Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Traži ostavku Komadine

Beaković: 'Jurešiću 57 mjeseci nelegalnog staža, PGŽ ostao bez 1,5 milijun kuna'

Dinko Beaković/ Snimio: Sergej Drechsler
Dinko Beaković/ Snimio: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2019. u 10:58 2019-03-27T10:58:47+01:00

 Iz dokumentacije je jasno da su se dogodile nezakonitosti u ovom slučaju. Valerij Jurešić je stekao 57 mjeseci nelegalnog staža, a županijski proračun je ostao bez isto toliko plaća, a što je ukupno oko 1,5 milijuna kuna. Taj novac je nelegalno stečen. Zakon jasno kaže da se odgovorna osoba, a to je župan, treba kazniti s 50.000 do 100.000 kuna ako ne zatraži povrat novca. Prema mojim informacijama to nije zatraženo, izjavio je Beaković

RIJEKA Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković pozvao je sve nadležne institucije da se pozabave slučajem nezakonitog zapošljavanja na mjesto pročelnika za kulturu Valerija Jurešića, a od župana Zlatka Komadine još je jednom zatražio ostavku.

– Iz dokumentacije je jasno da su se dogodile nezakonitosti u ovom slučaju. Valerij Jurešić je stekao 57 mjeseci nelegalnog staža, a županijski proračun je ostao bez isto toliko plaća, a što je ukupno oko 1,5 milijuna kuna. Taj novac je nelegalno stečen. Zakon jasno kaže da se odgovorna osoba, a to je župan, treba kazniti s 50.000 do 100.000 kuna ako ne zatraži povrat novca. Prema mojim informacijama to nije zatraženo, izjavio je Beaković. On je dodao da ga nikakve sudske tužbe neće spriječiti da iznosi istinu.

– U ime Kluba HDZ-a tražim od župana odgovore na pitanja što je radio ured unutarnje revizije, je li župan naredio nezakonito zapošljavanje, a ako nije, tko je to učinio. Tražim i da mi se osigura uvid u natječajnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo kojim je to dokumentom Jurešić dokazao visoku stručnu spremu i pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahtijeva visoka stručna sprema, kazao je Beaković. Pojasnio je i da iz dokumenata koje je on dobio nema ni jednog dokaza da je Jurešić ispunjavao natječajne uvjete.

– Povjerenstvo koje je predložilo Jurešića je donijelo protuzakonitu odluku, a svi članovi povjerenstva su u međuvremenu napredovali u karijeri. O svemu tome pričamo godinama, a nismo se pomakli s mrtve točke. Iako je riječ o brutalnom provođenju nezakonitosti od strane župana. Jer, do 14. listopada 2013. godine, prema e-ispisu radnog staža, Jurešić nije imao ni dan radnog staža na poslovima visoke stručne spreme. Natječajni uvjet je bio pet godina. Uglavnom je bio prijavljivan na poslove niže stručne spreme prije nego što je postao pročelnik, a zadnje mjesto prije pročelničkog bilo je tajnik atletskog kluba. Tamo je bio prijavljen na nižu stručnu spremu, iako ima srednju stručnu spremu, naveo je Beaković. On je upozorio da je i nakon raskida ugovora za pročelničko mjesto Jurešić aktivan kada je riječ o PGŽ-u.

– Osnovao je tvrtku Subjekt i javlja se na županijske natječaje. Nudi čak i damping cijene. Neke poslove je dobio, a kod nekih tvrtki kojima je dao posao kao pročelnik radi kao podizvođač. Zbog svega toga nećemo stati kada je riječ o ovom slučaju jer je dovoljno indicija da bi se trebao pokrenuti kazneni postupak, zaključio je Beaković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.