Gradsko vijeće

AKTUALNI SAT: HDZ-ovci zbog referenduma napali Obersnela da se ponaša kao da je u Sjevernoj Koreji

Damir Cupać



Gradski vijećnik HDZ-a Josip Ostrogović pitao je na Aktualnom satu gradonačelnika Vojka Obersnela slaže li se s istupom njegovog zamjenika, PGS-ovca Nikole Ivaniša, koji se na konferenciji za novinare osvrnuo na promjenu glavnoga urednika u Novom listu, ocijenivši da je to obračun sa slobodarskom tradicijom Novog lista.


– Nisam vjerovao ono što je dogradonačelnik Ivaniš rekao i koji se upliće u kadroviranje u medije, ocijenio je Ostrogović.


Obersnel je odgovorio da je svjedočio nizu kadrovskih promjena u Novom listu i da ih nikada nije komentirao, kao što to nije napravio ni ovaj put. Istup Nikole Ivaniša ocijenio je kao istup počasnog predsjednika PGS-a, a ne kao riječkoga dogradonačelnika, naglasivši da Ivaniš nije prenosio njehove stavove.


Andrej Briščik iz Akcije mladih upozorio je, po njegovoj ocjeni, na devastaciju obalnog pojasa na Kostabeli koju je napravio investitor gradnje hotelskoga kompleksa.– Tamo se u more odlaže kamenje, ali i zemlja zbog čega se uništava morska flora i fauna, uvjeren je Briščik.

Obersnel je naveo da je riječ o investiciji od 50 milijuna eura i da investitor radi u skladu s valjanim dozvolama.


– Investitor je dobio koncesiju resornog ministarstva i uz hotelski kompleks gradi novu plažu. Nema nikakve devastacije i nitko neće biti kažnjen jer se sve radi u skladu s dozvolama, kazao je Obersnel.


A onda se Aktualni sat pretvorio u analizu dviju referendumskih tema i Obersnelove odluke da jednoj od njih ne dozvoli skupljanje potpisa, a drugoj je smanjio broj mjesta za postavljanje štandova na javnim površinama. Petra Martić (Most) ocijenila je da nije gradonačelnikov posao da se upliće u meritum jer to nije njegov posao, optuživši Obersnela da despotski blokira izjašnjavanje naroda. Sličnoga je mišljenja i Ivona Milinović (HDZ) koja je kazala da su se u njezinoj stranci znali našaliti da se Obersnel ponaša kao u Sjevernoj Koreji i da to više nije smiješno.


– O meritumu će odlučivati Ustavni sud, a nadam se da niste postali ustavni sudac, rekla je Milinović.


Obersnel je odgovorio da nije postao ustavni sudac, ali da ima pravo donositi odluke sukladno zakonu, statutu i gradskim aktima.


– Nadam se da je narod dovoljno pametan da neće prihvatiti drugo referendumsko pitanje koje saborske zastupnike nacionalnih manjina stavlja u neravnopravan položaj. Za mene je to neprihvatljivo i o tome ću govoriti dok god mogu. U zadnje vrijeme se manipulira pojmovima demokracije i sintagmom narod odlučuje. Uređene demokracije kroz Ustav ili zakon o referendumu imaju definirana prava o kojima se na referendumu ne odlučuje. Povijesno iskustvo je pokazalo da je narod odlučio da Hitler dođe na vlast, a na referendumu je odlučeno da Austrija postane dio Trećeg rajha. Ljudska prava, manjinska prava, ravnopravnost spolova su pitanja o kojima se ne bi trebalo odlučivati na referendumu manipulirajući činjenicama, uvjeren je Obersnel. Sandra Krpan (SDP) ocijenila je da o tim pitanjima i te kako treba zauzimati stav kako se ne bi dogodio sramotan potez dijela riječkih maturanata koji su namazali svinjskom mašću Spomenik oslobođenja na Delti i iscrtali ga ustasškim simbolima.Veljko Balaban (Živi zid) pitao je Obersnela hoće li onemogućiti njegovu stranku u provođenju referenduma za istupanje iz Europske unije i Nato paktsa.

Riječki gradonačelnik je mišljenja da to ne bi bilo baš pametno, ali da će dopustiti prikupljanje potpisa jer se tim referendumom ne ugrožavaju ničija stečena prava.