Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Novi direktor KD Vodovod i kanalizacija

Intervju Andrej Marochini: Voda će i u Rijeci poskupjeti, ali zbog naknade Hrvatskih voda

Andrej Marochini / Foto Ivica TOMIĆ
Andrej Marochini / Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2012. u 7:40 2012-10-16T07:40:00+02:00

Visina naknade za zaštitu voda, kao i one za korištenje voda, iznositi 1,35 kuna umjesto dosadašnjih 0,90, odnosno 0,80 kuna po metru kubičnom isporučene vode, objašnjava novi direktor ViK-a, dodajući da ViK cijenu vodne usluge neće mijenjati

RIJEKA Andrej Marochini novi je direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, a tu je funkciju preuzeo prije otprilike mjesec dana. Ovo je prilika da se progovori o novim investicijskim smjernicama poduzeća kojemu je na čelu. 

    U Zagrebu ste potpisali ugovor o sufinanciranju projekata u Rijeci i okolici za ovu godinu u ukupnom iznosu do oko 11 milijuna kuna. Gdje se planiraju uložiti ta sredstva?

    – Oko 6,8 milijuna kuna namijenjeno je za ulaganje u podizanje kvalitete pružanja usluge javne vodoopskrbe, a između ostaloga i za financiranje izgradnje vodovodnih ogranaka na području Kantride te na području Krasice i Šrkljeva. Oko 4,9 milijuna kuna utrošit će se na izgradnju javne kanalizacije područja Kantride, Drenove, Trsata te područja Glavani i Žuknice. Ova su ulaganja samo dio od 55 milijuna kuna ukupno vrijednog ovogodišnjeg investiranja u oplemenjivanje i proširenje postojeće infrastrukture radi poboljšanja usluge vodoopskrbe i odvodnje krajnjim korisnicima, a sve prema razvojnim programima i prioritetima Grada Rijeke i ostalih jedinica lokalnih samouprava riječkog prstena. 

    Koje planove ViK ima za sljedeću godinu?

    – U sljedećoj godini planiramo realizirati već pripremljene projekte, ali i izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju za buduću gradnju. U tijeku su pregovori s Hrvatskim vodama oko definiranja projekata po prioritetima te novčanih sredstava namijenjenih njihovoj realizaciji. Uvjeren sam da će se u idućoj godini u vodoopskrbu i odvodnju Rijeke i riječkog prstena investirati najmanje tri puta više nego u ovoj godini i to u sklopu programa Vlade »Pokretanje novog investicijskog ciklusa u mandatu od 2012.-2015.« a čiji su nositelj Hrvatske vode. Htio bih posebno naglasiti da sve što se u ovom trenutku događa u razvojnom smislu, kao i što će biti omogućeno u sljedećih šest godina, omogućeno je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, koje preko Hrvatskih voda, sredstva iznađena različitim kreditnim linijama stavlja na korištenje komunalnim društvima. To zahtijeva veliki angažman u svakom smislu. 

    Što to konkretno znači?

    – ViK će kandidirati razvojne zahvate u ukupnom iznosu od 185,5 milijuna kuna. Od toga su projekti vezani uz vodoopskrbu vrijedni oko 116,2 milijuna kuna, dok 69,3 milijuna kuna odnosi se na odvodnju na području Rijeke i okolice.   

Teško zamijeniti Inu

Moj MAR-ing više neće surađivati s ViK-om

 Vaša tvrtka surađivala je s ViK-om. Tada ste izjavili da nećete dozvoliti sukob interesa i da ćete pronaći model na koji način MAR-ing više neće poslovati s ViK-om – o kojem je modelu riječ? 

    – Model je da nema modela. MAR-ing više neće surađivati s ViK-om. Posljednji put suradnja između ove dvije tvrtke ostvarena je prije dvije-tri godine. Bilo bi neodgovorno s moje strane da izigram povjerenje svih onih koji su mi povjerili ovu zahtjevnu, ali i društveno odgovornu dužnost. 

   

      Što Vas je ponukalo da se prijavite na natječaj direktora ViK-a? 

    – U svakom slučaju – novi izazov. Želja mi je dokazati i pokazati osobnim primjerom da se i u vlastitoj zemlji mogu postići rezultati i ostvariti osobno zadovoljstvo učinjenim. KD ViK je praktički moja peta radna sredina na dosadašnjem poslovnom putu – nakon talijanske tvrtke Micoperi S.r.l, INA Inženjeringa, ACI -ja te tvrtke u mojem vlasništvu MAR-ing.

A što je sa sredstvima EU? Računa li ViK i na njih?

    – ViK računa na sredstva EU. Naime, nastavljamo s izradom projektne dokumentacije kako bi se do srpnja 2013. godine, do kada je rok, predala aplikacija Europskoj komisiji za konačno odobrenje korištenja sredstava iz EU fondova. Na projektnoj dokumentaciji radi se još od 2010. godine i u nju će se ukupno investirati oko 36,5 milijuna kuna. Do sada je već uloženo oko 10 milijuna kuna. 

    ViK ove godine bilježi gubitak od 12,75 milijuna kuna. Imate li rješenje za taj minus?

    – Gubitak od 12,75 milijuna kuna koje je Društvo ostvarilo u poslovanju prošle godine nije narušio kontinuirano i sigurno pružanje vodnih usluga i obavljanje djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda. U drugoj polovici prošle godine uskladila se cijena vodnih usluga temeljem »Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva«, prema kojoj cijena vodnih usluga mora osigurati povrat troškova zahvaćanja vode, pogona, održavanja komunalnih građevina i isporuku vodnih usluga. Efekt te odluke očekuje se u rezultatu poslovanja Društva ove godine. 

