Istraživanje

Anonimno anketiranje: Većina pacijenata zadovoljna liječenjem u barokomori u Rijeci

Barbara Čalušić



RIJEKA Gotovo tri četvrtine anketiranih pacijenata odnosno 74 posto koji su se prošle godine liječili u Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka smatra da se njihovo zdravstveno stanje poboljšalo nakon liječenja. Do potpunog oporavka došlo je prema procijeni 17 posto ispitanih, četiri posto procjenjuje da je došlo do pogoršanja stanja, a 5 posto da je njihovo stanje ostalo isto. No, čak 99 posto ispitanika liječenje u riječkoj barokomori preporučilo bi drugima.


Ovi su podaci dobiveni u anononimnom bolničkom anketiranju zadovoljstva pacijenata liječenjem u Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka koju je ispunilo 76 pacijenata. Za 74 posto ispitanika ovo je prvo liječenje u barokomori, a 14 posto ih je do sada bilo na liječenju jednom. Dvanaest posto ispitanih se u barokomori do sada liječilo dva puta ili više. Pritom je 45 posto ispitanika na početak liječenja čekalo je do dva tjedna, 15 posto čekalo je manje od mjesec dana, dva do tri mjeseca čekalo je 21 posto, a duže od četiri mjeseca 19 posto ispitanika. Čak 81 posto pacijenata smatra da su primljeni na liječenje kada je to bilo potrebno.


U istraživanju koje je proveo Centar za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka, zaključuje se da se vrlo rijetko dobiju toliko uniformni podaci o pozitivnim reakcijama što liječenje u Centru karakterizira kao ekskluzivno kad je u pitanju kvaliteta unutar našeg zdravstvenog sustava.