Serijal

BIRAMO RIJEČKI NAJ KVART (6): Belveder – mjesto gdje je sve nadohvat ruke

Karolina Krikšić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Riječ je o dijelu grada u kojem nedostaje čitav niz ključnih sadržaja – Dom zdravlja, pošta, banka, trgovački centar … - no malom površinom i smještajem u gotovo centru Rijeke, ti nedostaci ne dolaze do izražaja jer je stanovnicima Belvedera baš sve - nadohvat ruke 



Lijepi pogled – doslovan je prijevod talijanske riječi belvedere po kojoj je ovaj dio Rijeke dobio ime. Površinom od 20,69 ha, Belveder je jedan od najmanjih riječkih kvartova (od njega su manji tek Vojak i Krimeja), no brojem stanovnika (3.501) nikako se ne može ubrojiti u najmanje.


Riječ je o dijelu grada u kojem nedostaje čitav niz ključnih sadržaja – Dom zdravlja, pošta (ona za koju se kaže »pošta na Belvederu« formalno pripada Mjesnom odboru Kozali), banka, trgovački centar … – no malom površinom i smještajem u gotovo centru Rijeke, ti nedostaci ne dolaze do izražaja jer je stanovnicima Belvedera baš sve – nadohvat ruke. Pokazuje to i činjenica da je između čak 34 riječka mjesna odbora, Belveder u web anketi Novog lista izborio mjesto među 10 najboljih kvartova što ih predstavljamo.


Iako ovdje nema onoga što bismo očekivali u svakom kvartu, Belveder se može pohvaliti onime što samo on u Rijeci ima. Tu je, primjerice, Teologija u Rijeci – Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – te Bogoslovno sjemenište »Ivan Pavao II.« u kojem je papa čije ime Sjemenište nosi, spavao tijekom svog trećeg posjeta Hrvatskoj 2003. godine.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Za tu je priliku, u Sjemeništu prije 15 godina uređena posebna soba u kojoj je Papa boravio te je za njega i po njegovim mjerama napravljen sav namještaj u sobi koja je sačuvana te, uz prethodnu najavu, otvorena za posjetitelje. Jedino što se u sobi više ne nalazi jest oltar pred kojim se papa Ivan Pavao II. svakodnevno molio, a koji se danas nalazi u obližnjoj kapelici u kojoj mise drže umirovljeni svećenici.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Zdravlje i škole 


Već pet godina na Belvederu djeluje i ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić« s kapacitetom 9 soba (5 dvokrevetnih i 4 jednokrevetne), a prije četiri je godine, u zgradi Teologije u Rijeci, u nekadašnjoj »gornjoj zgradi« Filozofskog fakulteta, otvorena prva riječka Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić«.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



No, nije to jedina škola u ovom kvartu: u neposrednoj blizini nalazi se Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka (COOZ), jedina ustanova na području Primorsko-goranske županije u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, habilitacija, rehabilitacija te radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju.



prometna i komunalna infrastruktura 4


dostupnost zdravstvene zaštite 4


dostupnost zelenih površina 3


dostupnost škola, vrtića, jaslica 5


dostupnost trgovina, banaka, poštanskih ureda 4


raspoloživost parirališnih mjesta 3


kulturna, zabavna, sportska i rekreacijska ponuda 5



A kad je u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje po klasičnom programu, djeca s Belvedera obično opisuju škole u susjednim mjesnim odborima – OŠ Brajda i OŠ Kozala. Na području MO Kozala nalazi se i talijanska osnovna škola u kojoj je razrednu nastavu moguće pohađati i na hrvatskom jeziku, a koja nosi naziv OŠ-SE Belvedere.


I dok učenici s Belvedera u školu odlaze u susjedne kvartove, njihove razredne kolege s prebivalištem na Brajdi ili Kozali, ali zapravo iz cijele Rijeke pa i okolice, na Belveder dolaze kako bi – trenirali. Naime, ovdje je još 1936. godine izgrađen Sportsko-rekreacijski centar Belveder koji, osim nogometnog igrališta s umjetnom travom koje ima najviši FIFA certifikat u Hrvatskoj, podrazumijeva i gimnastičku dvoranu te malu dvoranu za rekreaciju, ali i fitness centar te ambulantu za kiropraktiku. Osim svlačionica i urednih prostora, u sklopu SRC-a nalazi se restoran te prodajni prostori, a na tribinama ima 2.000 sjedećih mjesta dok gimnastička dvorana raspolaže sa 100 sjedećih mjesta.


