Županijski proračun

Akcija mladih ide na konzultacije kod Komadine, ali poručuju: “Nećemo trgovati oko proračuna”

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Mi ne kucamo, nas se vuče za rukav da dođemo trgovati, a tako se ne vodi ozbiljna politika i to je neodgovorno u prvom redu prema građanima, poručuju Kurelić i ostali županijski vijećnici iz Akcije mladih



RIJEKA – Uoči sutrašnjih konzultacija oko proračuna kod župana Zlatka Komadine, Akcija mladih poručila je da oko toga ne namjerava trgovati:


– Akcija mladih neće trgovati oko proračuna! Na ovaj kasni poziv za razgovore ćemo se odazvati, kao što se svaki put odazovemo na konstruktivne razgovore za stolom i pred javnosti. Ono što tražimo od gospodina župana nisu cifre u proračunu, nego promjena odnosa prema Županijskoj skupštini u kojoj gospodin nema većinu. A to je ravnopravno sudjelovanje u nadzoru, a nadzor nad izvršnom vlasti je i naš primaran posao, te držanje demokratskih standarda u Skupštini, kao što je primjerice bio naš zahtjev o dva kruga čitanja proračuna. Ako ništa drugo, proračun će se u svakom slučaju ‘čitati’ još jednom, poručio je Bojan Kurelić sa svojim suradnicima iz Akcije mladih.


»Podsjećamo da je proračun za 2018. godinu, kao i sve sporne odluke Skupština donosila s ‘većinom’ dogovorenom političkom trgovinom. S obzirom na to da pozicija nema većinu dogovarali su jednu potrebnu ruku, onu Hrvoja Burića, pod javnosti nepoznatim uvjetima i protuuslugama. Dakle najvažniji dokument, proračun, dogovaran je ispod stola. Bilo je izgledno da će se to ponoviti i s proračunom za 2019., a tome u prilog govori što opozicija nije bila konzultirana. Kada je ta jedna ruka izostala, pokušalo se na isti način, dobiti opet samo jednu potrebnu ruku, pritiskom na Ivicu Kneževića, gradonačelnika Delnica kojem su ‘gurnuli’ i više novca nego što je tražio amandmanom.




Da igrokaz bude kompletan, na sjednicu Županijske skupštine doveden je autobus djece iz delničke škole na koju se amandman i odnosio. Kada je i taj plan propao, a gospodin Knežević se ispričao, odjednom se tijekom same sjednice počeo vršiti pritisak i ‘žicati’ sve ostale vijećnike opozicijskih klubova, bez da su provedene ikakve konzultacije za stolom», ističu u Akciji mladih.


S druge strane, poručuju, nismo zaboravili da nam je pri izglasavanju proračuna za 2018. godinu s govornice Županijske skupštine koalicijski partner SDP-a poručio da se neće prihvaćati nikakvi amandmani oporbe i da je upravo to njihov uvjet za podršku županu Komadini. Mi to nismo zaboravili i zbog toga iz principijelnih razloga nismo predlagali amandmane koji će biti glatko odbačeni.


– Tek sad kad su propali pokušaji ispod stola, nama se poručuje da ‘kucamo na otvorena vrata’. Mi ne kucamo, nas se vuče za rukav da dođemo trgovati, a tako se ne vodi ozbiljna politika i to je neodgovorno u prvom redu prema građanima, poručuju Kurelić i ostali županijski vijećnici iz Akcije mladih.