Akciju Agram predvodio Božo Barbarić

Beskompromisni riječki policajac: Tko je čovjek koji je uhitio Bandića?

Ico Mikuličić

Ne zanimaju ga političari, utjecaji niti poznate osobe. Barbarić ne dozvoljava da mu se bilo tko miješa u posao, priča riječki odvjetnik



RIJEKA » Božo Barbarić i riječki operativci došli su u centar pažnje kad se saznalo da su u vrhu istrage o aferi Bandić. No nisu oni slučajno izabrani u tim koji je istraživao »aferu Bandić«.


Jedan od razloga je vjerojatno i to što je trebao netko izvan Zagreba, no drugi razlog je snaga tima kojem je na čelu Barbarić. On je vodio i bio u vrhu niza drugih velikih hrvatskih istraga. Između ostalog sudjelovao je i u istrazi o Sanaderu. Ima velike veze, uvažavan je i nagrađivan od policijskih institucija izvan Hrvatske i diljem Europe.


  Barbarić je najviše uspjeha imao u istragama narko scena odakle je i krenuo 1990. kad se zaposlio u riječkoj policiji. U nekoj od riječkih policijskih stanica otkrio ga je drugi legendarni riječki borac protiv droge Zvonimir Šuperina. Povukao ga je u svoju jedinicu i u njemu odmah prepoznao svog nasljednika. Barbarić je brzo napredovao i na koncu ga i naslijedio na čelu Odjela za borbu protiv droga.




Poslije je obavljao i nekoliko drugih visokih policijskih dužnosti u Rijeci, ali je uz sve to uvijek bio u duši »ulični operativac koji je znao sve tajne asfalta«. Na nacionalnu scenu ga je 2009. u Zagreb povukao bivši riječki šef Oliver Grbić kad je postao ravnatelj hrvatske policije i za sobom povukao Barbarića i Vitu Bijelića.


  Barbarića je imenovao za glavnog načelnika Policijskog USKOK-a. No nakon nekog vremena, Barbarić se umorio od Zagreba i vratio u Rijeku. Službeno zbog prezauzetosti, ali čini se da je bilo i razočaranja. No profesionalac nije zaboravljen. U Rijeci je šef PNUSKOK-a, ali je često povlačen u timove koji vode velike hrvatske afere pa se tako očito našao i u posljednjoj Bandićevoj. Ovo je zapravo priča o riječkom timu u ovoj istrazi ali personalizirana kroz čelnika Božu Barbarića, jer kako to biva u ovakvim istragama ostali često ostaju u sjeni…


  Barbarić je posebna figura u policijskom sustavu, čovjek koji živi za svoj posao. Vrhunski je profesionalac, u policiji je skoro dvadeset pet godina a još uvijek je entuzijastički ulazi u svaki novi slučaj kao da mu je prvi.   – To je policajac koji ima veliko poštovanje svih stranaka u postupku, sudaca, tužitelja i advokata. Najveća je kvaliteta što ga čak i pravi kriminalci uvažavaju i cijene kao protivnika. Onog koji neće napakirati, ali neće ispustiti i najmanji detalj kojeg se može otkriti. Cijene ga i što nije karijerist i što mu je slučaj iznad svega te neće popustiti ni pod jednim pritiskom.  Kod njega nema tabu tema, ne zanimaju ga političari, utjecaji ni uvažene i poznate osobe – priča poznati riječki odvjetnik.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista