Zanimljiv spoj

Art-kino Croatia proslavio 9. rođendan: Posve neobični instrumenti

Ivana Kocijan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Riječki Art-kino Croatia  proslavio je 9. rođendan uz jedinstvenu kinoavanturu »Live Cinema Act: Tuvalu« koja je spojila glazbu i film. Za nesvakidašnji glazbeno-filmski performans najzaslužnije je dvoje vrhunskih glazbenih eksperimentatora – Mr.Lee (Damir Martinović – Mrle) i IvaneSky (Ivanka Mazurkijević).


»Live Cinema Act: Tuvalu« predstavlja zanimljiv spoj projekcije filma »Tuvalu« iz 1999. redatelja Vieta Helmera, jednog od filmova koji se redovito ističe u izborima za najbolji suvremeni nijemi film, i hrvatske glazbe u čijem je stvaranju sudjelovala i publika »svirajući« instrumente koje je osmislio Mrle.


Naime, posebno za ovu izvedbu skladan live soundtrack naši su poznati glazbenici izveli – uživo s projekcijom, »specijalnim instrumentarijem« boca i gudačkih instrumenata koji je stvorio riječki glazbenik. Ovaj neobični glazbeno-filmski performans premijeru je imao ljetos na Motovun Film Festivalu, a nedavno je uspješno predstavljen i u Hullu, britanskom gradu kulture 2017.




Glazbenu podlogu filmu dali su i drugi članovi benda Mr.Lee & IvaneSky, a to su uz Ivanku za mikrofonom i Mrleta na kompjuteru i Vlado Simčić Vava, Ivan Bojčić Bin, Ivan Valušek, Dražen Baljak i Matej Zec.  Rođendanski program u Art-kinu nastavlja se u nedjelju u 18 sati kada će se na repertoaru naći kultni obiteljski božićni film »Gremlini«.