Riječka Onkologija

APARATURA NA IZDISAJU Zbog kvarova linearnog akceleratora pacijente naručuju vikendom

Barbara Čalušić

Kvarova na uređajima za radioterapiju nije pošteđena ni Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka / Snimio Petar Fabijan

Kvarova na uređajima za radioterapiju nije pošteđena ni Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka / Snimio Petar Fabijan

Riječka bolnica ima dva linearna akceleratora, stara deset i sedam godina. Trenutačno je na servisu linearni akcelerator iz 2008., no on bi trebao biti ponovo u funkciji već danas



RIJEKA Broj radioterapijskih uređaja u Hrvatskoj kritično je manji od europskog prosjeka, a prema procjenama predloženog Nacionalnog plana za borbu protiv raka, pokrivenost linearnim akceleratorima u hrvatskim bolnicama manja je za oko 40 posto od stvarnih potreba. Dodatni je problem što su uređaji stari pa su kvarovi na linearnim akceleratorima u pet hrvatskih radioterapijskih centara postali svakodnevica. Kvarova na uređajima za radioterapiju nije pošteđena ni Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Na to nas je upozorila Fatima Jović koja je sa zračenjima započela u lipnju te je očekivala da će potrebne 33 doze završiti u kolovozu.


– Sve sam ovo već prošla 2009. godine, a s ovim nizom kvarova više ne znam hoću li sa zračenjima biti gotova do Božića. Pacijenti se naručuju vikendom kako bi nam se nadoknadili propušteni termini, liječnici, inženjeri, sestre, cijelo osoblje Klinike maksimalno nam izlazi u susret i o njima mogu reći samo sve najbolje, no osjećaj kad dolazite na terapiju i vidite praznu čekaonicu, strašan je, jer to znači da taj dan nećete dobiti terapiju. Puna čekaonica, s druge strane, znači da uređaj radi i da ćemo svi taj dan dobiti terapiju – opisuje Fatima Jović, pacijentica riječke Klinike za onkologiju i radioterapiju.


Riječka bolnica ima dva linearna akceleratora, stara deset i sedam godina. Kako potvrđuje predstojnica Klinike za onkologiju i radioterapiju doc. dr. Ingrid Belac Lovasić, trenutačno je na servisu linearni akcelerator iz 2008. godine, no on bi trebao biti ponovo u funkciji već danas.




– Nažalost, radi se o višoj sili jer je aparatura jednostavno na izdisaju. Na sve načine nastojimo premostiti taj problem i moram reći da smo mi jedina ustanova koja organizira rad subotom kako bio pacijenti dobili pet dana zračenja u kontinuitetu. Također, mi smo još uvijek jedina ustanova koja nema liste čekanja za zračenje koje postoje i u Zagrebu, Splitu i Osijeku jer svim mogućim mjerama nastojimo prevladati dotrajalost uređaja – ističe doc. dr. Belac Lovasić, inače zamjenica predsjednika Nacionalnog plana borbe protiv raka u izradi.


Hrvatska ima pet radioterapijskih centara, u četiri regionalna centra. Njihov broj i raspoređenost, prema riječima doc. dr. Belac Lovasić, optimalni su i nema potrebe za osnivanjem novih radioterapijskih centara.


– Radioterapija zahtijeva velika početna ulaganja u prostore i opremu. Zemlje s nižim i srednjim primanjima stanovništva, kao što je Hrvatska, imaju drugačija distribuciju vrsta i stadija raka. Mi imamo više pušačkih tumora, u višem stadiju bolesti kod postavljanja dijagnoze, što povećava potrebu za radioterapijom u komparaciji sa zemljama visokih prosječnih primanja. Na svakih tisuću bolesnika s rakom, njih 520 prema našem Nacionalnom planu trebalo bi biti liječeno radioterapijom, a dodatno će još 120 bolesnika primiti radioterapiju tijekom svog liječenja, dakle sveukupno 640 bolesnika na 1.000 bolesnika s rakom treba radioterapiju, upozorava doc. dr. Belac Lovasić.