Fešta od mladog vina

BELA NEDEJA Kolinda Grabar-Kitarović u Kastvu svjedočila fuziji starog i novog

Edi Prodan

Kolinda Grabar-Kitarović srdačno je dočekana u Kastvu / Snimio Vedran KARUZA

Kolinda Grabar-Kitarović srdačno je dočekana u Kastvu / Snimio Vedran KARUZA

Zvuci najautentičnije primorske skladbe dobili su jedan potpuno novi "štih", te su na jedan simbolički način i samu Belu nedeju usmjerili u zanimljivu fuziju starog, vjekovno sličnog sajmovanja svim i svačim, i novog što je donijelo primjerice premijerno festivalsko predstavljanje autohtonih vina Primorsko-goranske županije pojačanih s jednako zanimljivim moslavačkim škrletom te vinima iz silno jakog Kutjeva



KASTAV  Jer – to je Kastav! Baš zbog toga što je to Kastav, “Mantinjadu” na otvorenju Bele nedjeje, točno u podne u Aleji kastavskih velikana, tik uz Forticu izveo je Zoran Majstorović trio u sjajnoj jazz fuziji s krčkim sopcima, duom Volarić-Dunato, a ne neka “obična” vokalna grupa.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Zvuci najautentičnije primorske skladbe dobili su jedan potpuno novi “štih”, te su na jedan simbolički način i samu Belu nedeju usmjerili u zanimljivu fuziju starog, vjekovno sličnog sajmovanja svim i svačim, i novog što je donijelo primjerice premijerno festivalsko predstavljanje autohtonih vina Primorsko-goranske županije pojačanih s jednako zanimljivim moslavačkim škrletom te vinima iz silno jakog Kutjeva.




Popodne je u Kastav stigla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



I baš zato što je to Kastav, gradonačelnik Matej Mostarac nije “maltretirao” okupljene političkim prodikama. Nije najavljivao, nije kritizirao, nije prijetio ni obećavao.



Ne, kulturno je zahvalio svima koji su besprijekorno odradili svoje poslove kako bi desecima tisuća posjetitelja kao i stotinama ljudi koji na najrazličitije načine participiraju u Beloj nedeji bilo – lijepo.



Pozdravio je i goste, državnu tajnicu Majdu Burić, izaslanicu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kao i Davora Bernardića, predsjednika SDP-a koji su bili gosti na otvaranju Bele nedeje. I baš zato što je to Kastav, ni oni se nisu hvatali mikrofona.



Ali zato jesu, na zadovoljstvo svih prisutnih, a već u podne ih je bilo na tisuće, učenici OŠ Milan Brozović, vokalni sastav Učka kao i već spomenuti Majstorovićevi glazbeni velemajstori.



Čakavčići iz “Brozovića” su izveli recitatal Ča je sreća, Učkarice Samo jedan je rodni kraj, oduševili su najmlađi sudionici 4. Ča čitalnice koja je i dio EPK projekta – Nina Ravnić nam je s pjesmom “Nekadajna Bela nedeja” približila taj pučki sajam kakav je nekad bio, dok je Dora Jardas s “Domaćom besedom” poručila kako se dijalekt mora čuvati i njegovati kako bi bio i šire razumljiv te kako se ne bi zaboravio.



Baš kao što se, a svake nam godine to poručuje i Bela nedeja, ne zaboravljaju običaji. Glazbeni su broj izveli i članovi glazbenog odjeljka kastavske osnovne škole. Lijepo i ugodno, baš kao i sunčano vrijeme koje je u podne obasjavalo Kastav.



A to sjajno vrijeme je u Kastav neprestano slijevalo tisuće i tisuće posjetitelja tako da je na trgu gdje se spaja niz pravaca u popodnevnim satima nastao zastoj, nastao je čep koji se jako teško mogao proći brže od dvadesetak minuta.



Mnogo su se brže, na bezbrojnim štandovima otvarali – čepovi s boca. Dominirala je Belica, danas već kao etablitarano i zlatnim medaljama okićeno autohtono vino, ali i brojna druga koja su u Kastav pristigla iz svih hrvatskih krajeva.



I baš zato što je to Kastav i gastronomska je scena bila – fantastična. Apsolutno za svačiji džep i nepce.



Dominirali su autohtoni mesni specijaliteti, ali na Fortici gdje su najbolje prolazili kobasice i ćevapi, oni drugačijeg ukusa mogli su naručiti i primjerice salatu od hobotnice, dok su bogate povrtne fuzije čekale – vegetarijance.



Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista u ponedjeljak!