Primorsko-goranska posla

BURNO NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI Fabijanić Beakoviću: Ako vi ne prijavite sve što navodno znate o Jurešiću, ja ću prijaviti vas

Tihana Tomičić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Kasnije je u obranu Beakovića stao njegov stranački kolega Lovorko Gržac, uz poruku Fabijaniću da se ne može tako rigidno ponašati jer je on samo prvi među jednakima: "Vi biste ovdje trebali biti lider, a ne županov potrčko", rekao mu je Gržac, no Fabijanić je ustrajao na tome da HDZ-ovci uzurpiraju govornicu.



RIJEKA – Pravi mali rat odvio se jutros na sjednici Županijske skupštine PGŽ oko slučaja bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurešića: HDZ-ov Dinko Beaković rekao je kako očekuje političku odgovornost, ali i sankcije za župana Zlatka Komadinu i zaposlenike Županije koji su sudjelovali u tom slučaju, no predsjednik Skupštine Erik Fabijanić zabranio mu je da dalje govori zbog povrede poslovnika, te na kraju zaključio da treba kazneno prijaviti samog Beakovića ako ima saznanja o kaznenom djelu, a ne prijavljuje ga nadležnim institucijama. Nakon toga Beaković je demonstrativno napustio sjednicu na kojoj se održavao aktualni sat, da bi se na kraju ipak vratio i za naš list izjavio da su Fabijanićevi istupi “bolesni i sramotni”.


Kako je poznato, radi se o slučaju pročelnika za kulturu koji je morao odstupiti nakon što je Upravni sud poništio natječaj za njegov izbor, a Dinko Beaković ustvrdio je da se pritom radi o krivotvorenju isprava HZMO-a, ali i nanošenju štete ugledu PGŽ, u što su bili uključeni župan Komadina i zaposlenici koji su provodili natječaj. Također, zbog toga što je po njemu Jurešiću isplaćeno 57 nezakonitih plaća, pitao je tko će odgovarati za oštećivanje županijskog proračuna, te je Fabijanića kao predsjednika Skupštine pitao hoće li pokrenuti postupak protiv odgovornih osoba “koje su sudjelovale i poticale nezakonite radnje”.


Fabijanić mu je odgovorio da krši poslovnik jer se pitanja na aktualnom satu postavljaju isključivo predstavnicima izvršne vlasti, a onda mu je rekao i ovo:




– Ako imate saznanja o navodnim kaznenim djelima, tada ste ih po zakonu dužni prijaviti, a ako to ne učinite, onda ću ja prijaviti vas, jer i osoba koja ima saznanja o kaznenim djelima, a ne prijavi ih, i sama je kazneno odgovorna, rekao je Fabijanić Beakoviću, te mu oduzeo riječ.


Kasnije je u obranu Beakovića stao njegov stranački kolega Lovorko Gržac, uz poruku Fabijaniću da se ne može tako rigidno ponašati jer je on samo prvi među jednakima: “Vi biste ovdje trebali biti lider, a ne županov potrčko”, rekao mu je Gržac, no Fabijanić je ustrajao na tome da HDZ-ovci uzurpiraju govornicu.


Kako je kasnije u izjavi rekao Dinko Beaković, po njegovim saznanjima netko je već prijavio Jurešića te državna tijela već provode istragu, pa stoga on kaže da nema potrebu da on osobno podnosi nikakvu prijavu. No novinarima je podijelio sve dokumente koje posjeduje u vezi s tim slučajem, uz tvrdnje da se izravno kršio zakon.