Crveni alarm

Afrički vrući zrak grije Rijeku do 38 stupnjeva: Izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati

Sanja Gašpert

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na područje Kvarnera pritjecanje toga zraka počelo je u ponedjeljak, kada su Kukuljanovo, Krk aerodrom i Senj mjerili maksimalnih 35 stupnjeva, a zbog afričkog će zraka temperature rasti i sljedećih dana, pa bi negdje mogli biti oboreni i temperaturni rekordi



Novi, četvrti, a ujedno i najjači ovoljetni toplinski val zahvatio je početkom tjedna cijelu Hrvatsku. Moguće da to bude i najjači toplinski val u Hrvatskoj u posljednjih pedesetak godina.


Prema podacima meteorološke postaje Zagreb Maksimir, od 1960. godine do danas u Hrvatskoj su bila svega četiri ovako jaka toplinska vala i to 2007., 2012., 2013. i 2015. godine, a ovaj koji je krenuo mogao bi biti jači od svih njih. Meteorolog Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka Ivan Novak objašnjava kako su velike vrućine posljedica vrućeg afričkog zraka, nešto što se događa svake godine tijekom ljeta.


– Razlog velikih vrućina je uobičajeni ljetni, nešto što se događa svake godine. Nad našim je područjem vrući zrak sa sjevera Afrike, jedna vrsta jugozaopadnog strujanja, koji direktno dolazi na Sredozemlje i Jadran. Taj se zrak zadržava iznad ovih naših krajeva i ostaje vruć dok ne dođe do promjene visinskih strujanja, koji taj zrak pomaknu, kaže Novak.




Dodaje kako je na područje Kvarnera pritjecanje toga zraka počelo u ponedjeljak, kada su Kukuljanovo, Krk aerodrom i Senj mjerili maksimalnih 35 stupnjeva Celzijevih, a zbog afričkog će zraka temperature rasti i sljedećih dana, pa bi negdje mogli biti oboreni i temperaturni rekordi.


To se u Rijeci, kaže Novak, možda ipak neće dogoditi, pa će datum ljetnog temperaturnog rekorda za grad na Rječini ostati 19. srpnja 2007. godine, kada je izmjereno 40 stupnjeva Celzijevih.


Najtopliji Knin


– Zasada ne očekujemo obaranje rekorda u našem gradu, iako će temperature oscilirati, a u Rijeci će one ići do 38 stupnjeva. Ipak, toplinski val osjeti se već od jutra. Jučer u podne u Rijeci su izmjerenja 34, Senju 36, a u Pazinu 35 stupnjeva, što je pokazatelj da vrući zrak pristiže. Temperature tijekom dana rastu, a svoj maksimum dosežu između 15 i 16 sati, kaže Novak. Jučer u 15 sati u Rijeci je izmjereno 36,6 stupnjeva Celzijevih, u Pazinu 36,9, u Senju 36,4, a Opatiji 36,1 stupanj.



Najviša temperatura ikad mjerena u Hrvatskoj bila je 42,8 °C u Pločama, izmjerena u kolovozu 1981. godine te 42,4 °C u Karlovcu, u srpnju 1950. godine, a ovaj tjedan postoji mogućnost da te vrijednosti budu premašene. Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. godine. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja (od 19. stoljeća) ističe se postaja Crikvenica, gdje je apsolutni maksimum od 39,0 °C izmjeren 17. srpnja 1928. godine. I temperature mora imaju svoje rekorde, pa je tako najtoplije more bilo 30. srpnja 2015. godine na području Malog jezera na Mljetu, kada je njegova temperatura bila 31,1 stupanj.



Toplinski val zahvatio je cijelu Hrvatsku, a najtopliji je grad jučer bio Knin, koji je i inače na prvom mjestu ljestvice hrvatskih najtoplijih gradova. Jučer je u ovom gradu u 15 sati izmjereno čak 39,6 stupnjeva.


Teško je reći gdje je ovih dana više vruće – na kopnu ili pokraj mora. Kopneni dijelovi imaju više dnevne temperature, ali noći donose koliko-toliko osvježenje, jer se, posebice u Gorskom kotaru i Lici temperature zraka znatnije spuštaju.


Lakše na kopnu


S druge strane, jadranski gradovi imaju privilegij more, gdje se može potražiti osvježenje, ali su problem noći, kada su temperature zraka znatno više nego na kopnu. Proteklu su noć u Rijeci izmjerena 24 stupnja, a u Senju čak 28 stupnjeva, što je vrlo neugodno za spavanje.



Preporuke za preživjeti ove vruće dane »vrte« se po medijima svakodnevno, ali nije naodmet još ih jednom ponoviti – potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi te sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. Ako je moguće, potrebno je izbjegavajte naporan fizički rad. Djecu ili životinje nikako i niti u kojem slučaju ostavljati u parkiranom vozilu. Potrebno je izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike te bolesnike oboljele od šećerne bolesti. Olakšat će i tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi. Potrebno je nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a pri izlasku van staviti šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo, piti redovito i izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, kao i gazirana pića, a najbolja preporuka je voda. Treba jesti češće, manje obroke, izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama. Kronični bolesnici trebaju redovito piti svoje lijekove, koje je potrebno držati na temperaturi ispod 25°C ili u hladnjaku.



Sljedećih će se noći na Istri i Kvarneru temperature zraka kretati između 21 i 28 stupnjeva, dok će one u Gorskom kotaru i Lici biti znatno niže – minimalne od 14 do 18 stupnjeva, što zasigurno donosi osvježenje. Visoke temperature zraka zagrijale su i more, čije su se temperature jučer kretale između 24 i 28 stupnjeva, koliko je bilo more oko Mljeta. Nekima ni more neće pružati osvježenje, ali se uz obalu ipak lakše diše.


Iznad 40


Na širem riječkom području maksimalne temperature zraka bit će u subotu, kada bi one mogle porasti za dva do četiri stupnja u odnosu na protekle dane, ovisno o postaji. U subotu bi u Rijeci mogao biti izmjeren i apsolutni rekord ovog ljeta – 37 stupnjeva. U nedjelju će temperature početi lagano padati, a novi prognostički materijali pokazuju od utorka kraj vala velikih vrućina za riječko područje.


– Dugoročno gledano cijeli kolovoz imat će temperature zraka iznad prosjeka, ali će ovaj tjedan koji je počeo u ponedjeljak imati najveća odstupanja od prosjeka, kaže Ivan Novak.Prema prognozama, vrlo vjerojatno će na više meteoroloških postaja biti srušeni rekordi apsolutno najviših temperatura. Međutim, specifičnost ovog vala vrućine nisu samo iznosi temperature, već i dugotrajnost, jer se očekuje da će ovaj četvrti val potrajati čak desetak dana. I u kopnenim će krajevima do kraja tjedna biti iznimno vruće, temperatura će biti oko 35 °C, u srijedu i četvrtak oko 39 °C, a za vikend oko 37 °C, no u nekim mjestima i gradovima temperatura može prijeći iznimno visokih 40 °C. Neugodno tople bit će i noći, temperatura se do kraja tjedna neće spuštati ispod 21 °C. I dok je jučer zbog velikih vrućina na području cijele Hrvatske na snazi bio narančasti alarm, već za danas na snazi je crveni alarm, i to za područje Splita, Gospića, Karlovca i Rijeke.