Špajza

Bez ambalaže i bacanja hrane: Otvorena prva Zero Waste trgovina u Rijeci

Marija Duvnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovdje se trude da sva pakiranja budu biorazgradiva tako da ćete odabranu količinu doma odnijeti u papirnatim vrećicama ili preslatkim staklenkama



RIJEKA U Rijeci je otvorena  inovativna i ekološki osviještena trgovina u vlasništvu dvije zaljubljenice u ekologiju koje su vođene svjetskim trendovima odlučile uložiti svoje vrijeme, trud i novac kako bi u Rijeku dovele prvu »zero waste« trgovinu »Špajza«.


– Od malena sam bila uključena u rad udruge za zaštitu okoliša, tako da oduvijek tražim načine na koje mogu pridonijeti očuvanju okoliša, a jedan od njih je smanjenje otpada. Tako da sam u dogovoru s kolegicom koja je također volontirala u istoj udruzi odlučila otvoriti ovu trgovinu koja održava ekološke standarde, ispričala nam je Ana Kovačević koja je uz Dinu Benazić vlasnica simpatične eko trgovine.


Naime, ovdje možete kupiti sve namirnice u količini koja vam je potrebna budući da je sve u dućanu u rinfuzi, što umanjuje količinu ostataka hrane, a i nepotrebnih plastičnih pakiranja i ambalaže u kojima inače hrana dolazi. Ovdje se trude da sva pakiranja budu biorazgradiva tako da ćete odabranu količinu doma odnijeti u papirnatim vrećicama ili preslatkim staklenkama.




Ove djevojke nisu zaboravile ni na društvenu korisnost, tako da svoje dobavljače traže u Hrvatskim OPG-ovima putem kojih podržavaju i razvoj hrvatskih malih poduzetnika. Iako naglašavaju kako su se pokušale zadržati na Rijeci i okolici pri odabiru OPG-ova, zbog želje za što razvrsnijom ponudom proširili su potragu na cijelu Hrvatsku.  Projekt su razvile u sklopu riječkog Start up inkubatora gdje su kao osma  generacija  generirale  ideju i razvijale je.


 


špajza, Rijeka, zero waste, trgovina,


špajza, Rijeka, zero waste, trgovina,




–  Proces razmišljanja i stvaranja ideje tekao je prirodno, nekako se sve svemirski posložilo, kazala je Ana dodavši kako im je za samo pisanje projekta i pretvaranje ove ideje u stvarnost trebalo samo malo više od godinu dana, dok su ovaj prostor uspjele urediti i osposobiti za samo mjesec i pol. 


U  »Špajzi«  svatko može pronaći nešto za sebe i to u količini koju sam određuje znajući da je to prihvatljivo i za društvo i za okoliš.