Središnja proslava

650. OBLJETNICA DOLASKA SLIKE MAJKE BOŽJE NA TRSAT Bozanić: Marijin Trsat je posebno obiteljsko svetište

Mirjana Grce

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U sedamstoljetnom Svetištu Majke Božje Trsatske danas je velik, poseban dan. Svečano i dostojanstveno slavljena je 650. obljetnica dolaska na Trsat čudotvorne slike Majke Božje Trsatske, ikone koja je srce Trsatskog svetišta



RIJEKA – U sedamstoljetnom Svetištu Majke Božje Trsatske danas je velik, poseban dan. Svečano i dostojanstveno slavljena je 650. obljetnica dolaska na Trsat čudotvorne slike Majke Božje Trsatske, ikone koja je srce Trsatskog svetišta. Središnje misno slavlje velikog jubileja, pod pokroviteljstvom pape Franje, predvodio je njegov izvanredni izaslanik zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. dr. Ivanom Devčićem, riječkim nadbiskupom i drugim biskupima Riječke metropolije te fra Ilijom Vrdoljakom, provincijalom franjevaca čuvara svetišta, brojnim svećenicima i franjevcima. Na slavlju se okupilo, iz Rijeke i okolice, ali i iz mnogih krajeva Hrvatske, veliko mnoštvo vjernika, a trsatski franjevci hodočasnike su dočekali poznatom franjevačkom dobrodošlicom.


Došavši u Trsatsko svetište u službenoj pratnji fra Antuna Jesenovića, trsatskog gvardijana i mons. Nikole Imbrišaka, kancelara Riječke nadbiskupije, kardinal Bozanić je prvo pohodio trsatsku baziliku i pomolio se pred likom Gospe Trsatske na glavnome oltaru, kako to stoljećima čine trsatski hodočasnici. Od crkve je zatim slijedila svečana procesija sa slikom Gospe Trsatske do Marijinog perivoja, a sveta misa u trsatskoj »crkvi na otvorenom« okupila je u perivoju i na Fortici hodočasnike, među njima i Marka Filipovića, zamjenika riječkog gradonačelnika, mnoge iz kulturnog i društvenog života Rijeke.


– Sveti Otac je sada u ovom vjerničkom zajedništvu na poseban način duhovno s nama povezan svojom pastirskom ljubavlju i molitvom, jer – kako reče – svim srcem čezne slijediti hodočasnike koji ustrajno mole i vrlo pobožno časte Bezgrješnu Djevicu Mariju u ovom drevnom svetištu Riječke nadbiskupije, rekao je u uvodu svoje propovijedi kardinal Bozanić prenoseći riječi pape Franje iz njegova pisma imenovanja kardinala Bozanića izvanrednim izaslanikom za proslavu ovog jubileja. To Papino pismo je na početku mise pročitao mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije, dok je pozdravnu riječ uputio nadbiskup Devčić. Pozdravljajući okupljene, kardinal je prenio Papine pozdrave i pripadnicima drugih kršćanskih vjeroispovijesti, kao i prisutnim građanskim vlastima. U propovijedi je govorio o susretu vjernika s Majkom Božjom Trsatskom kao o susretu koji obnavlja.




– Danas nam Majka Božja Trsatska s Isusom u naručju naviješta da je Bog s nama. Objavljuje nam temeljno otajstvo naše vjere da Bog beskrajno ljubi čovjeka, rekao je kardinal tumačeći da Bog čovjeka želi susretati i susreće u svakidašnjici, da Boga možemo susresti na svim putovima svoga života.


– Trsatska Majka Milosti govori: Božje milosrđe je za ljude. Ponavljam s papom Franjom: Bog se ne umara opraštati. Na nama je da se kajemo i Bogu obratimo, kako bi započeli iznova, novi život, jer Bog »sve čini novo«, poručio je predvoditelj slavlja. I sam se predstavio kao hodočasnik na Trsat, a treba spomenuti i to da je kardinal Bozanić biskupom imenovan 10. svibnja, na blagdan Gospe Trsatske 1989. godine.


Podsjetio je da je Marijin Trsat posebno povezan s Marijinim Nazaretom i poručio vjernicima da je Svetište Majke Božje Trsatske »Marijin i naš dom«, da Marija uvodi u zajedništvo s Bogom, »a tko je u miru s Bogom, u miru je i sam sa sobom te oko sebe širi ozračje mira, vedrine i prihvaćanja.«– Marijin Trsat je posebno obiteljsko svetište. Drage katoličke obitelji, nemojte se ustručavati zajedno, kao obitelj, pohađati Mariju na Trsatu, ovdje zajedno moliti i tu obiteljsku molitvu prenijeti u svoje kuće, u svoj dom, da bi svaka naša obitelj bila i mali Nazaret, da bi svaka naša obitelj bila i mali Trsat. U Nazaretu je Isus proveo najveći dio svoga zemaljskog života i posvetio obiteljski život. Učimo ovdje vrednovati obiteljsko i rodbinsko zajedništvo i njegovati međusobnu povezanost. To nam je toliko potrebno u današnjem društvu koje se raslojava i jako individualizira. Obitelj je temelj svakog suživota i lijek protiv društvenog raslojavanja, jer bračna i obiteljska veza temeljna je vrednota za svakoga, ne samo za vjernika. Nazaret nas nadalje uči kako cijeniti, poštovati i voljeti vrijednosti najobičnijeg, svakidašnjeg života, života rada i trpljenja, rekao je kardinal poručivši da Gospa Trsatska čuje molitvu i vapaj svakoga i da je uvijek suputnica. Isto tako, rekao je da Trsat predstavlja najslavniju zadužbinu krčkih knezova Frankopana, da su pape tijekom povijesti iskazivali svoju naklonost prema Trsatskom svetištu, da se s ponosom prisjećamo i hodočašća sv. pape Ivana Pavla II. 2003. godine, da je u trsatsko svetište često hodočastio i bl. Alojzije Stepinac, a da je sam papa Franjo u pismu imenovanja svoga izvanrednog izaslanika za ovo slavlje »zazvao nebeski zagovor ‘blaženoga Alojzija Stepinca i ostalih svetaca vaše plemenite nacije, te ponajviše Blažene Bogorodice Djevice Marije, u kojoj je bila i jest punina milosti i svako dobro’«.

Na kraju misnoga slavlja, klečeći pred slikom Majke Božje Trsatske, kardinal Bozanić je molio molitvu Gospi Trsatskoj, te vjernicima uputio Papin blagoslov. Združeni zborovi Svetišta Majke Božje Trsatske i crkveni zbor iz Mrkoplja, koji su predvodili liturgijsko pjevanje, po završetku mise otpjevali su hrvatsku himnu i marijansku pjesmu Rajska Djevo.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od nedjelje 2. srpnja 2017.


 


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza