Brojna događanja

Bartoja u Cerniku: Bogat program za Dan Općine Čavle

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bogat program počinje idući četvrtak, a veseli finale je na sam blagdan, 24. kolovoza te u nedjelju 25. kolovoza kada će nastupiti 4 tenora



CERNIK – Brojnim vjerskim, kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima mještani Cernika krajem kolovoza obilježavaju blagdan svoga zaštitnika, sv. Bartola, znanog kao Bartoja, koji se ove godine obilježava i kao Dan Općine Čavle.


Naime, Općina Čavle jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja svoj dan obilježava naizmjenično na dva župna blagdana – jedne godine na Filipju, 1. svibnja, a druge na Bartoju, 24. kolovoza.


Program Bartoje počinje u četvrtak, 22. kolovoza u 18 sati na groblju Cernik, svetom misom za pokojne župljane i blagoslov novog dijela groblja Cernik. Iste večeri u 20 sati u Domu kulture Čavle bit će održana svečanost dodjele sportskih priznanja Općine Čavle, a u 21 sat u istom prostoru Ansambl Intermezzo izvodi predstavu »Tiramola«. Dan kasnije, 23. kolovoza, program počinje već u 8 sati Svjetskim prvenstvom motora s prikolicama i AA Championship na Automotodromu Grobnik.




U 16.30 sati najavljena je prvenstvena nogometna utakmica između NK-a Grobničan i NK-a Rječina, na Stadionu Adelija Haramija Beba u Mavrincima. U 18 sati u crkvi sv. Bartola u Cerniku počinje sveta misa za bolesnike, u 19 Križni put na Cernički vrh, u isto vrijeme najavljena je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Čavle u Domu kulture Čavle, a u 20.30 sati Porto Etno uigravanje (na terasi iza Doma kulture Čavle).


– Riječ je o programu u sklopu projekta EPK 2020. Općina Čavle izabrana je kao jedno od 27 susjedstava i aktivno sudjeluje u aktivnostima i pripremi za nadolazeću godinu kada će Rijeka postati europska prijestolnica kulture. Početkom veljače u Čavlima će se održati otvaranje Festivala susjedstava i taj vikend naše malo mjesto postat će centar europskih maškaranih događanja.


Bit će tu velika povorka tradicijskih maski iz cijele Europe, koja će kulminirati zvončarskom simfonijom pod vodstvom Zorana Majstorovića. Na večeri u Čavlima posjetitelji će imati priliku osjetiti djelić te atmosfere, a upriličit će je Grobnički dondolaši i karlovački bubnjari. Program je ujedno i najava za Porto etno festival koji će u rujnu uveseljavati Riječane, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Na sam blagdan sv. Bartola, 24. kolovoza, od 8 do 22 sata na jogu u Cerniku najavljen je sajam, od 8 se nastavlja Svjetsko prvenstvo motora s prikolicama i AA Championship, u 8 i 10 sati u cerničkoj crkvi bit će služene svete mise. Istoga dana od 10 sati najavljena je ljetna manifestacija Ljetno lice Platka.


U Boćarskom domu na Hrastenici u 9 sati počinje boćarski turnir. Istoga dana u 16 sati u cerničkoj čitaonici bit će predstavljanje knjige Cernički zbornik jubavnih pjesama: Kanat jubavi, a od 18 sati u Buffetu Pomorac u Čavlima najavljen je 11. Bartojski kotlić, natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša. Na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima od 19 sati najavljen je sajam rukotvorina i autohtonih proizvoda.


U cerničkoj crkvi u 18 sati bit će služena svečana sveta misa, koju predvodi vlč. Tomislav Kutleša. Od 21 sat na Trgu hrvatskih branitelja nastupaju Koktelsi. U nedjelju, 25. kolovoza od 8 sati na Automotodromu Grobnik nastavlja se Svjetsko prvenstvo motora s prikolicama i AA Championship, od 10 do 14 sati najavljen je Grobnik Open – Žiletov memorial, međunarodna utrka Ski Platak, a od 21 sat na Trgu hrvatskih branitelja koncert će održati 4 tenora.