Prometne gužve u bolničkom krugu usprkos novom parkiralištu postaju prošlost

Ako neće milom, hoće silom: Riječki KBC zabranio ulaz vozilima pa napunio novo parkiralište na Podpinjolu

Marinko Glavan

Portiri na ulazu u bolnicu ne dopuštaju ulazak vozilima, osim ako prevoze životno ugrožene pacijente, pa onima koji idu u KBC ne ostaje ništa drugo nego da odu na Podpinjol gdje sat parkiranja stoji šest kuna 



RIJEKA - Ako neće milom – hoće silom. Tako je i vodstvo riječkog KBC-a odlukom o zabrani ulaska vozilima u bolnički krug razriješilo pitanje prometnog krkljanca oko KBC-a, ali i muke Rijeka prometa čije je novo parkiralište Podpinjol, tik pokraj bolnice, od otvaranja prije gotovo mjesec dana uglavnom bilo poluprazno. 


 Gužve i zastoji


Vozači su novoizgrađeno parkiralište izbjegavali zbog nepopularne cijene od šest kuna po satu za prva tri sata parkiranja, te sedam kuna za svaki sljedeći sat, o čemu je već pisao naš list, radije birajući dugotrajnu, ali ipak besplatnu potragu za parkirnim mjestom u krugu bolnice. 


  Izbora sada više nemaju jer portiri na ulazu u bolnicu ne dopuštaju ulazak vozilima, osim ako prevoze životno ugrožene pacijente, pa onima koji dolaze u KBC ne preostaje ništa nego da se upute ka skupom parkiralištu. U tome im pomažu i sami portiri koji vozače, uvjerili smo se na vlastitom primjeru, uredno upućuju na parkiralište Podpinjol. 





Bez obzira na opetovane prigovore vozača na cijenu parkiranja na Podpinjolu, u Rijeka prometu su već ranije objasnili kako će mogućnost promjene cijena razmatrati tek po isteku najmanje tri mjeseca, koliko im je potrebno da prikupe relevantne podatke o popunjenosti parkinga. Nakon najnovije odluke vodstva KBC-a o režimu ulaska vozila u bolnicu, s popunjenošću sigurno neće imati problema pa će cijena, bude li to jedini kriterij, ostati ista kao, primjerice, na Rivi u centru grada. Uzme li se u obzir kriterij javnog interesa, kao što je bio slučaj pri formiranju cijena u Rijeka prometovim garažama na bazenu na Kantridi i sportskom centru Zamet, gdje sat parkinga stoji tri odnosno dvije kune, cijena bi morala biti spuštena jer pristup bolnici je izvan svake sumnje javni interes.



  Portiri, razumljivo, nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima, upućujući nas na vodstvo KBC-a čija je odluka zadnjih dana uzrokovala velike gužve i zastoje u Cambierijevoj ulici na prilazu bolnici, zbog brojnih vozila koja su pokušavala ući u bolnički krug, a potom se morala okretati pred rampom i krenuti dalje ulicom prema Vukovarskoj. 


  Iz KBC-a odluku objašnjavaju potrebom za uvođenjem reda u bolničkom krugu, za što su se stekli uvjeti otvaranjem novog parkinga. 


  – U blizini bolnice sada djeluju tri javna parkirališta, tako da smo uveli restrikcije ulazaka vozila u krug bolnice, u prvom redu radi nesmetanog prolaska interventnih vozila, što je u dosadašnjim uvjetima često bilo nemoguće. Ulaz u bolnicu i dalje je dopušten u hitnim slučajevima, objasnio je Željko Baković, voditelj službe općih poslova KBC-a Rijeka. 


  Odluka je doista rezultirala prohodnim prometnicama u krugu samog KBC-a, a ruke sigurno trljaju i u Rijeka prometu čiji je parking, do sad uglavnom pust, ovih dana popunjen gotovo do posljednjeg mjesta.  

Veliki problemi


Manje su oduševljeni vozači, posebice oni koji prevoze slabije pokretne pacijente, iako većini ne smeta toliko nemogućnost ulaska automobilom u krug KBC-a, koliko cijena parkiranja na Podpinjolu. 


  – Dovezao sam suprugu na kemoterapiju. Zadržat će se sigurno tri sata, možda i dulje, a to je dvadeset i pet kuna. Inače sam je čekao u vozilu ispred bolnice, ali sada nam nisu dopustili ulazak, nego su nas poslali tu. Moraju pokupit’ novac od ljudi valjda, kaže Feručo Faraguna iz Labina. 


  Kada već ne dopuštaju ulazak vozila u bolnicu, barem bi parking oko bolnice trebao biti jeftiniji, smatraju Cetina i Saša Lazarević. 


  – U Puli je parking u centru grada usred turističke sezone šest kuna na sat. Cijena ne bi smjela prelaziti četiri kune, ali bi i u bolnici trebali razmisliti jer ovako će invalidi, trudnice i slabo pokretne osobe imati velikih problema u pristupu bolnici, smatra bračni par iz Medulina. 


  Njihove riječi potvrđuje i Mario Mandić koji je u bolnicu dovezao bolesnu i teško pokretnu majku. 


  – Kao prvo, nije u redu cijena od šest ili sedam kuna na sat, a drugo, majka me morala čekati pred ulazom da dođem po nju i nekako je dovedem do auta jer mi nisu dali da uđem autom u krug bolnice, kaže Mandić.