Mlada šahovska viceprvakinjka Hrvatske odigrala sjajnu partiju

Anamarija Radiković: Zadovoljna sam jako s moja 42 poteza protiv Kasparova

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Anamarija Radiković, 12-godišnjakinja iz Rijeke ostala je posljednja protivnica šahovskoj legendi na simultanki u Puli. Igrala je tri sata, a Gari Kasparov je pohvalio njezinu igru, što joj, kaže, jako puno znači



RIJEKA  Dvanaestogodišnja učenica Osnovne škole Turnić Anamarija Radiković na prošlotjednoj šahovskoj simultanki u Puli ostala je posljednja protivnica šahovskoj legendi Gariju Kasparovu, a kako sama priča bilo je djelova partije u kojima je mogla remizirati Kasparovu, no na kraju je, kaže, zeznula. Anamarija je bila jedina dama u simultanki koja se održavala na 19 ploča, a igra s Kasparovom ostvarenje je njenog sna.


– Igrala sam tri sata, a vrijeme mi je jako brzo prošlo. Pohvalio je moju igru, što mi puno znači. Odigrala sam 42 poteza i zadovoljna sam. Prvi put se u povijesti šaha diljem svijeta mogao  pratiti i livestreaming prijenos, priča dvanaestogodišnjakinja.


Anamarija je viceprvakinja Hrvatske u kategoriji do 13 godina, a šah joj je, kako otkriva, najveća ljubav. Sa šahovskim se figurama upoznala još kao jako mala, najprije kroz bezazlenu igru, jer su joj figure bile zanimljive, a potom i kroz partije šaha koje je igrala s mamom. Posljednje dvije godine šahom se ozbiljnije bavi i članica je Šahovskog kluba Rijeka.




– Ljubav prema šahu prenijela mi je mama. Zapravo ni ne sjećam se kada sam naučila igrati šah. Mama mi je i najveća podrška, prati me na turnire, ohrabruje i uvijek prije turnira nasmijava i to mi jako pomaže, jer uvijek ostvarim dobar rezultat. Ozbiljno sam počela trenirati prije dvije godine kada je bilo predstavljanje šaha u školi. Imamo šahovsku ekipu u školi i već smo dva puta bili prvaci Rijeke, kaže Anamarija.



Iako nije jedina šahistica u svojoj školi Anamarija kaže kako šah baš nije popularan među njenim vršnjacima, a mnogi ga smatraju dosadnim.– Šahu se pridaje premalo važnosti. Ljudi ga ne shvaćaju i smatraju ga dosadnim. Kada ostvarim neki bolji rezultat mnogi to ignoriraju, a drugi mi pak čestitaju reda radi. Mislim da bi trebalo raditi na popularizaciji šaha, kaže Anamarija.


Odlična učenica, sada već sedmašica, svoju budućnost vidi u šahu kojim se profesionalno želi baviti, jer ne prođe dan, kaže, a da ne provede nekoliko sati iznad šahovske ploče. To joj je omiljena razbibriga i aktivnost, jer za nju je šah čarobna priča.


– Nekada sam se bavila pjevanjem, plesanjem, astronomijom i matematikom, ali sve sam to zanemarila zbog šaha. Sada kada sam na praznicima treniram stalno, a kada je škola, onda najprije škola, a potom šah. Treniram šah puno sati dnevno. Za mene je to prečarobno, to je priča koja se odvija pred mojim i očima protivnika. Imate kralja i kraljicu, lovce, topove, skakače i pješake i imate napad, obranu, taktiku i strategiju. Meni je to jako zanimljivo i čarobno, priča Anamarija.


Ona piše i šahovske priče, a kako pojašnjava to su priče o njenim igrama, o čemu je razmišljala dok je igrala, a to joj, tvrdi, pomaže da shvati gdje je pogriješila i da samostalno uči na tim pogreškama. Uskoro je čeka europsko prvenstvo za kadete u Poreču, a do sada je sudjelovala na cijelom nizu turnira, ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji.  Uz šah Anamarija voli i učiti, a na popis omiljenih predmeta stavlja matematiku, hrvatski jezik i prirodu. Iako je do srednjoškolskih klupa dijeli još godinu dana kaže kako bi voljela upisati gimnaziju, jer s gimnazijskim obrazovanjem kasnije može sve.