Vječno pitanje

Alternativa za Preluk: Uskoro nova lokacija za gradski buvljak?

Ljiljana Hlača

Uz sajam automobila, Preluk je godinama mjesto ulične prodaje rabljene robe / snimio I. TOMIĆ

Uz sajam automobila, Preluk je godinama mjesto ulične prodaje rabljene robe / snimio I. TOMIĆ

U razmatranju je više mogućih lokacija, a u odabir najpovoljnije uključit ćemo putem gradske web stranice i građane, najavljuje pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Srđan Škunca



Grad Rijeka nastojat će tijekom 2017. godine utvrditi lokaciju za gradski buvljak i ponuditi odgovarajuće uvjete prodaje na takvoj površini. U razmatranju je više mogućih lokacija, a u odabir najpovoljnije uključit ćemo putem gradske web stranice i građane koji će moći sudjelovati u izboru davanjem vlastitih mišljenja i stavova, najavljuje pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Srđan Škunca.



Kada je riječ o uvođenju pravila oko ulične prodaje, valja podsjetiti da je Grad Rijeka 2013. godine, u suradnji s Društvom ljubitelja starina »Eufrazijana« iz Nove Vasi, pokrenuo organiziranu prodaju takvih predmeta (nije bilo riječi o antikvitetima) na Koblerovom trgu. No, nažalost, prodaja na tom Trgu nije dugo trajala, a akciji se nije pridružio ni jedan od »prodavača« s nekih drugih riječkih »buvljaka« iako je lokacija bila određena, a za prodaju osigurani štandovi i sanitarni čvor.



Grad nije vlasnik




Iako su buvljaci normalna stvar u gradovima, Rijeka nema baš sreće kada je riječ o takvim sadržajima. Godinama se govori o potrebi definiranja lokacije na kojoj bi se mogla organizirati ulična prodaja kakvu poznaju mnoge europske metropole, što je problematizirano i u tekstu nedavno objavljenom u našem listu, gdje fokus bio buvljak na Preluku.


Govoreći o Preluku, Škunca kaže da je Grad Rijeka više nego svjestan neprimjerenosti sadašnje situacije i potencijala koje područje Preluka ima i to ne samo u pogledu turističke valorizacije ovoga područja. Ta je lokacija valorizirana i u temeljnim planskim dokumentima Grada, te se stavovi i pogledi sadržani u Generalnom urbanističkom planu grada Rijeke, Strategiji Grada Rijeke i drugim dokumentima kontinuirano prezentiraju brojnim zainteresiranim ulagačima. Međutim, područje Preluka nije u vlasništvu Grada Rijeke i Grad ne može utjecati na ishod pregovora koji se odvijaju između vlasnika i mogućih ulagača, a time i na dinamiku promjena stanja do kojega je svima nama stalo, ističe pročelnik za urbanizam.


– Nad korištenjem područja Preluka kao svojevrsnog buvljaka tj. lokacije za prodaju raznovrsne rabljene robe, ne bi trebalo pokazivati posebno čuđenje. Preluk je vrlo dugo mjesto sajma automobila uz koji se razvila i prodaja različite druge robe koja i danas nalazi svoju klijentelu. Svakako se možemo složiti da uvjeti prodaje nisu primjereni ni za kojeg od sudionika u lancu prodaje, ali ponovno ukazujemo na to da Grad nije vlasnik zemljišta, pa stoga nije ni u mogućnosti adekvatno djelovati, navodi Škunca.


Verdijeva i Brajda


Svojevremeno je buvljak u središtu Rijeke bio na glavnoj placi u Verdijevoj ulici, odakle je »nestao« s uređenjem Kazališnog parka, a najdublje korijenje pustio je u blizini tržnice na Brajdi, opet uz štandove voća i povrća. I dan danas tamo se može pronaći pokoji prodavač »panćofarske« robe, iako ih je većina sustavnim protjerivanjem vjerojatno odustala od te lokacije. Mjesni odbor Brajda, građani ali i zakupci bili su protiv tog buvljaka na maloj placi.


– Prodavači za takvo što traže pješački frekventne prostore na koje su, u pravilu, jednako usmjereni interesi stacionarne trgovine. S druge strane, njihova ponuda pokazuje prilično nisku kvalitetu i atraktivnost predmeta, čime se isključuje opravdanost korištenja najboljih gradskih površina, ističe Škunca.