Kućni pripravci

Aromaterapija & apiterapija: Predavanje i radionica o izradi melata u utorak u Rijeci

K. B.

Obzirom postoji veliko zanimanje za meleme/balzame, na radionici će biti prezentirano i kako izraditi i neke od balzama za pomoć kod kašlja



U utorak, 20. prosinca, u 17 sati u Centru Essentia u Ulici Josipa Završnika 7 u Rijeci, bit će održana radionica i predavanje “Izrada melata”, a o tome kako izraditi kvalitetan melat govorit će Mirela Ilenić.


 Znamo li što znači kvalitetno eterično ulje? Velik je broj onih koji smatraju da su eterična ulja tekućine u malim bočicama koje se mogu kupiti svugdje i od njih nam miriši kuća. Koliko god oni stručniji zagovarali kvalitetna eterična ulja, još je onih koji potežu za bočicama na kojima piše melisa, a za nju odvoje 12 kuna.

Na ovoj će radionici stoga biti istaknuto što znači kvalitetno eterično ulje, a neki će naučiti i kako ga koristiti. Također će se učiti koja eterična ulja i u koje svrhe se mogu koristiti u medu, te kako se rade melati.


Već je svima dobro poznato da kod gripe i prehlade koristimo med u toplim napitcima. No, možemo ga koristiti i u kombinaciji s eteričnim uljima, posebice u nadolazećem razdoblju, postblagdanskog čišćenja organizma ili nadolazećih prehlada i gripa. Kvalitetan med i kvalitetno eterično ulje preduvjet su kvalitetnog melata.




Obzirom postoji veliko zanimanje za meleme/balzame, na radionici će biti prezentirano i kako izraditi i neke od balzama za pomoć kod kašlja.


Kotizacija iznosi 150 kuna, a prijave za radionicu primaju se mailom na: [email protected]


Mirela Ilenić nakon završetka farmaceutske škole, radila je u ljekarni, a kasnije i u farmaceutskoj industriji. U 15 godina rada u jednoj farmaceutskoj tvrtki, prošla je put od proizvodnje, prodaje, razvoja pa do stručnog medicinskog suradnika. Proučavajući sastojke kozmetike, interes su joj sve više i više privlačila eterična ulja. Upoznavši dr. Stribora Markovića, mag. pharm., otvorila su joj se vrata aromaterapije. Uvjerena u djelotvornost i snagu eteričnih ulja, upisala je školu fitoaromaterapije kod dr. Markovića. Premda je fitoterapija bila jako zastupljena, njezina ljubav i naklonjenost ipak je ostala na aromaterapiji i kozmetici. Već dvije godine održava radionice izrade prirodne kozmetike za ljekarnike, ali i za one koji jednostavno vole i bave se kućnom izradom prirodne kozmetike.