Eko delicija

ADVENT U RIJECI Udruga Palentar za građane pripremila grobničku palentu – krumpiricu

Ljiljana Hlača

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA U okviru Rijeka Adventa je na Korzu Udruga Palentar za građane pripremila, a zatim i podijelila – palentu.


Riječ je o tradicionalnoj akciji, u kojoj sudjeluju najiskusniji kuhari ovog tradicionalnog jela. Uz palentu se servirao slani sir ili inćuni, kako je tko htio. Kako nam otkriva Nikola Vrančić Kolja iz Udruge, kada se priprema palenta najvažnije je stalno miješati, da ona ne zagori, uz naravno postupno dodavanje sastojaka.


»Ovo je prava grobnička palenta – krumpirica koja uz to ima poseban okus jer je kukuruzno zrno samljeveno na tradicionalni način u mlinu u Martinovom Selu, a uz to kuha se u posebnoj pinjati od tisuću litara. Mogli bi stoga reći da je to eko palenta«, rekao nam je Nikola Vrančić.