11. obljetnica

Bakarski vatrogasci prisjetili se stradavanja na Kornatu

Sanja Gašpert

Snimio Miljenko Šegulja

Snimio Miljenko Šegulja

Naša je misao vodilja bila da se i ove godine na dostojanstven način prisjetimo naših kolega s Kornata, ali i Ede Surine i Branimira Alfonzija, kolega iz naše županije, koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost, istaknuo je tom prilikom Darko Pavletić



BAKAR Pod motom »Neka svijetli more bakarsko za hrabro srce vatrogasno«, na 11. obljetnicu stradavanja vatrogasaca na Kornatu, Vatrogasna zajednica Grada Bakra organizirala je prigodno okupljanje vatrogasaca i građana.


– Naša je misao vodilja bila da se i ove godine na dostojanstven način prisjetimo naših kolega s Kornata, ali i Ede Surine i Branimira Alfonzija, kolega iz naše županije, koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost. Prisjetimo se i odajmo počast i svim preminulim pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi. Njihova žrtva ne smije se nikad zaboraviti i zaslužuje naše trajno priznanje, istaknuo je tom prilikom Darko Pavletić, predsjednik bakarske Vatrogasne zajednice.


Svetu misu u čast poginulih vatrogasaca predvodio je vlč.  Nikica Jurić, govoreći o stradalim vatrogascima kao »mučenicima koji su za našu sigurnost darovali ono najvrednije – svoj život«. Sjetimo se danas i njihovih obitelji, a naše drage vatrogasce koji više nisu s nama preporučimo Božjem milosrđu, istaknuo je vlč. Jurić.




Nakon mise, podno spomenika kornatskim žrtvama položen je vijenac i zapaljene svijeće, a potom su sa Žala ribara vatrogasci i građani u more puštali lampione, s pločicama dobrih želja.


Podsjetimo, prošlogodišnja instalacija Srce Kornatsko, izrađena od strane vatrogasaca, na inicijativu Grada Bakra dobila je stalno mjesto u parku pokraj Pomorske škole. Spomenik ima oblik velikog kamenog srca, kao simbola hrabrosti i nesebičnosti hrvatskih vatrogasaca. Također, vrijedna je spomena i najava Vatrogasne zajednice Grada Bakra o pokretanju inicijative da se 30. kolovoza, dan stradavanja vatrogasaca na Kornatima, proglasi Danom sjećanja na sve preminule hrvatske vatrogasce.