Vijeće Kostrene

Bez dodjele javnih priznanja: Nema zaslužnih Kostrenjana

Barbara Čalušić

Pristigao tek jedan prijedlog nagrade za životno djelo koji je Komisija ocijenila nepotpunim te prepustila općinskim vijećnicima izglasavanje koje se i ovaj put pretvorilo u još jedan okršaj vladajućih i oporbe



OSTRENA » Javna priznanja zaslužnim Kostrenjanima i kostrenskim udrugama ove godine neće biti dodijeljenja. Razlog tome je što je na pozivni natječaj za dodjelu javnih priznanja Općine Kostrena pristigao tek jedan prijedlog nagrade za životno djelo koji je Komisija za dodjelu priznanja ocijenila nepotpunim te prepustila općinskim vijećnicima izglasavanje koje se pak i ovaj put pretvorilo u još jedan ispolitizirani i forsirani okršaj između vladajućih i oporbe.


   Naime, jedini prijedlog za javno priznanje pristigao je od SDP-a, UABA-e Kostrena, Odbojkaškog kluba Kostrena te Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« koji su za nagradu za životno djelo posthumno predložili svoju članicu i nekadašnju općinsku vijećnicu Zoranku Spicijalić. U nešto više od kartice teksta naslovljenom kao iscrpno obrazloženje postignuća i doprinosa predlagatelji su naveli njezin politički rad u lokalnom SDP-u, sudjelovanje u Općinskom vijeću u tri mandata, sudjelovanje u općinskim odborima te društveni rad u kojem su istaknuli vlasništvo nad firmom Cibe registriranom za čišćenje, uređenje i održavanje krajolika čiji je, kako se naglašava, »nesebičan i stručan rad prepoznala Općina Kostrena te joj na javnom natječaju dodijelila koncesiju za održavanje kostrenskih zelenih površina«.   

Nikad se nije dogodilo


Kao doprinos kulturi u obrazloženju se navodi djelovanje u Udruzi antifašista i antifašističkih boraca dok se za doprinos u prosvjeti navodi kostrenski dječji vrtić u kojem je kao članica Upravnog vijeća, prema mišljenju predlagatelja, ostavila neizbrisiv trag u razvoju predškolske ustanove pri čemu se posebno ističe zalaganje za otvaranje vrtićke kuhinje čime se unaprijedila kvaliteta prehrane predškolske djece.


   Predsjednica Komisije za dodjelu priznanja, HNS-ova vijećnica Danila Medanić na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća objasnila je da su članovi komisije od predlagatelja nakon primitka prijedloga zahtijevali iscrpnije obrazloženje, a nakon što ga nisu dobili, svih šest članova komisije bilo suzdržano kod izglasavanja prijedloga ocijenivši ga nepotpunim. Izglasavanje prijedloga o dodjeli nagrade za životno djelo prepušteno je vijećnicima te su za prijedlog glasala četiri prisutna vijećnika iz redova oporbenih SDP-a i PGS-a dok je sedam vijećnika iz redova vladajućih stranaka bilo suzdržano.    – Ostala sam zatečena jer sam osam godina bila u Komisiji za dodjelu priznanja i ovakva se stvar nikad nije dogodila. Samo jednom smo pri izglasavanju oko dodjele priznanja bili izjednačeni i tad smo bili »ošpotani« od Vijeća jer nemamo stav. Nije mi jasno zašto ste svi suzdržani i bilo bi ljudski da smo, kad nemamo niti jednog kandidata, dignuli ruku za ovaj prijedlog, poručila je suzdržanim vijećnima Ankica Lörinc iz PGS-a.

  


Nema kandidata




Vrlo burno na ovakvu odluku reagirao je vijećnik i predsjednik kostrenskog SDP-a Željko Linšak koji je uz poruku »Sram vas može biti!« izjurio iz vijećnice da bi ubrzo nakon na svom Facebook profilu objavio status sljedećeg sadržaja:


   »Sedam licemjera koji su bili u kući bolesne, na sprovodu i odali počast minutom šutnje ali zato bili suzdržani kod dodjele nagrade za životno djelo pokojnoj prijateljici – Sram vas bilo. Stidite se!!«    O tome tko bi se sve trebao stidjeti u kostrenskom Vijeću u kojem sve više vlada retorika provokacije i koje na ovaj način diskutira o pitanjima iz svog djelokruga, moglo bi se raspravljati, jednako kao i o pitanju iskazivanja pijeteta i poštovanja prema preminuloj kolegici. No, bilo bi dobro zamisliti se i nad činjenicom da u Kostreni ove godine neće biti dodijeljena niti jedna godišnja nagrada koja bi kao priznanje trebala biti odraz godišnjih dostignuća onih koji se nagrađuju, aktivnosti onih koji predlažu, a time cjelokupnog razvoja jedne općine. Obrazloženje u ovoj kategoriji više je nego poražavajuće, a glasi: nema kandidata.