Iskustvo Višnje Žepina

‘Bio je to pravi drugi rođendan’: Riječka pacijentica već 30 godina živi s novim bubregom

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Borila sam se, išla na dijalizu koju nisam dobro podnosila, da bi 21. ožujka 1989. godine s riječke dijalize krenula u Beč gdje mi je dan kasnije transplantiran bubreg. Imala sam tada 31 godinu



RIJEKA Na Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Kliničkog bolničkog centra Rijeka, gospođa Višnja Žepina, inače tajnica Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije, jučer je proslavila 30 godina svog novog života. Novi život na dar dobila je 22. ožujka 1989. godine u Beču gdje joj je presađen bubreg nepoznatog darivatelja. Ovaj vitalnoj Riječanki isti organ i danas, 30 godina nakon operacije, omogućava kvalitetan život, što u današnje vrijeme predstavlja pravu rijetkost.


– Hvala vam od srca na svim ovim godinama, poručila je gospođa Žepina liječnicima i medicinskim sestrama Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega koji sve ove godine kontroliraju njezino zdravstveno stanje.


Višnji Žepina s 15 godina je dijagnosticiran lupus, autoimuna bolest koja, između ostalog, oštećuje organe.




– Redovito sam se kontrolirala, no bolest je ipak uspjela učiniti svoje i zahvatila je bubrege. Borila sam se, išla na dijalizu koju nisam dobro podnosila, da bi 21. ožujka 1989. godine s riječke dijalize krenula u Beč gdje mi je dan kasnije transplantiran bubreg. Imala sam tada 31 godinu, a tri godine kasnije uz pomoć riječkih liječnika rodila sam svoju kćer Anu, kaže Višnja Žepina koja i danas zahvaljuje svom nepoznatom donatoru i njegovoj obitelji. Svima koji čekaju na organ poručuje kako transplantacija omogućava kvalitetan život, samo se treba redovito kontrolirati, uzimati lijekove i slušati savjete liječnika.


Njezin drugi rođendan kojim danas puni trideset godinaa, a čestitao joj je pročelnik Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega prof. dr. Sanjin Rački, poželjevši joj da sa svojim prvim transplantiranim bubregom doživi još puno jubileja.


Prema njegovim riječima, iako su ovako dugovječni transplantati više iznimka nego pravilo, pacijentica s najdugovječnijim organom u riječkoj bolnici nije gospođa Džepina, već jedna druga pacijentica kojoj je bubreg transplantiran sada već daleke 1984. godine. Osim toga, u KBC-u Rijeka 13 žena koje su uspješno transplantirane, nakon transplantacije postale su majke.


– Iako broj transplantacija raste, moramo reći da prosječni vijek transplantata nije toliko dug kao u slučaju gospođe Višnje i tu treba svakako uzeti u obzir kvalitetu organa koji se transplantiraju te kvalitetu liječenja. S druge strane, mi smo i povijesno gledano centar koji ima ljude s izrazito dugim liječenjem nadomještanjem bubrežne funkcije te smo uostalom imali i najstarijeg bolesnika liječenog dijalizom na svijetu. Pacijent je na dijalizi živio pune 43 godine što je svjetski rekord koji je postigao upravo naš Zavod za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega.