Podizanje pusta 17. siječnja

35. RIJEČKI KARNEVAL Riječki turistički proizvod s jakom kulturološkom i tradicijskom podlogom

Sanja Gašpert

U 29 dana bit će održano više od sedamdeset programa. Već sljedeći vikend očekuje nas dječja karnevalska povorka sa 67 grupa i više od pet tisuća djece, slijedi vikend s maškaranim auto- rallyjem Pariz – Bakar i Carnival Snow Board Session, a koji ove godine ima i jednu novinu – prvu studentsku povorku koja bi trebala biti dio programa otvorenja događanja Rijeka – EPK 2020



RIJEKA Ovogodišnji, 35. Riječki karneval, tradicionalno počinje 17. siječnja, na Antonju, podizanjem pusta, a u petak, 19. siječnja, nakon izbora Kraljice Riječkog karnevala, uslijedit će i primopredaja ključa Grada maškarama.


Prvi put dogodit će se da osobno neću predati ključ Grada Meštru Toniju, nego će to učiniti moj zamjenik Marko Filipović, a razlog je što ću taj vikend boraviti u Valletti, glavnom malteškom gradu koji ove godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture, kazao je na današnjoj, prvoj konferenciji za novinare Riječkog karnevala, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Dodao je kako Riječki karneval ima značajnu tradicijsku i kulturološku podlogu, a ujedno je važan turistički proizvod Rijeke, ali i šire.



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i ove godine organizira Kazališni vrtuljak, od 23. siječnja do 14. veljače. U Karnevalu riječki HNK ove godine sudjeluje sa svojim predstavama – predstava za djecu i obitelj »Anche le pulci hanno la tosse / I buhe kašlju, spettacolo per bambini e famiglie« i balet »Ivica i Marica«, koji će imati svoju premijeru, baleti »Labuđe jezero« i »Macbeth«, program Zajc Stand up!, kao i edukacijski koncerti maestra Igora Vlajnića »Glazbe svijeta – kultura različitosti«.





– Ne smijemo zanemariti činjenicu da Rijeka 2020. godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture i program otvorenja tog veoma važnog događanja za dvije godine bit će upravo s Riječkim karnevalom. I ovogodišnji Riječki karneval, kao i prethodni, ima svoju humanitarnu notu, pa će tako večer uoči velike karnevalske povorke, 10. veljače, u Guvernerovoj palači biti održan humanitarni karnevalski bal, u suradnji s Rotary Clubom Rijeka – Sv. Vid, a prikupljena sredstva ove godine idu Sportskom savezu osoba s invaliditetom za nabavku posebne sportske opreme, kazao je Obersnel, dodajući kako je do sada na humanitarnim karnevalskim balovima prikupljeno ukupno 1,1 milijuna kuna.


Brojni programi


Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je program ovogodišnjeg Riječkog karnevala, koji će, kako je kazao, biti kratak, ali ispunjen brojnim programima.



Iako će ovogodišnji Riječki karneval biti kratak, trajat će od 17. siječnja do 14. veljače, bit će, kako su najavili organizatori, veoma žestok, pa će se tako održati brojna već tradicionalna događanja. Dječja karnevalska povorka na programu je 27. siječnja, Oktanski bal 2. veljače, Maškarani autorally Pariz – Bakar 3. veljače, kada je najavljen i Carnival SnowBoard Session te tradicionalni karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat. Dan kasnije, 4. veljače, na programu je Maškarani Pehin, 5. veljače dobrovoljno darivanje krvi, a 9. veljače svečana proslava prvih 50 godina Zametskih zvonačara, uz promociju dokumentarnog filma. Dan kasnije, 10. veljače, najavljena su humanitarna gastro događanja – karnevalska maneštra i maškarana jota, humanitarni karnevalski bal, kao i humanitarni pidžama party »Čep po čep – kolica«, a od 10. do 12. veljače bit će održan Maškarani maraton Radija Rijeka. Međunarodna karnevalska povorka na rasporedu je 11. veljače, a iste večeri na Adamićevom gatu pali se pust, kojemu će u drugim dijelovima grada »odzvoniti« 14. veljače, na Pusnu srijedu. Izložba fotografija »Nasmijana lica Riječkog karnevala« bit će otvorena od 15. do 22. veljače. Maškare na Pašcu donose maškarane plesove petkom, 19. i 26. siječnja te 2. i 9. veljače, kao i dječju redutu (28. siječnja), a Maškare na Zametu dječju redutu (28. siječnja) i pohod Zametskih maškara i zvončara (12. veljače). Tradicionalni, pusni ophod Krimejskih feštara najavljen je 13. veljače.



–  U 29 dana bit će održano više od sedamdeset programa. Već sljedeći vikend očekuje nas dječja karnevalska povorka sa 67 grupa i više od pet tisuća djece, slijedi vikend s maškaranim autorallyjem Pariz  – Bakar i Carnival Snow Board Session, a koji ove godine ima i jednu novinu – prvu studentsku povorku. Želja nam je da ta povorka za dvije godine bude dio programa otvorenja događanja Rijeka – EPK 2020. Nakon toga čeka nas zaključni i još bogatiji događanjima vikend, uz humanitarni karnevalski bal i humanitarne gastro manifestacije te Međunarodna karnevalska povorka, koja je na programu 11. veljače, a u kojoj će sudjelovati sto grupa s više od deset tisuća maškara, među kojima i trinaest karnevalskih grupa iz drugih dijelova Hrvatske te desetak karnevalskih grupa iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Belgije, kazao je Škarpa.


Dodao je kako Riječki karneval u turističkom kontekstu ima također veliki značaj jer dovodi brojne turističke grupe, turističke agencije i novinare.


Redizajn web stranica


– Već krajem studenoga prošle godine prodali smo svih 250 sjedišta na tribinama turističkim agencijama iz Japana, Švicarske, Austrije, Italije. Kada tu uključimo jednodnevne i višednevne izlete koji obuhvaćaju i posjet Riječkom karnevalu, možemo reći da će ovu našu manifestaciju posjetiti blizu četiri tisuće turista, a tu su i brojni koji će nas pratiti putem web stranica. Dakle, Riječki karneval uistinu je pravi turistički promotor Rijeke, kazao je Škarpa koji je najavio još jednu novost, a to su redizajnirane web stranice Riječkog karnevala, koje su preglednije i dostupnije i na kojima se mogu naći sve informacije o karnevalskim događanjima, novosti te mnoštvo fotografija i videosnimaka proteklih Riječkih karnevala.



Novinarima se obratio i Vladislav Šipka, regionalni direktor prodaje Zagrebačke pivovare, koja godinama prati Riječki karneval. Naime, upravo su karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom rezultat dugogodišnje suradnje Riječkog karnevala i pokrovitelja Zagrebačke pivovare.–  Mi podupiremo tradiciju lokalnog okruženja i tradicionalne običaje, a maškare su jedan od najprepoznatljivijih običaja našeg kraja. Zagrebačke pivovare uglavnom se vežu uz sportska događanja, posebno nogomet, ali mi podupiremo i glazbena događanja, kazao je Šipka, koji je najavio koncerte i zabave u sljedećih mjesec dana u Ex port Delti, gdje prvi, već 20. siječnja nastupa Jole, 27. siječnja na redu je Jelena Rozga, a 3. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2018., na kojem će nastupiti DJ Kevin Saunderson, Addo & Poco Locco, Peznt, Mark Ash, Fryer i Dino Jukić. Večer prije velike završnice Karnevala, 10. veljače, u Ex port Delti nastupaju grupe Vigor i Night Express, a na sam dan Međunarodne povorke 11. veljače održat će se i velika završna karnevalska zabava.


Kao i svake godine, na ovim će se stranicama moći i uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka putem live-streama. Škarpa je, također, kazao kako je već počela prodaja ulaznica za Izbor Kraljice Riječkog karnevala, koje se, po cijeni od 25 kuna, mogu kupiti u Turističkom informativnom centru.


Meštar Toni podsjetio je kako Riječki karneval starta uz zvuk Antonjskog roga, a toga će dana biti organizirano dizanje pusta i karnevalske zastave u 18 sati ispred domova kulture u Pašcu, na Zametu i Pehlinu, dok je aktualna Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović kazala kako je za nju protekla godina u ovoj funkciji bila prekrasna te kako se veseli što će nova djevojka imati priliku postati Kraljica, ali je istovremeno i tužna što to više neće biti ona.