, vijaduktima, podvožnjakom, potpornim zidovima u duljini od 1.400 metara, te zaštitom od buke. Tijekom gradnje bit će primijenjene tehnologije i mjere kojima ćemo utjecaj zahvata na život lokalne zajednice svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je Škorić.


Opširnije u tiskanom izdanju…