Pepelnica

Biskup o pisanju i govorenju: Ono što je rak za tijelo, to su klevete i ogovaranja za dušu

Mirjana Grce

U korizmi doživjeti istinsko oslobođenje  / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U korizmi doživjeti istinsko oslobođenje / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ono što je rak za tijelo, to su ogovaranje i klevete za dušu i međuljudske odnose. Zato Devčić poziva na temeljito ispitivanje samih sebe, na odgovornost za pisanu ili izgovorenu riječ



RIJEKA Čistom srijedom ili Pepelnicom, 6. ožujka započinje korizma, četrdeset dana pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup je u povodu korizme vjernicima uputio poruku naslovljenu sintagmom koju je, osuđujući ogovaranja, upotrijebio papa Franjo – »Terorizam ogovaranja«.


U njoj poručuje da su kršćani tijekom ovog četrdesetodnevnog vremena pozvani težiti za što prisnijim zajedništvom s Isusom, da je korizma »milosno vrijeme za ispitivanje svog odnosa prema istini«, i posebno upozorava na ogovaranja, klevete i nanošenje štete dobru glasu drugih osoba, što papa Franjo naziva »terorizam ogovaranja«.


»Koliko su i ogovaranje i kleveta rašireni u našem vremenu, kako u društvu tako i u Crkvi, kako među narodom tako i među njegovim duhovnim i svjetovnim vođama, svima nam je dobro poznato. Ono što je rak za tijelo, to su te opačine za dušu i međuljudske odnose. I jedno i drugo pojave su podjednako podmukle i neizlječive, koje su bile prisutne i ranije, ali su se gotovo nezaustavljivo razmahale u naše vrijeme«, piše u poruci među ostalim.





Korizmenih nedjelja, počev od 10. ožujka, vjernici Riječke nadbiskupije će tradicionalno hodočastiti u katedralu sv. Vida, Čudotvornom raspelu koje se čuva na glavnome oltaru prvostolnice. Tradicionalno će biti održan i Riječki planinarski križni put, ove godine 15. ožujka, a korizmeni koncert Stabat Mater Dolorosa će se u crkvi Marijina Uznesenja u Starom gradu održati 17. ožujka.



Zato mons. Devčić poziva na temeljito ispitivanje samih sebe, na odgovornost za pisanu ili izgovorenu riječ podsjećajući na Isusovu »opomenu da nas samo istina može osloboditi« i izričući želju »da u ovoj korizmi svi doživimo istinsko oslobođenje«.


U katedrali sv. Vida će na Pepelnicu u 18 sati mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup predvoditi misu i obred pepeljenja, a nakon mise će u prvostolnici biti predstavljene dvije knjige. Riječ je o knjizi mons. Matije Matičića, rektora riječke katedrale »Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali sv. Vida u Rijeci« i knjizi izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa, profesora pastoralne teologije na Teologiji u Rijeci »Hodočašće – putovanje prema Svetome. Teologija i pastoral svetog putovanja«.