Svjetski dan AIDS-a

Besplatno testiranje na hepatitise i HIV sljedećeg tjedna u Zavodu za javno zdravstvo

Barbara Čalušić

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

U PGŽ od pojave prvih slučajeva virusa na ovim prostorima dosad je registrirano 142 pacijenta s HIV-om, a njih 47 razvilo je AIDS. Prošle je godine u PGŽ otkriven jedan slučaj HIV-a



RIJEKA – Povodom obilježavanja Europskog tjedna testiranja na hepatitise i HIV te obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije idući će tjedan u vremenu od 13 do 15 sati biti organizirano besplatno i anonimno testiranje na hepatitise i HIV. Obilježavanju ovih dana pridružit će se i udruge Hepatos i LORI koje se također pridružuju obilježavanju Europskog tjedna testiranja na hepatitise i HIV.


– Prošle je godine u svijetu zabilježeno 940 tisuća smrti od AIDS-a i 1,8 milijuna novooboljelih. U Hrvatskoj je od prvog slučaja zaraze dosad zabilježeno 1.539 zaraze HIV-om od kojih 480 razvilo AIDS-a od kojeg je umrlo 254 osobe. Najčešći prijenos zaraze je spolni kontakt, a 64 posto svih HIV dijagnoza su muškarci koji imaju odnos s osobama istog spola i taj broj raste, kazala je na konferenciji za novinare epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Tanja Staraj Bajčić.


U PGŽ od pojave prvih slučajeva virusa na ovim prostorima dosad je registrirano 142 pacijenta s HIV-om, a njih 47 razvilo je AIDS. Prošle je godine u PGŽ otkriven jedan slučaj HIV-a.




Kasno otkrivanje zaraza HIV-im i hepatitisom uzrokovano je asimptomatskim karakterima ovih bolesti. Bolesti se kasno otkrivaju i zbog stigme, neznanja gdje se može testirati i nedovoljno mjesta gdje se građani mogu testirati. Rano otkrivanje ovih bolesti je bitno jer kašnjenje dovodi do povećane smrtnosti koja se u slučaju hepatitisa C i HIV-a uspješno prevenira odgovarajućom terapijom dok je za virus hepatitisa B od devedesetih godina dostupno cjepivo.


Kako je kazala voditeljica Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdrastvo PGŽ dr. Danijela Lakošeljac, na ispitivanja cjepiva za hepatitis C i i HIV intenzivno se radi.