EPK 2020.

27 susjedstava: Kastav će s mađarskim Pečuhom raditi na očuvanju ugroženih jezika i dijalekata

Slavica Kleva

Kastavska delegacija bila u gostima u Pečuhu, europskoj prijestolnici kulture prije 10 godina

Kastavska delegacija bila u gostima u Pečuhu, europskoj prijestolnici kulture prije 10 godina



KASTAV – Europsko susjedstvo Hrvatske čini 27 zemalja Europske unije, pa će se stanovnici 27 gradova i mjesta diljem Primorsko-goranske županije povezati u procesu izgradnje programa EPK 2020 sa susjedima 27 zemalja članica EU-a.


I Grad Kastav slijedi programsku orijentaciju EPK-a, razmijenit će iskustva, običaje i ideje s mađarskim gradom Pečuhom.


Stoga su prvi korak u stvaranju mreže suradnje i kulturnih programa okupljenih u Festival susjedstava učinili predstavnici Grada Kastva. Andrea Bralić kao savjetnica za društvene djelatnosti, ravnateljica Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Helena Ninković Budimlija i Dragica Stanić, predsjednica Udruge Čakavski senjali bili su gosti grada Pečuha.




Pune dojmova, kažu nam da su uspostavile izvrsne kontakte, u prvom redu s dr. Bokor Belom, predsjednikom Zaklade za Mađare izvan domovine, s kojim je i dogovorena načelna buduća suradnja. To, kaže nam Bralić, znači da ćemo u Kastvu iduće godine organizirati međunarodnu konferenciju pod nazivom »Očuvanje ugroženih jezika«.


– Želimo jezike manjina, dijalekte, jezike koji se gube, nastojati sačuvati, a upravo bi konferencija trebala odgovoriti na neka pitanja. Razmijenit ćemo iskustva, razgovarati o tomu kako druge zemlje vode borbu za očuvanje dijalekata, a upravo će dr. Bokor Bela biti jedan od predavača i iznijeti vlastita iskustva, pojasnila je Bralić.


– Trodnevni boravak u Pečuhu bio je dostatan da se upoznamo s radom njihova Kulturnog centra koji je europskim gradom kulture bio točno prije deset godina. Oni su centar Zsolnay porcelan manufakturi ZRT izgradili zahvaljujući bespovratnim fondovima, a niknuo je na prekrasnom mjestu starih tvornica keramike, kazala je Ninković Budimlija. Centar i danas radi, ima velik broj izložbenih prostora, radionica, koncertnih dvorana, planetarij.


U Centru je i danas zaposleno 120 ljudi, riječ je o ogromnom prostoru za koji država subvencionira održavanje s 5,5 milijuna eura na godišnjoj razini. Ali unutar prostora djeluju i prodajni centri u kojem se mogu kupiti nevjerojatno lijepi predmeti izrađeni od keramike i porculana, na kraju je rekla Ninković Budimlija, zaključivši da je pred njima zahtjevan zadatak, priprema međunarodne konferencije o očuvanju ugroženih jezika, ali i jezika dijelekata.


Ovaj programski pravac stanovnicima Rijeke i regije uključenim sudionicima, ali i programskoj publici u 2020. godini nudi mnogo više od zanimljivog izvedbenog programa.


»Okupljanjem 27 susjedstava diljem Primorsko-goranske županije te njihovim povezivanjem sa susjedstvima iz 27 zemalja članica Europske unije spajaju se u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice stanovnici otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. godine«, stoji u programskoj orijentaciji EPK 2020.