Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3n
Sutra: 7° 7° 3n
26. siječnja 2020.
Dugogodišnji projekt

Arheološka istraživanja na brdu Solin pričaju priču o životu Kostrene iz mlađeg kamenog doba

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2017. u 8:41 2017-11-02T08:41:58+01:00

Projekt Claustra+ zajednički je projekt Hrvatske i Slovenije čiji je cilj razvoj prekograničnog turizma na području kasnoantičkog unutrašnjeg obrambenog zida kojeg se ostaci protežu od Kvarnera do Posočja. Trajat će do 2020. godine

Na jednoj od najviših točaka Kostrene, brdu Solin koje se uzdiže iznad uvale Martinšćice i Draškog potoka, arheološka istraživanja traju već deset godina. U tih deset godina otkopanao je 130 metara obrambenog zida iz jasne antike koji svjedoči o bogatoj povijesti ovog brijega za kojeg su arheolozi ustvrdili da je bio naseljen već u mlađem kamenom dobu.

U listopadu je na Solinu održan i arheološki kamp kojem je prethodila akcija čišćenja obrambenog bedema od korova, a uloga Solina kroz povijest i njegova revitalizacija trenutno se odvija kroz projekt Claustra+.

Radi se o zajedničkom projektu Hrvatske i Slovenije čiji je cilj razvoj prekograničnog turizma na području kasnoantičkog unutrašnjeg obrambenog zida čiji se ostaci protežu od Kvarnera do Posočja u Sloveniji. Projekt Claustra+ započeo je u kolovozu ove godine i trajat će do 2020. godine, a vrijedan je 1,8 milijuna eura od čega se 85 posto financira sredstvima Europske unije.

Zaštita od barbara

Partneri u projektu su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka dok je Općina Kostrena ove godine za revitalizaciju Solina izdvojila 70 tisuća.

– Solin je arheološko nalazište na 240 metara nadmorske visine. Riječ je o brijegu koji poput stošca dominira iznad Martinšćice i Draške doline, a lokalitet naseljen je krajem mlađeg kamenog doba dakle u četvrtom tisućljeću prije Krista. Krajem brončanog doba položaj je napušten, a život se premjestio na vežički brijeg. No, Solin se obnavlja u trećem i četvrtom stoljeću nakon Krista u sklopu alpske klauzure odnosno zaštita od provale barbara s istoka i sjeveroistoka, objašnjava arheolog Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji već godinama predvodi arheološke radove na Solinu.

Danas se na lokalitetu nalazi oko 130 metara otkopanog zida koji se prostire po južnoj padini brijega. Zid je širine dva metara, a procjenjuje se da je bio je visok šest do sedam metara. Tu su i četiri obrambene kule, kolni ulaz dok su pojedinačni arheološki nalazi rijetki jer se na Solinu nije živjelo. Vojska je, kako kaže Starac, bila smještena u garnizonu koji je najvjerojatnije bio smješten u naselju Šodići, pokraj današnjeg kružnog toka. Na tom se mjestu nalazi antički kompleks koji je istraživan u dva navrata, prvi put prije Drugog svjetskog rata u sklopu sušačkog muzeja i šezdesetih godina kada je tamo radila i Radmila Matejčić. Kasnije se od tog projekta odustalo budući da su se istraživanja trebala obavljati unutar vrtova privatnih kuća.

Foto: M. GRACIN

Obnovljena trim staza

Izvan Kostrene lokalitet Solina i dalje je poznat kao dio trim-staze, već desetljećima omiljene zone brojnih rekreativaca iz Rijeke. Sprave su uvijek bile bolna točka kostrenske trim-staze. Nerijetko na meti vandalskih ispada, većina ih nije bila u funkciji. Siniša Kuharić iz Košarkaškog kluba Kostrena jedan je od inicijatora posljednjeg obnavljanja trim-staze koja je tijekom ljeta, uz pomoć Općine Kostrena i Turističe zajednice Kostrene dobila osvježen izgled.

– Sparave su obnovljene i ponovo stavljene u funkciju. Sve iščupane spave vraćene su na mjesto, sve je svježe ofarbano i postavljene su nove info-ploče. Trenutno radimo i na razvoju web stranice. Reakcije su pozitivne jer je staza niz godina bila prepuštena zubu vremena. Na ovaj način barem se nešto napravilo i pokrenulo, a nadam se da će se priča nastaviti. Posla sigurno još ima dosta, ideja ne nedostaje i vjerujem da se na trim-stazi može napravitu simpatična sportsko-rekreativna zona okružena zelenilom i povijesnim znamenitostima, smatra Kuharić.

Na pitanje postoji li mogućnost da se trim-staza korist i kao područje namijenjeno za treninzima sportaša, Kuharić kaže da za takve projekte uvijek postoji mogućnost realizacije.

– Za sportaše bi trebalo još neke sitne stvari postaviti, nabaviti pojedine rekvizite, pa bi se mogućnost trenažnih sadržaja povećala. Osobno dosta često vodim mlade košarkaše gore i uvijek složimo dobar trening na svježem zraku u prirodnim okruženju. Općenito, mislim da Kostrena za sport i rekreaciju ima odlične uvjete i potencijal, kaže Siniša Kuharić iz KK Kostrena.

Nadzorna točka

– Solinska utvrda bila je povremeno u funkciji i u nju su dolazili vojnici iz Tarsatice dakle iz današnjeg središta Rijeke, ali je također bila u funkciji nadzora glavne prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a prolazila je Draškom dolinom te kao nadzor luke u Martinšćici gdje se nalazilo važno izvorište pitke vode. Prema nalazima, utvrda je korištena do kraja šestog stoljeća i više se nije koristila kada prve slavenske skupine naseljavaju taj kraj, dodaje Starac.

Solinski brijeg kao arheološki lokalitet dijelom je uništen Drugom svjetskom ratu izgradnjom vojnih bunkera, no kako smatra Starac, i ta bi se priča mogla iskoristiti i povezati s projektom Solina koji svojim ambijentom i zelenilom predstavlja jedinstveni arheološki lokalitet na području Kvarnera.

Vodeći parner na projektu Claustra+ javni je zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine, zatim Zavod za Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.

U Pomorskom i povijesnom muzeju zadovljni su suradnjom s Općinom Kostrenom kroz proteklih deset godina. U Općini Kostrena pak vjeruju da su projekti poput Claustre + značajni za Kostrenu, njezinu međunarodnu prepoznatljivost, ali i dodatni turistički sadržaj kojeg bi trebao upoznati svaki posjetitelj kao i svaki Kostrenjan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu