Pozvali ministra

APEL S VIŠKOVA Sanacija crne jame na otvorenom ugrozit će živote i zdravlje stanovnika

Andrej Petrak

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Tražimo od župana da se uključi, kao što se Županija aktivno uključila u obustavu projekta plutajućeg LNG-a, a zbog negativnog utjecaja na ekologiju, kvalitetu života i zdravlja lokalnog stanovništva i zajednice, rekla je Međimorec.



VIŠKOVO – Vijećnica u Općinskom vijeću Viškova Mirna Međimorec te ekološki aktivisti Josip Begonja, predsjednik Kriznog eko stožera Marišćine, i Veljko Bezjak uputili su apel ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću da obustavi pokrenuti postupak izravne dodjele za sanaciju crne jame Sovjak na Marinićima, koja je onečišćena opasnim industrijskim otpadom.


– Lokalna zajednica i mještani imali su u postupku javne rasprave na Studiju utjecaja na okoliš sanacije Sovjaka brojne i značajne primjedbe na po Ministarstvu odabrani postupak sanacije, zbog ugroze života i zdravlja ljudi, što je ignorirano. Odabrani postupak sanacije, čiji se rokovi trajanja sa tri do pet godina, predviđeni Studijom sanacije Sovjak, povećavaju postupkom izravne dodjele na minimalno sedam godina, otežavat će gotovo desetljeće kvalitetu života u Općini Viškovo i šire, rekla je Mirna Međimorec.


Na sjednici Općinskog vijeća Viškova u srijedu Mirna Međimorec predlaže odluku kojom će se zatražiti od Ministarstva zaštite okoliša i energetike obustavljanje postupka izravne dodjele za sanaciju jame Sovjak. Ujedno od Primorsko-goranske županije zatražit će da se Županija i župan Zlatko Komadina aktivno uključe u obustavu ovog postupka.




– Tražimo od župana da se uključi, kao što se Županija aktivno uključila u obustavu projekta plutajućeg LNG-a, a zbog negativnog utjecaja na ekologiju, kvalitetu života i zdravlja lokalnog stanovništva i zajednice, rekla je Međimorec.


Razočarala ju je, kaže načelnica Viškova Sanja Udović, jer će o svemu općinski vijećnici saznati tek na sjednici u srijedu, a Ministarstvo zatvara prijave u postupku izravne dodjele za sanaciju Sovjaka već 5. svibnja.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



– Načelnica time pokazuje da ju nije briga za mještane. Lokalne strahove ignorira i Fond za zaštitu okoliša, gurajući sanaciju Sovjaka na otvorenom platou, a u krugu od 500 metara od Sovjaka živi 2000 stanovnika. Prve kuće nalaze se samo 20 metara od crne jame. Vadit će materijal, a da nitko ni dan danas ne zna što se sve nalazi u jami, napominje Međimorec.


Cijela lokalna zajednica, dodaje, još 2016. godine istaknula je bitan uvjet potpunog zatvaranja jame Sovjak i radnog prostora u postupku sanacije privremenom kupolastom građevinom.


Veljko Bezjak i Mirna Međimorec / Foto: S. DRECHSLER


Veljko Bezjak i Mirna Međimorec / Foto: S. DRECHSLER



– Sanacijom na otvorenom doći će do opasnosti po zdravlje ljudi, spominju se moguće evakuacije stanovništva, a manjkava zaštita stanovništva te dugotrajna ugroza življenja navodi nas na odbijanje ovakvog projekta sanacije, rekla je Mirna Međimorec.


Veljko Bezjak ističe da je za mještane najprihvatljivija varijanta sanacije zatvaranje jame i radnog platoa privremenom kupolastom građevinom, kako bi se zaštitila kvaliteta života stanovnika uz Sovjak.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



– Treba utvrditi najmanji mogući zadir u jamu, a da se najveći dio otpada neutralizira i postane neškodljiv za okoliš i zdravlje ljudi, rekao je Bezjak.