Odluka vijeća

Albertu Sirotichu godišnje priznanje Jelenja

Sanja Gašpert

Priznanje za životno djelo dodijelit će se Adi Maršanić, priznanje kolektivu za doprinos razvoju općine Konjičkom klubu Vodičajna, dok će javno priznanje počasni građanin dobiti Fran Juretić



JELENJE – Općina Jelenje ove će godine priznanje za životno djelo dodijeliti Adi Maršanić, javno priznanje za uspjeh u prethodnoj godini Albertu Sirotichu, priznanje kolektivu za doprinos razvoju općine Konjičkom klubu Vodičajna, a javno priznanje počasni građanin Franu Juretiću, odlučilo je tako Općinsko vijeće Jelenja. Antoniji Sirotich dodjeljuje se javno priznanje kao najboljoj učenici završene Osnovne škole Jelenje-Dražice, a Marti Medač javno priznanje kao najboljoj učenici završene srednje škole. Pisana priznanja dobitnicima nagrada dodijelit će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će se održati 27. rujna, povodom Dana Općine Jelenje.


Kako piše u obrazloženju odluke, Ada Maršanić ostavila je neizbrisiv trag svojih iskustava, istraživanja i znanja za buduće generacije koje dolaze. Značajan je njezin doprinos u očuvanju i promoviranju etnografske baštine Grobnišćine. Ponosi se svojom etnografskom zbirkom, a kao sudionik i autor sudjelovala je na brojnim izložbama povezanim uz nekadašnji život i običaje Grobničana. Izdala je nekoliko knjiga, među kojima »Prošlost i sadašnjost Općine Jelenje«, »Bogatstvo siromaštva«, »Grobnička sakralna baština« i druge, a knjige su joj temeljene na relevantnoj literaturi i na vlastitim terenskim istraživanjima.


Albert Sirotich hrvatski je paraplivački reprezentativac, višestruki juniorski i seniorski plivač Hrvatske u nekoliko plivačkih disciplina, a 2018. godine proglašen je najboljim mladim sportašem s invaliditetom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Unatoč stopostotnom invaliditetu, Albert je prilično samostalan mladić, student druge godine Tehničkog fakulteta u Rijeci, a također je bio i učenik generacije OŠ Jelenje-Dražice 2013. godine.




Fran Juretić dobitnik je nagrade počasnog građanina Općine Jelenje zbog iznimnog doprinosa u unaprjeđenju i razvoju sporta te očuvanju sportske infrastrukture na jelenjskom području. S velikim entuzijazmom i zalaganjem redovito brine i održava nogometno igralište NK Rječina, a za svoj izvrstan rad dobio je i srebrnu plaketu Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije.


Konjički klub Vodičajna ove godine bilježi 25. obljetnicu postojanja. Član je Konjičkog saveza Hrvatske, Hrvatskog saveza za terapijsko jahanje te Hrvatskog konjičkog saveza osoba s invaliditetom. Još 1997. godine djelatnost Kluba proširena je na terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom i na suradnju s udrugama čiji su ciljevi vezani uz terapijsko jahanje. U program jahanja tijekom tijekom prošlih godina bilo je uključeno više stotina korisnika. Klub se uključuje i u dresurna natjecanja za osobe s invaliditetom, a posebno je tu aktivn član Kluba Dino Juretić, još od 2013. godine. Klub okuplja veliki broj djece i mladih, ali i njihovih roditelja.