    Je li tom gubitku kumovao i odlazak nekih važnih klijenata poput INE. Kako ćete nadomjestiti jednog takvog potrošača vodne usluge?

    – ViK je INI isporučivao oko 3 milijuna kubika vode godišnje i prema sadašnjoj situaciji ne postoji potrošač kojem bi se mogle isporučiti ovakve količine voda. Novi korisnici u gospodarstvu mogući su proširenjem industrijskih zona, a količine isporučene im vode ovisit će i o njihovoj djelatnosti.   

Bez otpuštanja

Hoće li zbog minusa na računu Društva biti kadrovskih promjena, otpuštanja? Koliko je zaposlenih u ovom komunalnom društvu?

    – Osobno mi je stalo da, koliko god je to moguće, do smanjenja zaposlenih dolazi prirodnim putem, odlaskom kolega u mirovinu. A istovremeno intencija je da se svi raspoloživi ljudski resursi što više angažiraju u procese osvajanja i realizacije novih projekata koji bi se mogli financirati iz sredstava EU. U Društvu radi 328 djelatnika, dok je prosječna plaća 5.291 kuna. 

    Što je s poskupljenjem vodne usluge, koja se posljednji put mijenjala u srpnju 2011. godine?

    – ViK cijenu vodne usluge neće mijenjati u bližoj budućnosti. Iako moram naglasiti da će se od 1. siječnja 2013. godine, s čime je javnost već upoznata, mijenjati ukupni varijabilni dio cijene vodne usluge, i to zbog izmjene cijena naknade koje su prihod Hrvatskih voda. Tako će visina naknade za zaštitu voda, kao i one za korištenje voda, iznositi 1,35 kuna umjesto dosadašnjih 0,90, odnosno 0,80 kuna po metru kubičnom isporučene vode. 

    Koliko domaćinstava u Rijeci i njenoj široj okolici usprkos brojnim dosadašnjim investicijama ViK-a još uvijek nema vodni, odnosno kanalizacijski priključak?

    – KD ViK može se ponositi činjenicom da se uslugom javne vodoopskrbe na području gradova Rijeke, Bakra, Kastva te općina Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo koristi više od 99 posto svih domaćinstava i gospodarstva, što je više od prosjeka u Hrvatskoj, koji iznosi 80 posto. U ovoj godini i naselje Melnice, posljednje u Bakru koje je sada bez javne vodoopskrbe, bit će priključeno u mrežu. No, moram naglasiti da će naselja Šubati i Raspelje u Kostreni još neko vrijeme biti bez ove usluge. Kako bi se stanovnicima u ovim naseljima mogla pružati usluga javne vodoopskrbe, potrebno je uspostaviti tzv. »novu visinsku zonu«. Kada je riječ o sustavu javne odvodnje, nju je potrebno izgraditi na rubnim područjima grada Rijeke te je dograditi na području gradova Kastva, Kraljevice, Bakra, odnosno općinama Kostrena, Klana i Čavle, dok izgradnju novog sustava odvodnje iziskuju područja Viškovo i Jelenje.   

ViK-u četvorka

Centar Rijeke, osobito stare zgrade, još uvijek imaju kanalizaciju priključenu na sustav oborinske odvodnje. Znamo da je to stvar suvlasnika takvih objekata, ali kako bi se u tom kontekstu mogao uključiti i ViK svojim rješenjima, s ciljem smanjenja neugodnih mirisa, osobito ljeti?

    – Na području Rijeke izgrađena je mješovita kanalizacija. Oborinska odvodnja kanalizacije izgrađena je jedino na području riječke tržnice. Prilikom izgradnje kanalizacije u široj zoni tržnice obavljena su prespajanja oluka na oborinsku kanalizaciju, a kanalizacijski priključci na fekalnu kanalizaciju. Problem neugodnih mirisa na tom području nije vezan uz funkcioniranje fekalne kanalizacije za koju smo nadležni. U svakom trenutku Društvo je spremno pomoći nadležnim tijelima i svojim znanjem uključiti se u utvrđivanje izvora neugodnih mirisa i rješavanje tog problema. Koliko sam upoznat na tome se već radi, ali svaka dojava, odnosno informacija je dobrodošla. 

    Ponekad i Mrtvi kanal izgleda kao jedna otvorena kanalizacija, pogotovo kada se čiste kolektori na Brajdici, odnosno Delti. 

    – Zbog čišćenja kolektora na Brajdici otpadne vode ne ispuštaju se u Mrtvi kanal. Do kontroliranog upuštanja otpadnih voda u kanal događa se jedino zbog organiziranih i planiranih radova na saniranju kolektora nizvodno od tzv. rasteretne građevine, i to na Delti. No, moram naglasiti da je riječ o neznatnim količinama otpadnih voda koje se puštaju u kanal i nemoguće ih je izbjeći zbog nepostojanja alternativnih rješenja. Veći problem su otpadne vode iz objekata koji ih upuštaju u tzv. kanale podzemnih »živih« voda, a koje završavaju na kraju u kanal. Katastar tako priključenih objekata kontinuirano se nadopunjuje. 

    Je ste li zadovljni ostavštinom Željka Mažara? Koju biste ocjenu u poslovanju sada dali ViK-u?

    – Izuzetno sam zadovljan cijelom strukturom ViK-a. Moja sadašnja ocjena rada Društva bila bi četiri od pet, jer uvijek moramo težiti boljem. Impresioniran sam ulaganjima i modernizacijom nadzora kod sustava javne vodoopskrbe te javne odvodnje, posebno me se dojmio laboratorij za ispitivanje i kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće te postupka stvaranja digitalnog katastra upravljanja sustavom javne odvodnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija