Na putu prema zaposlenju

Besplatna edukacija iz EU fondova za dugotrajno nezaposlene

Andrej Petrak

U prvi modularni program izobrazbe u području menadžmenta neprofitnih organizacija bilo je uključeno 27 visokoobrazovanih dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije, a njih 24 završilo je praksu u 20 udruga i ustanova.



RIJEKA – Šezdeset do osamdeset dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih osoba s područja Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije imaju priliku za besplatnu edukaciju o pisanju i upravljanju projektima financiranim iz fondova EU, zahvaljujući  projektu, što ga riječka udruga SMART provodi u partnerstvu s Udrugom MI iz Splita i Volonterskim centrom Osijek.


Cilj projekta pružanje je pomoći ciljanoj skupini nezaposlenih visokoobrazovanih osoba kod traženja zaposlenja, unapređenjem njihove zapošljivosti i fleksibilnosti, korištenjem mogućnosti koje pružaju neprofitni sektor, odnsosno jedinice lokalne i regionalne samouprave.  Projekt »Na putu prema zaposlenju – Razvoj novih znanja i vještina visokoobrazovanih nezaposlenih osoba«, financiran je u okviru programa IPA , a provodi se od rujna 2012. godine.


U prvi modularni program izobrazbe u području menadžmenta neprofitnih organizacija bilo je uključeno 27 visokoobrazovanih dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije, a njih 24 završilo je praksu u 20 udruga i ustanova.




– U sklopu projekta provodit će se i drugi ciklus izobrazbe u području pripremanja i pisanja projektnih prijedloga za fondove Europske unije, upravljanja projektima te praćenja i procjene uspješnosti provedbe projekata. Po završetku izobrazbe određeni broj sudionika imat će mogućnost sudjelovanja u programu prakse u neprofitnim organizacijama, odnosno udrugama, ustanovama, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u trajanju od deset dana, gdje će imati mogućnost praktično primijeniti stečena znanja, najavljuju iz SMART-a.


Praksa će se provoditi u području županije iz koje sudionik izobrazbe dolazi. Izobrazba traje pet dana i provodi se u dvije cjeline. Edukacija iz upravljanja projektnim ciklusom i pisanja prijedloga projekta za fondove Europske unije trajat će četiri dana, dok će projektni menadžment trajati jedan dan.


Edukacija će se provoditi tijekom listopada, a svi troškovi pokriveni su sredstvima projekta pa će izabrani sudionici u edukaciji moći sudjelovati bez naknade. Izobrazba je otvorena za dugotrajno nezaposlene, osobe visoke i više stručne spreme s područja Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Splitsko–dalmatinske županije, koje su prijavljene najmanje godinu dana na Hrvatskom zavodu za zapošljavanjem, ako  imaju radnog iskustva.


U ovoj riječkoj udruzi pozivaju zainteresirane za stjecanje teoretskog i praktičnog znanja u području menadžmenta neprofitnih organizacija, koje odgovaraju ciljanoj skupini visokoobrazovanih, dugotrajno nezaposlenih osoba, da se uključe u ovaj projekt. Prijave su otvorene do 20. rujna. Sve informacije o projektu, kao i prijavnica nalaze se na webu udruge www.smart.hr, a mogu se zatražiti i e-mailm na [email protected] ili pozivom u ured SMART-a na telefon 051/332-750.