Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Korak bliže realizaciji

AGLOMERACIJA Kapitalni projekt Grada Rijeke: ViK kreditom u investiciju ''tešku'' 1,7 milijarda kuna

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 20:38 2018-06-19T20:38:06+02:00

RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je suglasnost Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (ViK) za provedbu postupka nabave dugoročnog financijskog za sufinanciranje projekta »Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka« u iznosu od 134,7 milijuna kuna. Zaduženje ViK-a neophodno je jer ovo komunalno društvo mora osigurati novac za pokrivanje svog dijela troškova u investiciji koja je »teška« oko 1,7 milijarda kuna i jedna je od najvećih u Hrvatskoj.
Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević najavila je da bi za 15-ak dana trebalo doći do potpisivanja ugovora čime bi se stvorili uvjeti za operacionalizaciju ovog projekta koji se već dugo najavljuje.

– Korak smo bliže realizaciji projekta koji se kolokvijalno zove Aglomeracija Rijeka i za čiju su realizaciju zeleno svjetlo dala resorna ministarstva Europska unija te Hrvatske vode. U fazi smo usaglašavanja ugovora s partnerima i očekujemo potisivanje za 15-ak dana. Projektom je predviđena izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, oko 200 kilometara sustava odvodnje i stotinjak kilometara nove vodovodne mreže.

Rok otplate 15 godina

Prema izračunu iz studijske dokumentacije, od ukupnog troška ulaganja koje iznosi preko 1,7 milijarda kuna, 71,33 posto, odnosno oko 1,3 milijarda kuna financirat će se bespovratnim sredstvima EU-a, a preostali će se dio od 28,67 posto, odnosno oko 500 milijuna kuna sufinancirati nacionalnim sredstvima putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i ViK-a. Oko 7,65 posto od ukupnog investicijskog iznosa bit će financirano od strane našeg komunalnog društva putem kredita od 134,7 milijuna kuna, pojasnila je pročelnica Miličević. Ona je dodala da je ViK zatražio ponudu od Hrvatske banke za obnovu i razvoj čija realizacija bi se provela Erste banke po programiu infrastruktura.

– Prva rata bi na naplatu došla u ožujku 2024. godine, rok otplate je 15 godina bez počeka, dinamika otplate je u tromjesečnim ratama, a ukupna cijena kredita iznosi 31,6 milijuna kuna. Instrument osiguranja je obična zadužnica KD Vodovod i kanalizacija, navela je pročelnica Miličević. Pročelnica je pojasnila da bi do kraja lipnja ove godine trebali biti gotovi svi tenderi za javni natječaj, krajem kolovoza ove godine očekuje se natječaj za gradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a do kraja rujna za gradnju kanalizacijske i vodovodne mreže.
– Ako sve prođe kako treba, radovi bi mogli početi krajem godine – najavila je Miličević.

Uređaj na Delti

Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da ovaj projekt nema veze s Urbanom aglomeracijom, dodavši da će novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda biti na Delti, ali ne na lokaciji gdje je sada već u blizini nje te da će imati mogućnost biološkog pročišćavanja čime će se omogućiti da u more odlazi čista voda.
– Riječ je o najvećem projektu u Hrvatskoj teškom 1,7 milijarda kuna, a od toga je 1,3 milijarde bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Ne zadužuje se Grad Rijeka, već ViK, a kredit će se otplaćivati iz sredstava za razvoj. Sve bi se trebalo napraviti u sljedeće četiri godine. Većina radova će se obavljati u rubnim dijelovima grada i u okolnim jedinicama lokalne samouprave i oni su dosta intenzivni pa molim građane za strpljenje. Rezultat svega bit će sigurna kanalizacijska mreža i sigurna opskrba vodom. Budući da smo smješteni na kraškom terenu, zaštitit ćemo izvorišta pitke vode i more od zagađenja. Nadamo se da će većina izvođača radova biti iz Hrvatske i našega kraja, ali to će pokazati javni natječaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.