Plusevi i minusi 


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Nogometno igralište SRC-a Belveder, poznato pod imenom »Omladinsko«, koristi šest nogometnih klubova (Lokomotiva, »Rikard Benčić«, Orijent, Stari Grad, Kozala i Grbci), podijeljenih u 23 skupine koje čine mlađi i stariji morčići, mlađi i stariji pioniri, kadeti, juniori, seniori i veterani, a cijeli sportsko-rekreacijski centar zaštićen je objekt kulture.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



U kompleksu SRC-a sjedište imaju i dva gimnastička kluba – GK Rijeka i GK »Vita« Rijeka – a ono što svakako veseli jest najava da će sljedeće godine, na području iznad Omladinskog igrališta biti uređeno čega na Belvederu nedostaje – zelena površina s dječjim igralištem.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Za razliku od brojnih sportskih aktivnosti, u ovom dijelu grada (baš kao i u većini ostalih) nedostaje parkirališnih mjesta i to pogotovo u vrijeme kad većina ljudi radi jer mnogi upravo na Belveder dolaze parkirati svoja vozila te pješice odlaze u sami centar na posao. A među »minuse« života na Belvederu treba navesti i sve ono što vrijedi za bilo koji kvart u centru grada – manjak i neodržavanje zelenih površina, prometne gužve i buka. No, život na Belvederu ima i svoje pozitivne strane, a to su dostupnost svih potrebnih sadržaja, blizina centra grada, ali i radnog mjesta, bolnice, škole…


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Tu se nalazi i gradski dječji vrtić (Centar predškolskog odgoja »Maestral«, podcentar Belveder), a osim djece u kvartu su aktivni u umirovljenici. Naime, nedaleko od vrtića nalazi se Klub starijih osoba koji svojim aktivnostima (poput rekreacije, zbora ili jednostavno prigodna i redovita druženja) uvelike doprinosi društvenom životu ovog dijela grada.


SIMBOL KVARTA 


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Iako već dugi niz godina zatvorena, Tržnica Belveder, gotovo je sinonim za ovaj dio grada. Smještena u samom centru Belvedera, ova zgrada izgrađena još 1933. godine, podsjeća na vremena kad je gotovo svaki kvart imao svoju tržnicu, no trgovački centri brzo su umanjili njihov značaj te su mnoge, poput ove, zatvorene. No, iako godinama zatvorena, zgrade ove tržnice redovito plijeni pažnju neobičnim izgledom. Objašnjenje izgleda zgrade u »srcu« Belvedera dala je riječka povjesničarka umjetnosti Julija Lozzi Barković u svojoj knjizi »Međuratna arhitektura Rijeke i Sušaka« u kojoj ona upravo zgradu ove tržnice, uz crkvu na Kozali i riječki neboder, navodi kao primjer arhitekture koja »koketira« s fašizmom pa je sama zgrada Tržnice Belveder navodno napravljena tako da nalikuje na Mussolinija, a navedene građevine i zorni su primjeri stila te epohe – racionalizma i futurizma.


CAMPETTO – KVART U KVARTU


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Igralište Campetto što se nalazi uz OŠ Brajda, nalazi se na području Mjesnog odbora Belveder. A osim samog igrališta, taj se naziv zapravo odnosi na niz stambenih zgrada. Naime, upravo se Campetto, koji podrazumijeva šest jednakih dvokatnica prepoznatljivih po narančastoj fasadnoj opeci, ubraja u najstarija riječka radnička naselja. Izgrađeno je 1892. godine, a svaka kuća ima po četiri radnička stana površine od 100 četvornih metara koji su s južne strane imali male vrtove. Naselje je podiglo riječko Radničko društvo.