Gradnja u Starom gradu

Akcija mladih i Lista za Rijeku: Na Klobučarićevom trgu niče fantomski objekt, Grad: To je demagogija

Hina

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Investitor je obećao da će po izgradnji objekta urediti dječji park,  riječ je zapravo o nekih 180 metara četvornih. A i pitanje je kada će to biti. To je zapravo ništa, ako uzmemo u obzir da je trg površine od nekih tisuću kvadrata, rečeno je na presici



RIJEKA  Predstavnici Akcije mladih i Liste za Rijeku danas su se na konferenciji za javnost osvrnuli na projekt izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Trgu Ivana Klobučarića, kazavši da ovdje niče tzv. »fantomski« objekt jer još uvijek nitko ne zna kako će on izgledati u naravi, pa tako ni sam Grad Rijeka, što je porazno te se ponovo aktualiziralo pitanje uređenja lokacije u dječji park ispred OŠ Nikole Tesle.


– Ovaj trg simbol je vladavine u ovom gradu, simbol na koji je način utrošeno 9 milijuna kuna za nešto što se nikad neće izgraditi (a to je izgradnja Gradske biblioteke op.a.), a sada postaje simbol na koji se način gospodari područjem koji je trebao biti u službi građana i djece. Gradi se nešto što će definitivno promijeniti vizuru Staroga grada, dok će povijesne građevine poput Kosog tornja i crkve Blažene Djevice Marije biti okružene objektom koji nema nikakvu vrijednost. Naravno, tu je još i stari srednjovjekovini zid koji bi se u jednom trenutku trebao vratiti na svoje mjesto, naglasili su jučer Bojan Kurelić, Andrej Briščik te Predrag Miletić na trgu, ističući da ni upiti na sjednicama Gradskog vijeća vezano za dobivanje nekih konkretnih informacija na tu temu nisu urodili plodom. Od gradonačelnika na konkretna pitanja uvijek dobivamo neodređene odgovore, dodao je Kurelić, dok je Andrej Briščik gradskim ocima uputio dva pitanja –  što će biti s preostalim prostorom na ovoj lokaciji, odnosno  zašto još uvijek djeca centra grada i spomenute škole nisu dobila svoj prostor za igru, a bila su sve ove godine dobra? Briščik smatra da bi sve ovo bilo »probavljivo« da se preostali dio ozeleni.


– Investitor je obećao da će po izgradnji objekta urediti dječji park,  riječ je zapravo o nekih 180 metara četvornih. A i pitanje je kada će to biti. To je zapravo ništa, ako uzmemo u obzir da je trg površine od nekih tisuću kvadrata. Nekad je tu bio park, zelena površina s dosta drveća, pa čak i igralište. A sada je to »čisti« beton,  zaključili su predstavnici Akcije mladih i Liste za Rijeku.




Iz gradske uprave poručili su, pak, da su se u Akciji mladih, umjesto legalnom procedurom kojom mogu utjecati na budući izgled trga, očito odlučili baviti demagogijom i politikanstvom.


Na upit Hine, iz riječke gradske uprave naveli su da je 24. rujna 2015. prijavljen početak gradnje stambeno-poslovne građevine investitora – tvrtke Projekt Stari grad d.o.o. Rijeka. Gradnja je odobrena u skladu s Detaljnim planom uređenja »Stari grad«, a planirana građevina ima prizemlje i četiri etaže, u dijelu građevine prizemlje plus dvije etaže, a sadržaji su – šest lokala u prizemlju, na prvome i drugom katu ukupno 20 ,a na trećem katu devet ureda, dok je na četvrtome šest stanova.


Gradnja te građevine planirana je još provedbenim urbanističkim planom iz 1994. , a planska rješenja iz njega preuzeta su i u sljedećim planovima. Po Detaljnom planu uređenja Staroga grada, na Klobučarićevu trgu planirana je izgradnja dviju građevina.


 Iz riječke gradske uprave napominju da je prije donošenja svih prostornih planova provedena javna rasprava, da je planove prihvatilo Gradsko vijeće u kojemu Akcija mladih ima svoje vijećnike već dva mandata.


 »Treba reći i da gradski vijećnici mogu pokrenuti proceduru radi izmjene prostornih planova«, istaknuli su iz gradske uprave i dodali da tu mogućnost imaju i vijećnici Akcije mladih.


 »No oni su očito, umjesto legalne procedure kojom mogu utjecati na budući izgled Klobučarićeva trga, odlučili baviti se demagogijom i politikanstvom«, poručili su iz riječke gradske uprave.