Preduvjet svih preduvjeta

Automotodrom Grobnik dobio kredit od 6 milijuna kuna za asfaltiranje piste

Edi Prodan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Dugo, predugo se otegla ova priča s osiguravanjem sredstava za asfaltiranje piste Automotodroma Grobnik. Srećom, uspjeli smo postići sporazum o uzimanju klasičnog bankovnog kredita na 6 milijuna kuna koliko je potrebno da bi se pista pokrila novim asfaltnim slojem. Istina, prije same realizacije potrebna nam je još suglasnost općine Čavle. Napominjem, suglasnost koja ih ne obvezuje na  jamstva tako da vjerujem da ćemo i taj dokument uskoro pribaviti te konačno krenuti u toliko potreban i dugo očekivani posao, istaknuo je  na jučerašnjem susretu s Carstenom Sauerom, uglednim sportskim funkcionarom, čovjekom koji je na Grobnik prije 11 godina doveo natjecanje za svjetsko prvenstvo motocikla s prikolicom, Mladen Črnjar, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a i predsjednik MK Kvarner.


Pomalo iznenadna odlučnost kreditnog povezivanja s bankom pojavila se iz najmanje dva razloga. Prvi je obaveza da se nakon 38 godina sloj asfalta mora promijeniti kako bi se osigurao nastavak sportske licence, dok je drugi razlog Sauerovo jamstvo koji nakon tog posla jamči permanentni razvoj automotodroma u razdoblju dugom najmanje dva desetljeća.


– Asfaltiranje piste je preduvjet svih preduvjeta, s njime s pokazuje odlučnost ljudi koji vode autodrom da žele izgrađivati jasnu perspektivu poslovanja te ustanove. Dođe li do toga na vrijeme, u najskorije smo vrijeme spremni pokrenuti drugu fazu razvoja koja jamči povećanje broja događanja na Grobniku ali i stvaranje preduvjeta da taj hrvatski sportski centar tijekom vremena izgradi specifičan status koji će mu svake godine povećati volumen poslovanja. Ističem da to nisu sportska natjecanja najvišeg ranga nego specijalizirana priča koja se kreće u smjeru oldtimer klubova, istaknuo je Sauer.




Kako se stekao dojam nakon jučerašnjeg sastanka, Automotodrom Grobnik konačno kreće u smjeru »umjetnosti mogućeg«, u stvaranje centra od kojeg će imati koristi cjelokupna zajednica, turistička privreda ponajviše, dok želje o moto GP-ju i Formuli 1 polako postaju tek dio – snova.